今日終於同左rabbit仔去絕育, 朝早9點帶佢去診所, 帶左rabbit仔既食物碗, 水樽, 少少糧同草
姑娘話5點可以接返rabbit仔
2點時兔爸打去診所問情況, 姑娘話rabbit仔手術好成功, 而且情況好好
所以可以提早3點半去接返佢

我地3點半去到, 未可以見rabbit仔住,
姑娘話rabbit仔既手術係10點做既, 麻醉藥都差唔到過哂
所以好精神同埋都有食野
同我地講解左好多注意事項,
另外俾左一隻叫fibrepex既藥, 同一隻開水沖既藥粉
話係會刺激rabbit仔腸臟蠕動

另外仲有張寫哂注意事項, 同藥既份量清單

約左星期五會再返去俾姑娘檢查

佢手術連藥總共用左109鎊, 大概千三至千四HKD, 好貴....

問題黎啦
剛剛返到屋企, 望下佢傷口時,
見到好似血肉模糊一片咁...另外佢2粒丸丸都仲響度..係細粒左D
有少少擔心, 請問咁係咪正常架?

-------------------------------
17:08
剛剛餵左佢食藥, 佢返到黎都未有點食野
食左1條草, 同飲左少少水, 但溝左藥粉個碗水就冇掂過
而家坐左響度休息

不過佢精神唔錯既, 頭先搭車時開左個袋, 佢都有突個頭出黎周圍望, 個樣都好精靈

17:16
佢開始食parsley啦, 因為姑娘叫我俾D菜佢,
所以我俾左D parsley, 諗住又會開胃D,
而家佢仲開始食A草啦, 情況唔錯! 一路冇停過食野
我係將A草, parsley, 同少少糧擺落個膠盒方便佢食

aina 2010-3-11 01:08:02 AM
我隻milk milk係星期6先做完desex
白色個包係益生菌....
香港D姑娘話可以同D草粉mix埋一齊餵比兔兔食 OR 可以加落水到比佢地飲
你個邊有冇買草粉比兔兔食?
sheena 2010-3-11 01:12:20 AM

回復 2# 的帖子

我自己有買定草粉響屋企,
但姑娘其實係從來冇話過俾我既, 所以我諗如果rabbit仔肯食野我應該唔使俾佢住
我有問個包益生菌如果佢飲唔哂, 使唔使用針筒迫佢飲,
但姑娘又話唔使, 總之佢有飲普通水都OK...

milk milk係咪女仔呀?
因為我淨係見過兔女既傷口相, 未見過兔仔既..唔知rabbit仔既傷口係咪正常
aina 2010-3-11 01:31:42 AM
原帖由 sheena 於 2010-3-11 01:12 AM 發表
我自己有買定草粉響屋企,
但姑娘其實係從來冇話過俾我既, 所以我諗如果rabbit仔肯食野我應該唔使俾佢住
我有問個包益生菌如果佢飲唔哂, 使唔使用針筒迫佢飲,
但姑娘又話唔使, 總之佢有飲普通水都OK...

milk mi ...

milk milk係女
傷口呢個問題我答唔到你 ><
但香港呢邊, 做desex後, vet會比幾樣野, 就係抗生素, 益生菌, 消炎藥同埋草粉
milk milk係做完desex個日已經肯自己食草, 都有屎出
第2日基本上食草的份量已經好似平常咁, 連屎屎都大粒
我都有打過返診所問,佢咁既情況仲要唔要食草粉OR仲要食多幾多日
因為我接佢個陣姑娘話一日要餵4-6次草粉, 如果佢肯自己食草咁就將次數減到變一日1-2次
至於加落水個包益生菌呢...係一定要比佢, 如果兔兔唔肯飲就要用針筒迫佢飲...
因為個包野係幫助腸生返D菌出黎?![大概意思]
仲有就係香港呢邊, 診所話抗生素及消炎藥要飽肚食....

