我比APD 1st cut森美食,佢會食多D,但痾D屎會黑黑同細粒D(之前比佢食OXBOW都係咁)
但食MOMI 1st cut佢d屎就會超靚,金黃又大粒,不過佢食momi唔會食好多,同時亦會飲好多水

我而家唔知點做
琴晚開始實行左溝草, 琴晚就80% APD, 20% momi
起身之後d屎有d就大粒金黃,有d就細黑, 一睇就知邊種係食左momi後痾,邊種係食其他

今日溝左80% momi, 20% APD
佢一開波食完一輪apd之後就唔係點食momi
都係訓下食d,訓下食d
不過d屎屎暫時真重係黑細:029:

我應該全面only比momi佢食定點好??

點解我比oxbow / APD佢佢都食多左草但D屎屎相對地會細黑左??
我諗唔明呀!!!!!!!1
定係有其他原因令佢咁?
hh0 2010-2-12 06:15:21 PM
其實D cc "meet"  開都係草碎黎
感覺上大粒既質感鬆D
細粒cc 就實D好似壓縮左
我無理甘多架, 食得草又all 得圓形乾身又多既cc 就健康了
happygirl2009 2010-2-12 06:18:29 PM

回復 15# 的帖子

咁佢食左apd 之後d屎細黑左係唔係代表佢腸蠕動得差左?
wesky 2010-2-12 06:21:25 PM

回復 17# 的帖子

唔可以咁講,  如果一般正常食apd 既兔痾既cc 都係較細黑, 屬正常~~
如果一直食開某種草, 突然間cc變細, 就要留意下
happygirl2009 2010-2-12 06:21:36 PM
你又講得岩
的確佢食momi果時d 大粒cc真係易散好多
而佢而家細黑cc的確係實好多

即係你唔會care佢屎屎的大細??

其實我咁問都係想知道
如果我照比佢食apd(因為佢肯食多d),但d cc反而會細d同黑d係咩原因
同埋咁樣係唔係代表佢腸胃差左

有冇人可以解答下我??
happygirl2009 2010-2-12 06:24:39 PM
回復 18# 的帖子
i see
咁我而家應該比佢食APD定食番momi??定係兩溝番比佢?
因為我琴晚兩溝左比佢,佢明顯痾左兩種唔同既cc, 一種係大粒金黃,一種係比較細黑cc
咁樣會唔會對佢腸胃唔好ga??
hh0 2010-2-12 06:26:52 PM
原帖由 wesky 於 2010-2-12 06:21 PM 發表
唔可以咁講,  如果一般正常食apd 既兔痾既cc 都係較細黑, 屬正常~~
如果一直食開某種草, 突然間cc變細, 就要留意下

agreed x2
hh0 2010-2-12 06:29:18 PM
相信同腸胃無關, 係草質既事
光之天使)) 2010-2-12 07:02:53 PM
其實去睇dr.yen果陣問過~
佢意思係其實cc既顏色唔係一個標準~
大細/形狀先重要

我自己就習慣見total有又大又圓既便便,
如果佢突然變細,我就會知佢可能有少少唔舒服喇~

total係食oxbow的~
平日便便大,圓,金黃~
不過佢每日總有幾個鐘既便便係細粒d黑少少架wor~
但係夜d又會正常返~~
唔知係咪因為訓左幾個鐘,無食野幾個鐘,所以有幾個鐘既便便無咁靚呢
lingyan 2010-2-12 07:32:54 PM

回復 23# 的帖子

MIFFY 食oxbow,cc都幾大粒,有時金黃有時黑色,不過size都係一樣。
FATO_W 2010-2-12 09:48:10 PM
原來屎屎大細係咁既意思
我隻仔食MOMI  1ST
D屎屎係好靚 會大粒同埋金黃
但我CUT左佢糧 會比菜菜 感覺佢好似瘦左
會唔會就係同淨比MOMI唔夠營養所以咁?

快速發帖