我比APD 1st cut森美食,佢會食多D,但痾D屎會黑黑同細粒D(之前比佢食OXBOW都係咁)
但食MOMI 1st cut佢d屎就會超靚,金黃又大粒,不過佢食momi唔會食好多,同時亦會飲好多水

我而家唔知點做
琴晚開始實行左溝草, 琴晚就80% APD, 20% momi
起身之後d屎有d就大粒金黃,有d就細黑, 一睇就知邊種係食左momi後痾,邊種係食其他

今日溝左80% momi, 20% APD
佢一開波食完一輪apd之後就唔係點食momi
都係訓下食d,訓下食d
不過d屎屎暫時真重係黑細:029:

我應該全面only比momi佢食定點好??

點解我比oxbow / APD佢佢都食多左草但D屎屎相對地會細黑左??
我諗唔明呀!!!!!!!1
定係有其他原因令佢咁?
hh0 2010-2-12 04:02:18 PM
我以前俾oxbow, cc 係黑同細D
轉左momi 1st 就又大又金黃
但食momi 2nd 就好似oxbow一樣細粒
因為2nd 葉多好多而無咩枝
d兔又肯食枝
所以依家keep住俾momi 1st

未試過apd 1st , 唔知同momi 1st 比係點
都係果句, 如果肯食枝盡量俾多枝少葉
唔中意食momi既話我地點做都無用
小糖^^ 2010-2-12 04:09:30 PM
hh0 2010-2-12 04:19:13 PM
我兔既cc size:
oxbow / momi 2nd cc 好似手指尾甲
momi 1st cc  等於手指公甲

小糖: 好少見oxbow cc 金黃大粒
豆釘真係少有
happygirl2009 2010-2-12 04:25:33 PM
問題就係佢食MOMI草唔會話食好多,但D屎就KEEP住大粒同金黃
相反食APD就食好多,但D屎就黑細
我就係唔知點揀
happygirl2009 2010-2-12 04:27:51 PM

回復 3# 的帖子

問題係APD 1st cut都係有枝(雖然冇咁硬)
而家佢重要食得多過食momi
但d屎都係黑細
我就唔明點解會咁
咁佢係咪即係食apd唔健康?

諗唔明
PhoenixY)) 2010-2-12 04:32:49 PM
原帖由 happygirl2009 於 2010-2-12 04:25 PM 發表
問題就係佢食MOMI草唔會話食好多,但D屎就KEEP住大粒同金黃
相反食APD就食好多,但D屎就黑細
我就係唔知點揀

照你咁講, 係咪即係momi既1ST CUT草比obox 草既纖維多?因為我見好似好多人話obox草好, 我都有意幫皮蛋轉obox. 但我見皮蛋食momi 1st cut(冇溝其他草)都有金黃cc. 不過就唔係好食硬枝. 但聽你地咁講又好似momi都ok.
happygirl2009 2010-2-12 04:38:25 PM

回復 7# 的帖子

我而家咁比森美食
我都覺得momi真係幾好
happygirl2009 2010-2-12 04:39:26 PM
我想問下如果照比佢食apd,而佢又肯食好多,但屎屎比較黑細
對佢身體會唔會唔好??

小糖^^ 2010-2-12 04:47:06 PM
uumeme 2010-2-12 05:21:28 PM
其實cc咩色真係因食邊隻草事嗎?
無論佢地食那一隻草, cc都係一直是一樣色. 棉棉一直是L / S size 金黃色, 而豆丁一直是M size 深黑色.
其實cc size和color 關腸胃事呢?
wesky 2010-2-12 05:52:58 PM
cc 較大粒, 即係消化唔到既較多, momi 1st cut fibre 最多, 消化唔晒就排返出黎~
感覺上 cc 大粒好浪費 = =
happygirl2009 2010-2-12 05:55:18 PM

回復 12# 的帖子

照你咁講,即係屎屎細粒好d???????????????????
cc大粒好浪費既意思即係佢食左既吸收到唔多??
happygirl2009 2010-2-12 05:57:33 PM

回復 11# 的帖子

我唔sure,不過一開始我比森美食oxbow果時cc係深啡色
之後一比左momi佢食就一直都係金黃,同埋consistently 咁大粒
所以我覺得關事
因為佢食d咩就直接係d cc到可以反映到

wesky 2010-2-12 06:13:34 PM
兔子很難消化細胞膜質(纖維素)。這點對一個以素食維生的動物來說,似乎有所矛盾,但這卻是自然法則的一部份。纖維的低消化性,能將大量難以消化的微粒快速排出,讓兔子有能力大量進食,維持高度的食物吸收量。

Read more~
http://mini-house.info/thread-58-1-2.html

MOMI 1ST CUT 的  fibre 最多, 所以排出黎既自然越多, cc 都大粒d~
所以, 食 momi 1st cut 唔太著數 = = , 淨食 momi 1st cut 唔夠營養, 需要透過蔬菜或其它草補充
當然, 只要兔兔健康, 其它都係其次~

快速發帖