琴晚8點放工返到屋企,迪迪竟然只食了半兜草(平時一條都無得剩),打開籠不跑不跳不出來,摸個肚仔實的的(摸落仲好似仲有d氣泡咁),個樣呆呆滯滯,已經心知不妙!
即時同佢按摩肚仔,餵草粉,淨係食左幾啖就唔食,一食就發脾氣…
安全起見,都係睇醫生,由於太夜,大圍,九龍城都山左門,全部voice mail,最後只好去pet central…
醫生話迪迪睇醫生都睇得早,唉,好彩,但係摸個肚仔入面無屎屎形狀既野,明顯柯晒無食野,檢查過牙仔無問題,摸到個胃有d gas,最後留院一晚,佢話每4 hrs 會force feeding一次同食止痛。
到今朝,醫生「巡完房」打黎report,迪迪仲未肯食野,都係force feed緊,摸到肚仔有dd屎,但到而家仲未柯過…

btw,見你地話pet central唔係咁好,is it true? 因為暫時我都覺得ok,算係有交帶。醫生一開始就先問我佢情況,問性格(係惡定係friendly,哩樣好重要,因為避免左發生va跌我隻兔落地既危險),問清楚先開始拎迪迪出黎檢查,va都細心,抱得好實同小心,言談間都feel到醫生係有一定既兔仔知識既。琴日臨走前佢都比我自己餵左兩支草粉(0係屋企又唔肯食!)然後先由va去餵,我睇住佢餵左一陣,手勢都算可以,見到佢settle好晒個籠(鋪毛巾,比草)先拎迪迪入去,同埋都幾乾淨!

而家好擔心,好有陰霾=____=" 希望晏晝迪迪會肯食野啦!(不過唔知係唔係草既問題,食開apd唔肯食oxbow?一陣放工探佢好唔好買d草過去呢..?)
elvisli 2010-1-27 03:17:31 PM
九龍城dr.ma都識睇兔的(又靚仔)

可以問問有冇期
rubee 2010-1-27 03:34:11 PM
otola: 有呀, 佢有定時餵佢食草粉, 有水樽, 不過話佢無乜飲
mocha爸: thx! 岩岩打去九龍城問過, 佢話今日個醫生唔睇兔仔, 最快聽日=____=#^19^#
wesky 2010-1-27 04:05:47 PM
睇大圍都好過睇p.c., 祝早曰康復
喵喵 2010-1-27 04:15:29 PM
唉YA
你去大圍睇/DR BETTY度 都唔好去 PET CENTRAL呀
佢係咪都叫你留醫 係咪都拖你架...
千其唔好制
岩岩上個月 妹妹媽隻妹妹 有個傷口一串, 無啦啦睇完PETCENTRAL變左3串
真係唔好制
希望兔兔早日康復啦 你接左佢走未架..??
rubee 2010-1-27 04:28:31 PM
當然我first prioity係dr betty, 但係打左2次去問, 個receiptionist 都話今日無醫生睇兔仔, 就算我walkin去都無用..

大圍果邊覆左我, 因為我係睇second opinion (即係fax左pc果邊d clincial record比大圍), 但係個姑娘話收症淨係去到5點, 遲左就變emergency case, 診金$1200 up, 其實錢都唔係問題, 問題係大圍果邊suggest我留迪迪0係pc 因為佢地24 hrs, 大圍7pm後就山門, in case兔仔有咩事佢地都做唔到d乜..  

所以大圍果邊建議我留迪迪0係pc多一晚, 始終有人24 hrs 睇住, 聽朝先拎去大圍睇....

唉, 唔知可以點....我0係度諗緊好唔好接返屋企,自己睇住先.....都好過留0係pc....

喵喵 2010-1-27 04:31:06 PM
原帖由 rubee 於 2010-1-27 04:28 PM 發表
當然我first prioity係dr betty, 但係打左2次去問, 個receiptionist 都話今日無醫生睇兔仔, 就算我walkin去都無用..

大圍果邊覆左我, 因為我係睇second opinion (即係fax左pc果邊d clincial record比大圍), 但係個 ...

但係...我試過留隻兔仔係佢度就無左喇 唔好留係佢度
仲有無第2間係24小時 可以幫你睇住兔兔先架..??
bonedog 2010-1-27 04:31:44 PM
其實下次可以考慮下紅磡個間...
我記得星期二定星期三兔係無醫生睇架..
迪迪依家程況點呀﹖
rubee 2010-1-27 04:40:08 PM
................我6點會去睇迪迪, 或者會接走佢, 接走都係拎返自己屋企先, 但係又好驚自己睇唔掂.. 我都唔知邊度有第2間24hrs...

有冇人有類似experience呀.....
bonedog 2010-1-27 04:45:08 PM
原帖由 rubee 於 2010-1-27 04:40 PM 發表
................我6點會去睇迪迪, 或者會接走佢, 接走都係拎返自己屋企先, 但係又好驚自己睇唔掂.. 我都唔知邊度有第2間24hrs...

有冇人有類似experience呀.....

先前係唔係話有 dr. peter?
唔知有無兔友知道得唔得..
但我覺得去大圍睇好似好過留係pc 到. 兔兔病緊仲係咁多狗吠下真係會好驚..
rubee 2010-1-27 04:49:45 PM
大圍係有dr peter
但係佢地睇到7pm, 姑娘話就算有醫生睇完, 事後都最好有人睇住, 但佢地山左門無人睇對兔仔好危險.. 尤其隻兔仔0係critical moment...touchwood講句, 瓜都無人知.....嗚哇..
kenixester 2010-1-27 05:21:28 PM
我上個星期三帶左我妹妹隻兔兔去睇dr.peter,
佢ok,我覺得好好,又有禮貌,又搞笑,
之後去診覆,完全冇問題~~:057:
bonedog 2010-1-27 05:57:34 PM
其實有無諗過可以照去睇左先, 至少對症下藥知道咩事, 最多自己辛苦D 係屋企睇住佢..
可能對症下藥後情況未去到咁壞呢, TOUCH WOOD, 真係比較嚴重 既問埋佢地突發點處理同埋可以去邊有急症睇到..
tracy)) 2010-1-27 06:10:49 PM
你去睇咗先啦,最多帶佢返屋企自己睇住佢架姐,拖多日好似好危險咁......
lingyan 2010-1-27 06:25:50 PM
如果大圍dr peter 有得睇既話可以帶佢去左先,
dr peter 我都有睇過,都ok ga。
可能見完 dr peter,個情況都唔係咁嚴重。
陳皮妹 2010-1-27 07:22:10 PM
希望迪迪能平安渡過~~

快速發帖