我從來都無開過post , 今次係因為隻傻兔...:050:

各位兔兔主人 ...

我想問你地有無兔兔下巴其中一邊生左一個似 "兵賓球" 的東西 , 有少少軟軟 ge ~
前晚我發現隻傻兔個下巴有D 問題 , 今日就帶左去看醫生 , 呢個星期5就要做手術...:063:
我同我老公都好擔心....驚個手術唔成功...:061: 同咪要麻醉...
隻兔從來無病過, 仲食得,玩得 ,便便無問題...點知都係有事...:061:

唔知有無兔兔出現呢D 問題 ,會唔會好危險呢?? 會唔會死?:011:

我upload 左D 相 ,大家可以看下~ 得閒留意下兔兔ge 下巴...模下..

大家可以留意下左手邊 ( 白色毛果度) 係 "特起" 左....:047:

ps.我隻兔都幾肥下:020: 有條大圍巾 , :053: 現家幫緊隻兔減肥中....:050:

baby_fire 2010-2-10 08:20:32 AM
希望佢快D好返丫,醫生又無話割左之後有無機會再生肉粒丫?
emily_520825 2010-2-10 09:28:20 AM
醫生話係乜咩黎架? 希望佢快D好返!!:051:
珊迪小姐 2010-2-10 09:43:01 AM
有無下巴近鏡相呀?甘醫生有無講個手術風險大吾大丫?
吾好甘擔心喇 既然睇左醫生 醫生話要做手術就唯有信佢架喇...
btw你睇邊個醫生呀?
祝兔兔早日康復~(兔兔你叫咩名呀?^_^)
小糖^^ 2010-2-10 10:59:20 AM
tracy)) 2010-2-10 10:59:59 AM
醫生有無話係咩嚟架?希望佢快d好返~~~~之後就健健康康,無病無痛啦~
katy)) 2010-2-10 01:08:08 PM
看起來好似 "腫瘤". 兔仔有冇做絶育?!

btw, 希望兔兔平安無事! :038:
勞仔 2010-2-10 01:38:30 PM
好奇怪,佢又無甩毛嘅情況,係由入面生出黎??
如果有新消息..可否post上黎?
祝傻兔早日康復:054:
ps:好奇一問,其實你家兔兔係唔係就叫傻兔?
千千 2010-2-10 01:47:01 PM
希望兔兔平安無事!:020:
katy)) 2010-2-10 02:11:18 PM
剛看到以下文章, 可以參考下...
現在都係估估下... 希望樓主有時間話返比我地知咩事LA ^^"

---------------------------------------------------------------------
[轉貼]
http://tw.myblog.yahoo.com/ladio ... amp;fid=12&sc=1

腫塊:
        如果發現兔子身上出現一塊以上的腫塊,先不用擔心是
黏液瘤。有時候腫塊會出現在下巴,或其他任何地方。通常不
會有食慾不振的現象,兔子一般都還會很正常。通常診斷結果
是膿瘡,由不同細菌,經由血液流動或咬傷所引起。常常,腫
塊會是腫瘤,但是及早的手術可以幾乎解決一切問題。
        注意:
所有的腫塊都需經過獸醫的檢查。有些須馬上經由麻醉
手術切除,通常醫生也會注射抗生素。儘早去看醫生。
katy)) 2010-2-10 02:31:23 PM
原帖由 勞仔 於 2010-2-10 01:38 PM 發表
好奇怪,佢又無甩毛嘅情況,係由入面生出黎??
如果有新消息..可否post上黎?
祝傻兔早日康復:054:
ps:好奇一問,其實你家兔兔係唔係就叫傻兔?

勞仔:
如果甩毛代表咩事...????
小糖^^ 2010-2-10 02:49:37 PM
rabb_guni 2010-2-10 08:07:46 PM
多謝大家 ge 回覆 !!~

對於個病 ,我都唔太清楚 ...:066:
我唔係住係香港 ,聽醫生 & 老公 ge解釋都係明一半...:061:
不過就係 嚴重 問題 ~ 如果搞得唔好 ,會復發...唉
-------------------------------------
我隻兔無甩毛嘅情況 , 係直接係內面生出來 ,
個醫生都話好彩隻兔仲食到野 ,應該仲係早期...
遲d發現分分鐘手術都唔洗做....:063:
其實我都唔明點解隻兔會惹到呢隻病...
---------------------------------------------
我地係網上找到一些資料...

下面 ge 照片 大家要有心理準備...:065:
隻兔唔係我 ge ,

wesky 2010-2-10 08:14:56 PM
terrible :046:
光之天使)) 2010-2-10 08:16:55 PM
依家真係只可以信醫生~
兔兔會努力既~好快好返~

我睇書,
有一隻兔兔叫唐唐~
佢經歷過多次手術去醫膿瘡~
都好堅強~而且好叻咁無事~