之前我見佢隻眼有眼垢,於是用煮過既水幫佢抹走,之後,佢隻眼就好似越黎越腫,
琴日開始仲有D好大舊既眼垢走出黎,稠稠的,
我會帶佢去睇醫生,我今個禮拜日都會見到DR YEN(佢打最後一支疥癬虫針),
想問下各位應該未見DR YEN之前去一次醫院(如果我要BK聽日星期四見DR BETTY),
抑或者點樣?

我好CONFUSE:056:

BUBU左眼有事,右眼好精靈,大家可以比較下.

無事既右眼仔:

有事既眼仔:

Vinkivan 2010-2-3 03:00:32 PM
BETTY好似放緊產假喎~!!

眼仔都幾腫喎~ 我諗你BK咗睇眼仔先啦~ 以免再拖一下啲細菌再橫行就會令病情嚴重咗咖喇~!!
smallsuishan 2010-2-3 03:13:51 PM
BETTY仲有睇症
不過好full
baby_fire 2010-2-3 03:31:30 PM
咁知唔知道點解眼仔會發炎既?
lingyan 2010-2-3 03:33:32 PM
BETTY 2月尾先放產假,
不過而家都幾full~~~

眼仔發炎有陣時可能俾d草唔小心篤親,
又有可能佢自己清潔個陣唔小心抓親~
baby_fire 2010-2-3 03:50:54 PM
全FULL= ="
馬醫生,DR BETTY FULL晒,
我唯有等sunday DR YEN返黎救佢=v=
但佢咁樣既情況算唔算嚴重?
我洗唔洗再搵其他診所既醫生丫?
BUBU其實都幾精神,隻眼仔有事都成日跳舞:054:
大小二便唔知係咪大隻左既關係,由兩日換一次廁所變一日換一次.
FATO_W 2010-2-3 07:26:21 PM
佢眼仔真係幾腫牙...
我諗眼仔問題都唔算好急既..你可以用生理鹽水幫佢沖下
佢會舒服D
等星期日DR YAN幫佢睇啦 唔放心可以試下WALK IN既
wesky 2010-2-3 07:36:21 PM
洗眼你可以去藥房買呢隻
COOL EYES Eye Drops Artificial tears for Dry Eyes
hamster1013 2010-2-3 09:35:33 PM
都唔算嚴重o既~
不過, 星期日記得帶佢去睇醫生喇!

其實, Dr. Yen都ok架!
lunguide 2010-2-3 11:10:36 PM
我個仔都試過俾草吉親眼,損了眼球,都係dr. yen醫好,佢好細心,講解得好仔細,重俾d圖我睇及解釋tim
baby_fire 2010-2-4 12:25:03 AM
我返黎喇又,我終於唔放心帶BUBU去屯門維多利睇DR GERRY,
佢話有可能係金錢癬,因為金錢同疥癬好似,
然後同BUBU打左支針,要佢食抗生素,
不過DR話好奇怪點解手腳無事但隻眼就出事...
我都唔知道= =a
不過手仔腳仔好返七七八八,又到隻眼,
都唔知幾時先斷晒尾:050:

各位我想問下金錢癬係點樣形成架?
wesky 2010-2-4 12:57:03 AM
金錢癬(Ringworm)

疾病的介紹及形成:
金錢癬是由真菌引起的皮膚病之一,喜歡生長在毛髮及皮膚上,但在其他物件上亦可生存。除了直接的接觸能感染外,一些毛刷、毛髮等亦能成為傳染的工具,又因能夠傳染給人類(有時甚至是主人們傳染給兔子),所以當接觸過患病的兔子後必需做洗手等清潔工夫,亦要將病與健康的兔子作適當的隔離。
要確定是否患上金錢癬,必需帶往獸醫處作檢查,如用紫外光燈照在患處,因在紫外光燈下這些菌會發螢光的,還有作真菌培植,通常需時7至10天,此外,亦可拿一些皮毛�屑的樣本放在顯微鏡下來作診斷。

症狀:
圓形或不規則形狀的脫毛,有頭皮屑或結痂,兔兔感到痕癢而經常用後腳抓患處,皮膚表面有龜裂的情況,及有黏性的分泌物排出。

治療:
有些兔兔的防疫系統能自動將其治好,但因可傳染給人或其他動物,所以最好的治灰療方法的帶往醫生處,通常都會靠打針、外搽葯水�葯膏於患處、 口服葯物、或用專用的沖涼液沖洗患處將其治好的。還有其間要每天清潔籠子,及清潔地板(吸塵),以確定兔兔不會接觸帶菌的毛髮等東西。通常在完全治好前毛髮便會開始生長,若在此時停止治療,可能會有復發的可能。

預防:
保持環境衛生的清潔,在接觸過其他動物、及要接觸動物前先洗手,將病兔件適當隔離,定期清潔籠子等。

From http://sasalad.com/monc/diseases/06.html
baby_fire 2010-2-4 01:29:20 AM
原帖由 wesky 於 2010-2-4 12:57 AM 發表
金錢癬(Ringworm)

疾病的介紹及形成:
金錢癬是由真菌引起的皮膚病之一,喜歡生長在毛髮及皮膚上,但在其他物件上亦可生存。除了直接的接觸能感染外,一些毛刷、毛髮等亦能成為傳染的工具,又因能夠傳染給人類 ...

:046:  會傳染比人類丫?!
咁我諗我要更加小心了
小糖^^ 2010-2-4 11:20:15 AM

快速發帖