名位兔爸兔媽,

我隻兔兔(男仔)上星期日係Dr. Yan做左絕育手術,依兩日整倒成腳成手都係便便(肓腸便)。我試過用和暖毛巾同佢清潔,但係都係好dirty and 有味味。請問名位兔爸兔媽點同兔兔清潔?

Thanks
kwankiuleung 2010-2-2 02:18:15 PM
你係Dr. Yan做左絕育手術,,幾錢@@??
bonedog 2010-2-2 02:25:52 PM
係唔係因為帶左個頭罩食唔番d盲腸便呀﹖
gt3 2010-2-2 02:40:50 PM
Ans: 一千頭

Ans: Yes, 再加上踩上的便便:036: :036: :036:
kenixester 2010-2-2 03:00:52 PM
我有聽過一個多友話,用匙更餵返俾佢食,不過唔知岩唔岩~~
emily_520825 2010-2-2 03:06:52 PM
之前我小B肚屙都搞到兩隻腳同 pat pat 好 dirty 同臭....唯有多0的清潔....我會用暖水同佢洗之後吹干....不過唔知你咁做會唔會整到佢傷口 wor.....
bonedog 2010-2-2 03:12:58 PM
原帖由 gt3 於 2010-2-2 02:40 PM 發表
Ans: 一千頭

Ans: Yes, 再加上踩上的便便:036: :036: :036:

如果佢即時痾左就用匙 俾番佢食
但如果時間隔得耐就唔好俾啦~
其實可能佢想食, 但食唔到先踩番..唯有用暖水毛巾同佢抹加勤D梳啦..
emily_520825 2010-2-2 03:18:17 PM
我想問....肓腸便一定要食番架....佢會屙屎屎係 toilet ....唔會食到架喎.....咁點算......
gt3 2010-2-2 03:34:05 PM
我都想即時俾番佢食,佢依幾日都係半夜先痾盲腸便:043: :043: :043: :043:

katy)) 2010-2-2 03:44:05 PM
原帖由 emily_520825 於 2010-2-2 03:18 PM 發表
我想問....肓腸便一定要食番架....佢會屙屎屎係 toilet ....唔會食到架喎.....咁點算......

平時兔地係會用口接住要出來的肓腸便(咁樣好似有點嘔心)... 所以不用擔心:026:
gt3 2010-2-2 03:51:13 PM
我想問下兔兔幾時先停止痾盲腸便
emily_520825 2010-2-2 03:51:29 PM
原來係咁....我都未見過所以都唔知 #^33^#
katy)) 2010-2-2 04:24:47 PM
gt3:
其實兔兔痾肓腸便, 係因為將未消化完ge食物再吸收多次營養... 所以都冇話幾時stop...  記得餵佢食盲腸便啦~ 好有益ga^^

emily_520825:
好少可以看到d便便,因為未出世已經比兔兔食左,,, 它們的樣子好以提子咁, 所以又名"提子屎"
下次你好以留意下兔兔好似清潔緊大脾, 但係又起返身"0趙下0趙下/0習0習聲"咁... 就係食緊便便
lingyan 2010-2-2 04:34:51 PM
原帖由 gt3 於 2-2-2010 03:51 PM 發表
我想問下兔兔幾時先停止痾盲腸便

兔兔既盲腸便通常都係半夜先all,
絕育既兔兔因為戴住頭罩所以食唔到,
所以佢地好多時剷到成個頭罩、成地都係~~~

戴頭罩都係戴3日左右姐,
你就忍一忍~
3日好快過~~~~~

盲腸便係兔兔既營養,
好難話幾時先停,
平時佢地都有盲腸便ga,只係佢地食哂,
你先見唔到。
gt3 2010-2-2 04:45:50 PM