光之天使)) 2010-3-11 01:34:09 AM
應該係正常架~~
兔仔既睪丸取出之後,過幾日身體上會慢慢收細~~

你果兩隻藥total都有食過~
都係一d促進腸臑動既藥~如果rabbit仔進食正常,姑娘又無話一定要食晒~
唔駛帶擔心~~

我家total做手術之後,乜藥都無食過~~
佢自己肯飲水食草,有便便就已經ok~
好快會回復正常的~~
最緊要係唔好比兔兔走動太多太大動作,
傷口一星期內會大致上埋口,
暫時要rabbit仔定d囉~

wincy)) 2010-3-11 01:39:30 AM
我都仲諗緊幾時帶BURGER去做DESEX...
因為番工好忙  就算帶埋佢番工都冇可能係咁睇住佢
攪到我唔知幾時帶佢去.....#^77^#
光之天使)) 2010-3-11 01:41:43 AM
原帖由 wincy 於 2010-3-11 01:39 AM 發表
我都仲諗緊幾時帶BURGER去做DESEX...
因為番工好忙  就算帶埋佢番工都冇可能係咁睇住佢
攪到我唔知幾時帶佢去.....#^77^#

最好揀可以有3日時間係屋企睇實兔兔既日子~~
例如5,6,7~
or揀d有公眾假期加星期六日既日子~~
lingyan 2010-3-11 01:42:50 AM
正常ga,因為旦旦入面有壓力,
佢會自己調節返入面既壓力,
慢慢佢就會縮成一塊皮。
不過,我記得miffy做完個陣betty話過,
如果旦旦一直脹到成個 ping pong波咁,
就要注意一下。

但係無止痛藥,兔兔會唔會痛呀 ?
sheena 2010-3-11 01:45:17 AM
唔該哂total媽同aina,

益生菌姑娘叫我唔好迫rabbit仔食....希望佢自己會飲啦, 我聞落覺得個味好似都幾甜咁, 但聽total媽咁講, 佢好似唔使飲都得喎
因為我見rabbit仔胃口都好好, 返黎1個鐘已經食哂1個外賣膠盒份量既A草同菜啦
而且佢冇用頭罩, 可以食返自己盲腸便, 應該冇問題卦

姑娘有話唔好俾佢跑, 所以叫左我呢24小時都唔好放佢出黎, 之後放出黎都唔可以俾佢跑
sheena 2010-3-11 01:50:23 AM
miffy媽,
唔該=)我會注意下架啦, 佢而家2粒丸丸係細左而且巢皮, 應該如你所講收縮緊
而家真係放心好多啦

佢冇止痛藥呀...而家我有D concern呢個point tim...
但佢都幾好動...應該冇俾野卦

wincy,
我係特登揀今日帶佢絕既, 因為之後2,3日我同兔爸事但一個一定會響屋企
同埋可以禮拜5帶佢去覆診
(呢度獸醫開5.5日架咋)
wincy)) 2010-3-11 03:19:59 AM
帶佢去果日冇問題呀~  但係就怕之後果幾日冇人睇住佢...
唉  所以就唔知點算lor~~
我1個星期得1日day off ja  ><
wincy)) 2010-3-11 03:25:10 AM

回復 7# 的帖子

星期6,日同埋公眾假期係我最多野做果幾日><
我係得平日先有得off ga ja
所以d時間好難就lor~
lingyan 2010-3-11 05:27:16 AM

回復 10# 的帖子

咁你就唔駛擔心啦,因為男仔絕育都唔算係好大件事,
1-2日留係屋企陪佢就夠,囡囡就要緊張少少。
止痛藥呢個我就聽過幾個版本,
有D就獸醫就話唔需要,有D就會俾定D你。
曾經係家有寶貝兔個作者話過,
如果某D獸醫唔俾止痛藥你,就唔知俾邊篇文章佢睇~
你留意下佢有無話痛到大力磨牙仔之類,
有就去返VET到拎返止痛藥啦~
sheena 2010-3-11 10:08:00 AM
miffy媽,
我觀察左半日, 都冇見到佢磨牙仔,
而且都幾活潑, 響籠入面都會行下, 同埋都食得幾多野
頭先清佢廁所時放左佢出黎5分鐘, 佢都有周圍行黎行去 (有睇住冇俾佢跑)
我諗佢應該OK既^^
光之天使)) 2010-3-11 11:43:17 AM
想當日醫生都無主動開止痛藥比total~
都係我叫佢開黎看門口,
不過其實都唔駛食~見兔兔有食野,其實即係佢身體ok,唔會話好痛~

呢幾日rabbit仔要定d~~
或者兔爸/兔媽坐係籠門前陪下佢la~
好快就好返晒架喇~~~

快速發帖