我今日餵藥比佢個陣..無意發現到佢甩左一隻下門牙..
我想問佢幾時先會長番出泥?? 我需吾需要整細d d草比佢食??
我重有咩需要注意..thz
Jessie)) 2010-1-28 02:01:05 PM
E@@我兔兔未試過甩牙SO唔知,
不過我見之前D兔友講過, 甩牙唔會好大件事, 因為牙仔會好快生返出來,
不過唔知洗唔洗食草粉呢,,,,因為咬唔到野咁....
df9534)) 2010-1-28 02:05:10 PM
恩恩...
但佢依家食草都算食得到 因為我依家都整到好碎下...
水佢都重肯飲..
katy)) 2010-1-28 02:09:51 PM
原帖由 df9534 於 2010-1-28 01:37 PM 發表
我今日餵藥比佢個陣..無意發現到佢甩左一隻下門牙..
我想問佢幾時先會長番出泥?? 我需吾需要整細d d草比佢食??
我重有咩需要注意..thz

首先要注意的是兔兔不會換牙只會不斷生長, 有否記得兔兔最近有撞親之類的事件發生??
你睇下搵唔搵得返隻牙仔... 有機會比佢吞左

整細d草都唔係辦法, 因為咁樣不夠磨其他牙仔, 不如帶佢去睇醫生啦, 至少可以把牙齒修剪一下, 現在斷掉的牙齒不是平的,咬合會令他不舒服吧...  (之前睇醫生有冇檢查到兔兔牙齒問題??)
df9534)) 2010-1-28 02:22:57 PM
牙仔就搵吾番啦...如果比佢吞左會點??
光之天使)) 2010-1-28 02:45:45 PM
其實你都唔知佢係幾時甩~
如果你無發現,就算佢真係吞左...都已經真係吞左喇~

兔兔牙仔會不斷生長~
如果佢依家飲食正常無改變~應該問題不大~
不過建議都係去見一見醫生~睇下需唔需要剪齊d牙仔~
同埋睇下有無整損到個咀仔
df9534)) 2010-1-28 02:48:38 PM
恩恩..thz甘多位
elvisli 2010-1-28 02:56:36 PM
如果冇流血.紅腫..應該唔洗擔心既

但係主人唔知原因甩牙就係疏忽了

下次要再細心留意了
df9534)) 2010-1-28 03:37:53 PM
恩..我都認我係冇乜留意佢個口個度..-_-
但佢依家一切都好正常..肯飲水同食草..
希望佢隻牙仔快d生番出泥..
lingyan 2010-1-28 03:55:28 PM
唔駛整碎d草ga,無牙既兔兔都唔駛整碎,
只係甩左一隻就更加唔駛,
整碎左d草反而怕另外d門牙磨唔夠短。

你留意下有無話甩左個隻牙仔因為唔平而擦傷佢利仔或者個口仔。
df9534)) 2010-1-28 04:00:54 PM
恩恩 其實甘多位有冇剪草比兔仔既習慣?
因為我有時見到條草都好長..佢食落都可能會好累
所有我多數會剪開一半的..
佢個口同利都冇傷到 好正常^^thz!!
tracy)) 2010-1-28 04:19:43 PM
唔駛剪架wor,兔兔自己唔想食會咬斷架啦,唔會咬唔斷要食到尾架,所以唔駛理d草有幾長,照俾佢食就得架啦
df9534)) 2010-1-28 04:44:43 PM
恩恩..thz 甘多位!
lingyan 2010-1-28 05:19:06 PM
原帖由 df9534 於 28-1-2010 04:00 PM 發表
恩恩 其實甘多位有冇剪草比兔仔既習慣?
因為我有時見到條草都好長..佢食落都可能會好累
所有我多數會剪開一半的..
佢個口同利都冇傷到 好正常^^thz!!

唔好剪呀,
咪搞到佢懶哂,
佢地好勁ga,識得用口摺左之後咬斷佢。
df9534)) 2010-1-28 05:21:36 PM
恩恩=.=sor
我以後都吾會幫佢剪的了xd

快速發帖