鑰匙 2010-1-29 08:48:23 PM
:041: 籌款係要向政府登記
RUBBIT 該用戶已被刪除
RUBBIT 2010-1-29 08:55:05 PM

回復 2# 的帖子

FATO_W 2010-1-29 09:18:33 PM
依個提義都唔錯
但係依類型既籌款都需要向政府申請?
當個人名義得唔得
smallsuishan 2010-1-29 09:38:31 PM
如果係...
我覺得我地應該資助Wesky俾呢個網既費用先!
Vinkivan 2010-1-29 09:47:10 PM
如果以MINI-HOUSE嘅名義去做籌款係要向政府登記攞慈善牌嘅~
如果以個人名義去做, 咁就要有人相信你真係會將啲善款拎去捐先得, 咁如果FORUM俾你喺度開一個義賣POST嘅話, 我諗你都真係要好詳盡咁將每一次同兔友嘅交易MARK得清清楚楚喺個POST度, 到最後嘅一條大數係幾多嘅, 咁就用你嘅名義去捐款俾兔協, 然後將捐款收據SCAN返上嚟俾大家睇証明你真係捐咗, 咁就得喇~!!

但以個人名義做呢啲義賣, 真係要人相信先得咖~ 如果最終冇人幫你買嘅話, 亦都冇辦法, 不過, 你就試試同FORUM申請下可唔可以咁做啦~!!

PS: 以上係我經常做慈善活動所知嘅, 如果有邊位兔友認為我講嘅嘢有任何不當, 我直接PM我本人告知, 謝謝~!!
RUBBIT 該用戶已被刪除
RUBBIT 2010-1-29 09:59:19 PM
wesky 2010-1-29 10:11:57 PM
義賣就唔搞啦, 涉及大多問題及人力物力時間, 而且同成效不成正比
但就可以考量開個其他物品的買賣區, 視乎大家反應
我就覺得到 Y 拍賣賣你要賣既野可能更加有效率, 始於果到係一個龐大的Online Mall~
賣到既錢捐定自己駛, 自己話事~
鑰匙 2010-1-29 10:44:11 PM
原帖由 smallsuishan 於 2010-1-29 09:38 PM 發表
如果係...
我覺得我地應該資助Wesky俾呢個網既費用先!

無助, 係都應該先資助mini-house的運費先啦.
Jessie)) 2010-1-29 10:53:38 PM
原帖由 RUBBIT 於 2010-1-29 09:59 PM 發表
Wesky比錢?? 版主要比錢嫁?? 不太明白!

如果有人是評分高, 而又願意有時間, 那就可以?

以我所理解, 佢地既意思係,
申請http://mini-houseXXX 呢個名, 係要$既, 大約$100-150,
同埋, 運作一個論壇/web, 係需要一個位的, 租個網業位3年大約7百幾-1K
大約咁既價錢啦
再加上我唔知呢個論壇係自己寫定係月費買個program返來??如果唔係自己做, 呢d都係$

smallsuishan 2010-1-29 10:59:01 PM
如果自己有心想幫助可以直接以個人名義捐錢去兔協

而minihouse 係wesky 俾$搞的~
wesky 2010-1-29 11:11:25 PM
離題了 @@
bonedog 2010-1-30 12:11:25 AM
因為如果係呢到開義賣post 既話就要去拎牌先可以~
但如果用個人名義去做要列清楚, 又要收據每條數, 捐幾多等等..
而且開呢d post 有可能會俾人 用義賣既名義去賺錢, 其實涉及好多野..

所以如果真係有心將賣物既錢捐俾兔協, 可以係mini house 照賣, 之後再自己捐都一樣#^74^#
lingyan 2010-1-30 12:28:20 AM
呢個動作唔係太可行,
我地全部都素未謀面,再汲及金錢,
唔係咁好。

其實你可以將兔兔用品俾兔協,
以我所知,佢地之前都有D二手野放係兔協到賣,
唔知好似十零廿蚊一件。
elvisli 2010-1-30 01:36:59 AM
原帖由 RUBBIT 於 2010-1-29 09:59 PM 發表
Wesky比錢?? 版主要比錢嫁?? 不太明白!

如果有人是評分高, 而又願意有時間, 那就可以?

個網要比伺服器存取費

快速發帖