我上星期買左個新水樽比bb囡.
個水樽係(彈弓)咀既...初初都擔心佢冇力飲水啦..
但我係星期6買番去既....佢星期6,日我都係見到佢有飲水嫁...
但到星期2開始佢就唔用個水樽飲水...
等我地放工番家..佢先口走出去飲隻貓既水
因為bb囡平日係飲好多好多水既...
所以都奇怪佢做咩唔飲...而且佢初初都有飲呀..
又唔似係唔識飲wor!!~~我地都諗佢係唔習慣姐...
但睇左一個星期佢都係咁...
我係到時會比個碗仔比佢飲既...咁佢就一定唔會飲個新水樽...
但兔爸就話我太就佢..佢尋日番工時都冇放個碗比佢...
諗住到真係要時一定會飲啦..但尋日番到去..佢真係冇飲過水...
我都會buy番個新既水樽比佢...但擔心佢都唔會用...
驚佢比平日小左水份會病呀!~~
就係咁我同兔爸係咁鬧交...佢話我太緊張
尤尤 2010-3-17 02:04:46 PM
BB囡要乖牙....
兔媽兔爸會擔心架....
會唔會彈弓咀.佢可能覺得好難出水要好用力飲....
因為我之前買左個(珠)既水樽比咖啡....
開頭佢都有飲水...
遲左幾日又唔飲....
可能佢覺得好難出水....因為比之前果個水樽係要頂多幾下珠...
最後買返個新就冇事....

尼個唔錯架~H128 小動物專用水樽
個樽你可以自己換大D既膠樽...
EG.X地綠茶樽...果D都得~

FATO_W 2010-3-17 06:34:28 PM
有D兔兔係唔識用彈弓嘴OR唔鐘意架
因為彈弓嘴佢地要大力D推先飲到
如果佢唔飲買返走珠會好D啦
lingyan 2010-3-17 06:59:48 PM

回復 1# 的帖子

會唔會係扭計 ??

彈弓咀真係唔係隻隻兔都用,
我個2隻唔肯用...寧願唔飲水~
自此之後我都唔再買彈弓水樽 ....

我又唔覺得你緊張 (或者我都係緊張一族...),
因為兔兔飲少左水都會影響到佢食草量,再黎就搞到cc細粒~~~
baby_fire 2010-3-17 07:44:26 PM
彈弓咀係咪會靜D既? 我見大家都好似買過黎用...
不過傳統水樽雖然有滴水既煩惱,但我都係覺得寧願佢滴水都唔好搞到佢唔識飲水-0-"
因為如果兔兔本身個性比較懶,我會諗佢好似人咁樣,
人懶D,發現支野飲開唔到寧願唔飲-0-"
seefun 2010-3-17 08:08:31 PM
水份對兔兔好重要,因為他們的主要食物是乾草,
腸胃要倚靠外來的水份消化運輸乾的食物,
水份缺乏即會引起消化問題而致腸停.
所以轉換水樽要小心呀,兔兔已經習慣用走珠式又
不肯用推桿式的,就要立刻換回用慣的水樽,
不要冒險迫兔兔用,否則對腸胃做成傷害就大問題啦.
陳皮妹 2010-3-18 05:53:56 AM
我以前都想買個呢D水樽俾兔兔用,但係Q兔個事頭婆都叫我唔好買,話兔兔唔夠力,
叫我買返個普通果隻,佢有錢都唔賺多D,我諗兔兔真係唔係好識用~
BB囡 2010-3-18 09:35:49 AM
我尋日buy番佢之前用開個個款既small size((因為冇晒大個隻)
但我今日起身都見佢冇飲過...
之後我第去佢個咀仔叫佢飲..佢又冇反應wor~~
咁我怕左佢又比碗仔佢先....不過我番工就唔比佢..
想迫佢學識飲水樽...唔知係咪佢唔知有個新樽先唔飲呢...
好擔心1佢呀!~~平日佢會飲好多...
但忍左成晚.........唉
otola 2010-3-18 11:13:04 AM
有可能水樽無佢的氣味 , 佢吾想用

你係屋企時, 可以用手拎住個水樽, 親手餵佢飲,
佢行到邊,你 餵到邊,
乜方法都要試下:059:
katy)) 2010-3-18 11:37:37 AM
如樓上的兔友所講, 好似"喂" BB飲奶咁, 遞個樽比佢飲. 重頭學習過
妳打斜少少個樽等D水漏出黎等BB囡飲, 飲左幾啖之後慢慢打直返個水樽比佢. 再移返個水樽0係個水樽架度, 如是者佢一走去飲水就讚佢, 如果佢"LAM"唔到粒珠幫佢推下等佢飲.
但係一開始已經唔理個樽, 試下洗多次, 可能新樽有味, 佢唔想用.
有時間ge話........ 唔好比碗仔佢la! 費是以為唔用水樽都有碗仔飲水!

我唔覺得妳緊張, 人唔飲水都會病la...
BB囡 2010-3-18 01:27:21 PM
我今焦6畸去廁所見到冇飲過水..
我都有用你地個d方法餵佢...介有水滴出黎..
但佢冇番反應..
之後我怕左佢先比碗佢...我仲敲敲個碗佢一聽到sing
就走過去飲
小糖^^ 2010-3-18 02:28:22 PM
BB囡 2010-3-18 03:14:18 PM
佢個衰妹平時帶佢剪毛時..佢都會識飲個到既水樽嫁..
都唔知而家佢咩事
otola 2010-3-18 03:16:23 PM
放水樽的位置有沒有改變過 ?
BB囡 2010-3-18 03:28:03 PM
冇呀!~~兔協個姐姐話..
可能佢懶..知我地一定心軟

快速發帖