DEL .THX

nga_yi 發表於 2010-03-18 21:45|只看該作者|倒序瀏覽|打印
DEL .THANK YOU.

ssc314 2010-3-18 11:21:23 PM
其實兔已死.....
佢會咁諗係因為佢真心鐘意隻兔仔
佢幫兔仔沖涼,可能佢梳忽左,但我都有試過幫creami沖涼,我都好小心
佢都受左教訓啦,,大家唔好再係咁啦
r.i.p小爾
佢呢一生有你陪伴~你要好好感激佢呀
wesky 2010-3-18 11:23:47 PM
見佢跌過幾次, 仲由得佢爬高爬低, 重傷係遲早既事
等你成熟d 先再考慮再養吧...
nga_yi 2010-3-18 11:27:46 PM
原帖由 ssc314 於 2010-3-18 11:21 PM 發表
其實兔已死.....
佢會咁諗係因為佢真心鐘意隻兔仔
佢幫兔仔沖涼,可能佢梳忽左,但我都有試過幫creami沖涼,我都好小心
佢都受左教訓啦,,大家唔好再係咁啦
r.i.p小爾
佢呢一生有你陪伴~你要好好感激佢呀

我真係唔係當小兔兔係玩具.我知大家咁諗真係唔出奇.
但係我真係唔係...同埋我真係唔係無做功課...
我養之前真係有做好功課.
同埋真係濕下個PATPAT位...唔係太多.關鍵唔係沖澡...係我屋企開左抽濕小兔兔驚個D聲.
哩樣係我疏忽..
我會記住兔友既教訓...
光之天使)) 2010-3-18 11:32:15 PM
我睇完...真係好無奈...
我睇完,真係會更加珍惜同我家兔兔相處既時間...

其他野知識上既野,
大家都同你講左喇...我都唔再重覆...

只係希望今次小爾既事...
你要銘記於心...因為佢用佢既生命教識你一樣野,
就係小動物既生命係短暫/脆弱既...我地人類,作為主人,真係用心,珍惜佢地~
真係要記得一輩子...

下次再養動物...真係要做足準備功夫~
唔識就多問~~e.g.你唔知兔兔污糟可以點樣等等...
另外,除左自己既知識...屋企環境都要準備好...e.g.傢俱要包好等等~
要為你想養既動物形造一個適合家居~

其實你知道兔兔會驚會亂跑...就唔應該抱佢去高既地方...
寧願自己趴係地下幫佢清潔等等~

anyways...我諗你已經得到教訓(只可惜代價真係好大...)
下次養動物...真係要考慮清楚自己究竟願唔願意去照顧佢~
計劃下自己究竟願意花幾多時間比寵物?
記住....
寵物可能只係你既一部份,但你就係佢既全部,佢乜野都無,只有你~

小爾~係彩虹橋玩得開心d~R.I.P.
hh0 2010-3-18 11:35:42 PM
抽濕機其實無咩聲, 未必係因此受驚
我成日係籠內外用吸塵機仲大聲
我地抱兔兔一向要好小心
抱得實同舒服就唔會掙扎逃走而弄致跌傷
下次學好點抱對你絕對有幫助
nga_yi 2010-3-18 11:36:43 PM
原帖由 wesky 於 2010-3-18 11:23 PM 發表
見佢跌過幾次, 仲由得佢爬高爬低, 重傷係遲早既事
等你成熟d 先再考慮再養吧...

...嗯..我明白.
我俾佢跳上沙發同籠頂..枱就唔俾...
我見兔B之後都跳得好順利...所以我就俾咁跳.
因為好似好順利咁...係有時唔得KICK一KICK...之後都無咩事.
我以為無問題...原來係有潛在既危險...
咁以後如果再養...係唔係最好唔好俾佢跳?_?
但係小兔兔好難唔跳上去..其實沙發都唔算太高(我認為...啦)
只係俾佢係平地行?

