我一籠放了兩姐妹,近排佢地成日都吱.......唔肯定打架or玩
尋晚我發現其中一隻尾巴位置同附近d毛好濕
今晚都仲係咁.....好擔心唔知咩病......
平時我一擺隻手佢就會上黎,而家摸下佢都驚
所以我完全拎唔到佢出黎睇有冇流血

有人可以話我知尾巴濕咁樣有冇問題??
wesky 2008-7-29 12:00:20 AM
尾巴濕好可能係因為肚瀉,  其中一個原因係 wet tail

濕尾巴(激增性迴腸炎)Wet Tail (Proliferative ileitis)

倉鼠最嚴重的腸疾病就是“濕尾巴”。

徵狀包括:無生氣、無生氣、蓬亂的毛髮、情緒低落、呆滯無光澤的雙眼、容易發怒、縮成一團的姿勢、非常水狀的腹瀉、肛門和尾巴附近濕。嚴重時,直腸和直腸孔會滲血。

患有濕尾巴的倉鼠必須立即送至獸醫作檢查和鑑定。獸醫通常會給予Fluid replacement, oral antidiarrheal medication, and antibiotics,同時需要保持倉鼠清潔、舒服和營養充足。在初期徵狀發生後,倉鼠可能會於最快48小時後死亡。這種疾病不會傳播給人類。

倉鼠的一般疾病
http://zizi-land.info/viewthread ... Btypeid%3D3#pid6576
倉鼠疾病大全Flash 版
http://zizi-land.info/thread-846-1-1.html

吃不到的蘋果 2008-7-29 12:23:15 AM
首先把牠們分開,,,,沒兩個籠的也要找個吉盒之類的

把兩隻分開放在兩個吉盒裡~把一直住的那個籠(籠和底盤和玩具也要)用熱水洗一次

洗淨抹乾才把沒事的鼠放回去~~~(有事的OR無事的隨你~總之要分開)

再來~~用綿花棒沾暖水~輕拭有事的鼠鼠的尾部和肛門一帶
(就算你不清理~牠們基於本能也會去黏~就是怕感染細箘)

之後再用乾的紙巾把尾部一帶輕輕揉乾(那之後也好觀察有沒有持續症狀)

另一隻沒事的鼠也要觀察有否同相症狀出現~~就算沒事也別兩隻放回一起

那個暫放的箱子最好大一點的~~放好撕成條的廚紙(取代木糠)~食物和水~要是沒水樽的話~

就暫時用不會翻倒的容器載著吧....不用太大~~因為牠們本身不太喝水@@[但要常換]

另要留意食物方面會不會是水份過高....要是明天依然如此~唯有看醫生了
拉比藍 2008-7-29 01:35:26 PM
睇醫生,必定要...

圓圓就係因為呢個病+我以為我自己搞得掂...
結果捱唔住就去左啦....
到佢死前佢覺得好愕然...佢以為佢自己咩事都無...
點解連行都再行唔到...
TinG 2008-7-30 06:08:14 PM
濕尾症喎可能 ..

首先將佢地分開..

惹到另一隻就吾好喇..

必要時一定要睇醫生..

因為佢都系1條命 !

快速發帖