想問幾多度就要開冷氣比兔兔?

另外想問d雲石可唔可以放入雪櫃雪凍之後比兔兔消暑用?咁樣會唔會涼d?
williamchw 2010-3-1 01:13:42 AM
嗯...我早兩日都有開冷氣, 天氣太潮濕嘛 :048: :048:

我上年通常over 27-8左右都有開, 不過d電費就:016: :016: :016:

我都有放塊雲石比佢用, 不過我諗如果將塊雲石放入雪櫃好似唔係咁好, 因為當雲石由雪櫃攞返出來期間, 如果溫度太大分別的話, 應該會有水. 不如你試下用冰種包毛巾啦~~
happygirl2009 2010-3-1 01:24:34 AM
如果你唔係屋企咁會點幫兔兔消暑??
我都有用冰種包毛巾,
25-26度使唔使已經要用冰種?
williamchw 2010-3-1 01:31:17 AM
唔係屋企時都照開冷氣, 所以d電費咪....:016: :016: :016:
FATO_W 2010-3-1 01:36:54 AM
我上年都試過用冰種
但係因為成日我返到黎個冰種已經唔凍
我驚熱親佢所以後期都係無人照開冷氣
happygirl2009 2010-3-1 01:38:56 AM
嘩,咁樣部冷氣會唔會overload ga?
williamchw 2010-3-1 01:48:02 AM
嗯....唔緊要啦, 今時今日d冷氣機都幾襟用啦, 仲可以set 時間制嘛, 咁咪會好d囉~~ :048:
燒雞。﹏。)) 2010-3-1 02:39:30 AM
咁我想問,呢幾日天氣咁熱.需要加冰種嗎??
或洗唔洗準備一d消暑用品?
connie0909 2010-3-1 03:13:13 AM
冰種係咩??我剩係得塊散熱板...平時冇人係屋企..我地都唔開window同泠氣...由得佢自己係屋企行...
happygirl2009 2010-3-1 10:48:05 AM

回復 7# 的帖子

我果部老爺機,冇得set時間掣:044:
我諗住買部冷風機比佢係我唔係屋企果時用,唔知好唔好呢
happygirl2009 2010-3-1 10:49:09 AM

回復 8# 的帖子

i wanna know too
otola 2010-3-1 11:12:23 AM
不如你 imagine 下 ,
如果下午你穿 fur 係家, 沒有開冷氣 / 冰種, 又無開  window , 係得塊散熱板,  你會有幾熱  ... ?? !!

我最初養兔兔 , 都無諗過開 冷氣 , 仲買左8 個 冰種 , 點知 天氣熱 (上年 8月) , 冰種好快 吾凍 & 溶化 , 就算開 fan, d 風都係熱 風 , 我老公話我 : 你養得佢就預左開 冷氣, 吾好慳,  if 佢熱病左 , 睇一次醫生都夠開2 個月 冷氣 , 咁又係, 我 係公司嘆冷氣, 兔兔係家就要挨熱 & 焗 , 真係 吾忍心,

因之前未換冷氣, 收到電費單都嚇一跳 , 2個月 要 $18xx ,  換左冷氣, 就平成半,

我知吾係人人可以話換冷氣,  只希望大家再想想 :
如果下午你穿 fur 係家, 沒有開冷氣 / 冰種, 又無開  window , 係得塊散熱板,  你會有幾熱  ... ?? !!  :056:

happygirl2009 2010-3-1 11:45:20 AM

回復 12# 的帖子

你既意思即係換左部新冷氣就慳左好多電??
kiki_kiki 2010-3-1 12:24:59 PM
我都想問個問題~
我夜晚都會開冷氣訓~
雖然兔籠唔係對住風口,,,
但係都好怕會凍親兔兔~
所以晚晚都將個兔籠用毛巾包實哂淨係留番少少位比佢通風~
其實你地有冇用毛巾蓋住個籠ka?
因為開左冷氣間房都好凍下~我總係形住會凍親佢~
otola 2010-3-1 01:33:41 PM

回復 14# 的帖子

你可以摸下佢耳仔, 如果吾凍吾熱, 即係溫度岩岩好 ,
如果耳仔凍, 即係佢都覺得凍

快速發帖