嗯...我知大家都覺得我好唔負責任...
但係我真係唔係當佢係玩具...希望大家明白
同埋真係沖澡個方面我真係問過人...我知道兔兔死唔係因為沖澡問題..
係抽濕機...
我知我疏忽...多謝你地罵醒我
hh0 2010-3-18 11:43:09 PM
講真我既兔兔出來玩真係只跑下, 行下, 趴下, 攤係地
從來唔跳上梳化唔跳上床架
要俾他們知道唔得就唔會做
兔兔真係好懂事架
connie0909 2010-3-18 11:46:23 PM
你下次都係唔好養兔....就算真係要養都要諗清楚...兔仔唔同狗仔咁..兔仔既生命係好脆弱...咁高趺一趺都可以扲佢地條命!!!同埋沖涼真係冇必要...
nga_yi 2010-3-18 11:52:25 PM
原帖由 hh0 於 2010-3-18 11:35 PM 發表
抽濕機其實無咩聲, 未必係因此受驚
我成日係籠內外用吸塵機仲大聲
我地抱兔兔一向要好小心
抱得實同舒服就唔會掙扎逃走而弄致跌傷
下次學好點抱對你絕對有幫助

我知點解兔仔會驚...因為佢訓左係抽濕機隔離...咁啱啱一開...
抽濕機會震同有少少聲...所以佢好驚
nga_yi 2010-3-18 11:54:02 PM
原帖由 hh0 於 2010-3-18 11:43 PM 發表
講真我既兔兔出來玩真係只跑下, 行下, 趴下, 攤係地
從來唔跳上梳化唔跳上床架
要俾他們知道唔得就唔會做
兔兔真係好懂事架

哦...我以為小兔兔跳上沙發好正常...
以為每隻兔兔都會咁樣跳...我下次會留意/
nga_yi 2010-3-18 11:56:20 PM
原帖由 connie0909 於 2010-3-18 11:46 PM 發表
你下次都係唔好養兔....就算真係要養都要諗清楚...兔仔唔同狗仔咁..兔仔既生命係好脆弱...咁高趺一趺都可以扲佢地條命!!!同埋沖涼真係冇必要...

我現家知道啦...佢跌親我都唔開心.
我會多加留意
但係我唔會放棄架...我會反省過後...可能隔多一排.先至養
我明白既...
光之天使)) 2010-3-18 11:58:14 PM
應該咁講LA....
每個人屋企都唔同,
好似我屋企,梳化下有軟墊,咁我就放心比兔兔跳上跳落...

但係如果你係知道自己屋企傢俱高~危險...
你就應該教導兔兔...唔比佢跳~...兔兔其實好叻,佢地聽教架~

如果係唔識教既...就要將屋企傢俱作改變~
令兔兔可以玩得安全...
呢個係作為主人既責任~
nga_yi 2010-3-19 12:04:37 AM
原帖由 光之天使 於 2010-3-18 11:58 PM 發表
應該咁講LA....
每個人屋企都唔同,
好似我屋企,梳化下有軟墊,咁我就放心比兔兔跳上跳落...

但係如果你係知道自己屋企傢俱高~危險...
你就應該教導兔兔...唔比佢跳~...兔兔其實好叻,佢地聽教架~

如果係唔識教 ...

哦...係既!
我其實都想俾兔兔B多D位上落...我下次養個時都鋪返D軟墊落地下!
係呀...其實佢地好叻...佢地好有靈性既真係...
nga_yi 2010-3-19 12:08:39 AM
原帖由 光之天使 於 2010-3-18 11:32 PM 發表
我睇完...真係好無奈...
我睇完,真係會更加珍惜同我家兔兔相處既時間...

其他野知識上既野,
大家都同你講左喇...我都唔再重覆...

只係希望今次小爾既事...
你要銘記於心...因為佢用佢既生命教識你一樣野,
...

係...我明白哂啦...
多謝你地罵醒我...我下次養兔兔真係會多加留意...同埋哩次事真係俾到我好大既教訓.
我以後會點都會抽時間出黎睇實佢地
我相信我自己真係會悔改...唔係玩玩下既..
因為我同屋企人都好愛小兔兔...
我下次再養...都會參加兔協所舉辦既工作坊...
佢跌親...都可能真係兔友所講既姿勢唔好...
我以為係啱既,可能係錯...無絕對既.
THANK YOU SO MUCH!
Jessie)) 2010-3-19 12:45:22 AM
希望呢次教訓會令你既養兔知識增加~~
下次再養任何小動物都要諗清楚.............................................
另外睇你話兔兔死前一刻既辛苦法...真係慘不忍睹....好可憐
佢一定係好痛喇................................
小爾希望你去左彩虹橋會好好咁生活下去

快速發帖