如題, 我未搵到相機so未有相, :050:
我兔兔由上星期開始換毛, d屎就開始變得細粒左好多:050:
由直徑8mm-9mm 既屎, 變到而家得(乾爭爭)既6mm-3mm超迷你 都有
係feel到佢d屎冇水份, 同之前果d分別好大,
重點係佢一直都係食咁多草, 點解屎就細左咁多,
而精神就同平時一樣, PS: 我屋企裝修緊, 有時會嘈, 唔知係佢緊張定係食錯d咩野?
因為我家人成日係我返左工, 放兔兔出來俾佢玩, 又唔睇實佢, 有冇可能食錯野落肚會令D屎細左?
好擔心佢係病左, 不過我呢2日都有工作, 要睇醫生都要星期3,
請問我兔兔既情況急唔急, 如果好急我就推左d客, 帶佢去睇醫生先
:022:跪求大家俾d意見我, 我真係好驚冇左佢
wesky 2010-3-1 08:41:06 AM
儘快睇醫生好D
Jessie)) 2010-3-1 01:54:24 PM
我book左明天4:30去"九龍"睇醫生,
姑娘叫我今天去買草粉佢食先,
而家兔兔仲有食野同all屎, 不過都係細粒about5-6mm
11.21 2010-3-1 09:18:31 PM
我個隻都係咁-.-
但係1-2粒冇問題架可!?
ssc314 2010-3-1 10:03:59 PM
1~2粒冇問題既,,我個隻之前都係咁..仲唔止一兩粒
但我俾d草粉,,等佢自己食返草就冇事啦
花無缺 2010-3-2 01:07:36 PM
個人經驗,
如果草係枝多葉少, 便便會比較大粒
如果草係葉多枝少, 便便會比較細粒

而如果跑出來胡亂吃東西, 會有影響, 甚至有機會引至腸停
Jessie)) 2010-3-4 03:04:52 AM
等我講返我兔兔點先, 呢次都係睇DR YAN
佢話BEE腸蠕動慢左, 嚴重既會腸停, 咁我兔兔好精神SO都唔會太差,
咁原因有幾個:
1) 我家裝修緊, 佢緊張
2) 我兔兔食緊2ND 草, 腸胃唔會立即有事俾你見到不過就會愈來愈差, SO主要應該食1ST CUT
3) 我DADDY成日咩都俾佢食少少, 食到兔兔ALL (呢個已經解決左因為我同兔兔決定回鋪頭住=-=)
4) 而家轉天氣, 佢唔舒服

而家兔兔有4個藥食, 同益生菌粉開水俾佢飲(我用左來開草粉俾佢食) 同埋每日110枝針筒既草粉
到而家我兔兔都係好返一半姐, 仲未好返哂, 不過都進展得OK既^^
謝謝大家的意見

快速發帖