啱啱MAX又打爛左第三隻碗...

佢新年先打爛左兩隻,尋日打爛左一隻杯

啱啱又打爛左隻碗...

明明唔俾佢跳上枱,但係佢一次又一次...只係轉一轉身佢就跳上左...

要點先可以令佢知道枱係唔跳得?
#^77^#
win_sorb 2010-3-9 11:30:29 PM
小心個碗d碎片整到max丫!!
下次可以執開d碗碗碟碟or 放高佢先放佢出黎, 安全d丫
ssc314 2010-3-10 12:07:47 AM
我都驚整親佢,
就算係整親自己同家人都唔好
你試下執開d野or 唔好俾max去個邊
firen_freeze)) 2010-3-10 12:29:59 AM
頭先都嚇親我AR....MAX居然八卦走去聞D碎片....

即刻檢查佢有冇中招....好彩冇事...

我又再揻佢後項舊肥肉丟佢返入去籠...但係我唔想佢再咁樣啦...

點小心都有大意O既時候.....張飯枱本來俾我放滿雜物,後尾已經得返水樽....

明明網上有文章話可以教兔兔唔準入自己地盤(枱),但係我指住MAX個鼻罵佢,佢居然聞我隻手指(以為有野食...)

搣佢舊肥肉抱佢,佢又會發脾氣,一副你做乜激嬲佢O既款....#^71^#

唔通愚兔不可教也?
baby_fire 2010-3-10 06:37:54 AM
用適當既力度拍拍佢PATPAT話NONO有無試過?
前日臭BU要剪指甲抓傷我都係咁樣*
明月 2010-3-10 09:15:15 AM
唔通家兔係難教d,
豆腐花同MAX都係家兔,
破壞力超級驚人。
otola 2010-3-10 09:24:10 AM
david 係用鋁碗 , 係吉之島 $10 店買 , 我平日一拍個鋁碗 , 佢就飛奔黎我度, 因為開飯 la ,
janjan 係用 食物盒 當碗 ,

用乜都好, 最緊要吾好令佢地有意外

<<要點先可以令佢知道枱係唔跳得? >>
david 都中意跳 上寵頂 , 我將成包momi 草放 係寵頂邊 ,
就算佢跳 上去都企吾穩 , 會立即跳返落地 ,
佢試左幾次都企吾穩 , 就無再跳 ,
但有時佢會望住個寵頂, 準備跳上去, 我就立即 好惡咁 "no" , 佢會走開
emily_520825 2010-3-10 11:26:59 AM
我諗要長時間先教到
有時佢地明知唔可以做既野都會係你唔望住佢時做.....#^62^#
你都係清左張枱好0的....
katy)) 2010-3-10 01:40:51 PM
......MAX打爛D野會唔會驚/知衰???.....

- 我諗你都係要收好枱面D野, 同埋佢想上去, 裝下裝下就要話佢+趕走 (如: NO! / 喂! / 胡!)
- 佢上左去趕返佢落黎+話佢 (成功上左枱通常佢唔會理, 下次又上過........)
- 再唔係就將佢活動空間減少.

如果我呀B做得好錯(瀨尿), 我就會趕佢返屋+ 按住佢同噴氣/哼佢/學佢"胡"人 (胡返佢) + 差腰(總之係大動作la). 等佢知道"我而家好嬲/做錯事". 她會知道的.

firen_freeze)) 2010-3-10 07:22:36 PM
....MAX會知衰1分鐘...但過幾日又會黎過.....

似乎係長期抗戰啦...等佢知道上枱無望佢就唔會再上...

RE6#
家兔係易養D,但係拽好多....破壞力同健康成正比#^68^#

所以上次見到豆腐花上梳化D相都覺得勁似我屋企隻破壞王#^74^#

RE7#
MAX都會跳上籠,然後由籠頂跳上書枱.....但有次佢跳上書枱跳唔到,撻鑊甘,之後就冇上過籠頂啦....

快速發帖