- 我想問我隻兔兔而家食緊timothy同alfalfa,
仲洗唔洗俾其他草佢食?
- 我隻兔兔而家食緊幼兔糧, 要幾大先轉成兔糧?
- 同埋幾大先可以食水果,蔬菜?
- 墊材最好用邊隻?木糠?紙粒?定其他?
- 我隻兔兔好鐘意係間屋度周圍便便:056:,
但係教極佢都唔識 咁點算?
- 我隻兔兔成日訓廁所, 會唔會搞到佢生腳瘡?
- 而家天氣咁凍我隻兔兔成日打哈次, 可以咁做?
- 木瓜柆係唔係1定要俾兔兔食?

問題係多啲, 不過我都係想了解清楚兔兔既生活.
希望咁多位可以幫忙解答.
wesky 2010-2-20 10:54:35 PM
睇睇呢邊先
http://mini-house.info/forum-26-1.html

- 教去廁所要慢慢教, 急唔黎
- 兔兔仲細, 過多排就唔訓廁所, 暫時唔駛太擔心腳瘡
- 天氣凍時, 用毛巾蓋住個籠, 減少風吹過導致失溫
- 木瓜丸係零食, 可以不吃

有時間入 R-Channel 傾傾~
small_tra 2010-2-20 11:29:14 PM
wesky已經答晒你啦~!

但係你可能應該已經知道~

但都提一提~竉個底唔好比網底比兔兔企丫~!會生腳瘡~!

你養左佢幾耐丫~!?係買定係領養~?

如果買~就帶佢boby check下啦~!

因為多數都有病~~打乞痴~有可能氣管有事~!
   SIUWAI . 2010-2-21 12:15:45 AM
但係如果拎起個網底既話, 會搞到佢隻腳仔污糟架喎.
我都知會搞到生腳瘡-_-所以我而家擺左個箱俾佢訓教.
係買返黎既 養左差唔多1個月度啦,
wesky 2010-2-21 12:17:57 AM
網底可以用住先, 但要買返幾塊腳墊, 舒緩腳板壓力
快D 教識佢去廁所, 然後拆走佢
small_tra 2010-2-21 05:49:27 PM
因為我2隻兔兔唔洗教就識去了~!

你要留意下佢多數去邊到去尿尿~~

之後放個厠所係果到~!

仲有~你買返黎~一定要boby check~因為係寵物店d兔兔~多數都有病~~!

boby check 都唔貴~都係2百幾蚊~!有病就唔知啦~可以要用好多錢~!

快速發帖