我岩岩買左一把
我又第一次幫佢cut 好驚流血果d呀..
so 好想問 Jusco 果d指甲鋏 用唔用得過 ..
同埋應該點同佢 cut呀,,

我成日開post問野 ,, 麻煩到你地 唔好意思呀

wesky 2010-2-1 06:06:46 PM
買過次, 唔太利, 剪完仲要磨 (唔知係咪我果個問題)
kenixester 2010-2-1 06:30:06 PM
我個個一直都用緊,都ok喎~~
不過我都想買個大d~~
瞳;))) 2010-2-1 06:30:41 PM
咁應該點同佢cut呀,
我一抱佢 一陣佢又係咁 [玉]
kenixester 2010-2-1 06:51:10 PM
我會用毛巾卷住佢,only申隻手仔出黎~~
瞳;))) 2010-2-1 07:04:35 PM
係未用毛巾卷住佢  就唔會 [玉]黎[玉]去?
joycecmc 2010-2-1 07:26:12 PM
我都有試過用毛巾抱住佢CUT, 但唔知佢係咪好驚, 係咁呵CC, 之後就冇再試,而家我就一路喂菜一路CUT,我會先CUT兩隻手仔先,因為手仔佢會冇咁敏感,容易D CUT, 腳仔就慘LOR, 一掂佢隻腳就即縮, 要用少少武力,禁住佢個頭仔, 之後另外一個就即刻CUT一隻腳趾先, 然後就放手, 俾大家抖抖, 再CUT,咁就用左個半鐘LU
syl 2010-2-1 11:50:42 PM
見你地捉兔兔捉得好辛苦咁...
我家momo 好順攤 xd 只要安穩左佢就任攪唔嬲...
不過佢好似好怕"吱" 一掂腳板底就縮 xd
或者你試下搵多個人幫手hold 住佢啦~
baby_fire 2010-2-2 12:47:33 AM
我就係將毛巾放係腳到,然後反轉佢之後PATPAT落左毛巾先,
然後用一隻手遮眼,等佢唔郁就拎起鉸剪,
一隻手捉住手仔剪,腳仔就一手遮眼,一手剪,
剪少好過剪多,雖則有人話獸醫同美容師通常都會剪到有流血先罷休(台灣網站),
若然唔流血,就要剪密D.
瞳;))) 2010-2-2 01:03:02 AM
佢依加係唔敢俾我抱喇 黠算呀:047:
PhoenixY)) 2010-2-2 10:00:39 AM
再唔係你帶去比人剪, 我第一次都係比人剪, 過程中留意下人地點樣可以反轉佢. 當晚我自己再嘗試反轉皮蛋, 係得架﹗即管佢爭扎都要試, 而家晚晚都可以反轉佢喇:031: . 你又可以反轉佢比條菜佢食住剪/梳毛. 用埋對腳夾住佢, 用兩個波蘿蓋夾住又可以遮住佢地眼, 咁會定D. 再唔係用一隻手/搵人同佢按下頭仔,都會定D.
bonedog 2010-2-2 02:27:39 PM
自己剪唔到拎去俾人剪, 人兔都安全d 我都係拎去兔協剪 haha
自己剪真係大家都好痛苦
陳皮妹 2010-2-2 02:39:04 PM
其實如果兔兔唔係咁俾抱既,你地真係要不厭其煩地日日都試下抱,
仲要態度要少少強硬,直至抱到佢為至,唔駛理抱到幾耐,仲之就係要抱到,
因為兔兔知佢避到你既話,而你又驚咗佢,咁你以後要抱都要攪一大餐,
如果你係都要抱到之後,佢就會知道走都冇用,呢個係習慣嚟,
到你成功話抱就抱既時候,就用BB抱既方式,得閒就摸下佢D手仔腳仔,
日日摸,摸到佢慣,咁到時你要剪指甲就唔駛咁'哩 hea'喇~

快速發帖