DEL .THX

nga_yi 發表於 2010-03-18 21:45|只看該作者|倒序瀏覽|打印
DEL .THANK YOU.

千千 2010-3-18 10:05:58 PM
......
點解 會 同佢 用水沖 涼牙"
唔係 隻隻 兔兔 都可以濕洗...

願   兔兔 開開心心 係 彩虹橋玩"
kiki_kiki 2010-3-18 10:10:38 PM
希望小爾去到另一個地方開開心心la,,#^56^#
當我地同兔兔有左份感情,,同互相信任之後,,,,
如果佢突然離開我地真係會好傷心,,,
所以就算第日我兔兔老左,,要離開我,,,,,
我都希望可以響佢身邊陪住佢~
nga_yi 2010-3-18 10:11:54 PM
原帖由 千千 於 2010-3-18 10:05 PM 發表
......
點解 會 同佢 用水沖 涼牙"
唔係 隻隻 兔兔 都可以濕洗...

願   兔兔 開開心心 係 彩虹橋玩"

因為佢太污糟啦
其實之前都試過,佢唔驚既
同埋我地係用一條濕毛巾墊底...下面有好淺淺淺...唔過腳仔既水.
只係濕下腳仔...抺下佢.唔濕身既...

wesky 2010-3-18 10:13:39 PM
事後的懺悔是無意思的...
一個可愛的生命已在你手中消失, 希望你能夠從中汲取教訓.....但代價未免太沉重...
我唔明你點解要幫佢沖涼, 沖咁耐風筒, 我無法理解
小爾並不過分, 過分的是你..
nga_yi 2010-3-18 10:15:44 PM
原帖由 kiki_kiki 於 2010-3-18 10:10 PM 發表
希望小爾去到另一個地方開開心心la,,#^56^#
當我地同兔兔有左份感情,,同互相信任之後,,,,
如果佢突然離開我地真係會好傷心,,,
所以就算第日我兔兔老左,,要離開我,,,,,
我都希望可以響佢身邊陪住佢~

真係好難過架...一想起就想喊

養左大約一年啦.
估唔到離別既日子會咁快...
大家...你地一定要好好珍惜同兔兔相處既機會呀!
nga_yi 2010-3-18 10:20:06 PM
原帖由 wesky 於 2010-3-18 10:13 PM 發表
事後的懺悔是無意思的...
一個可愛的生命已在你手中消失, 希望你能夠從中汲取教訓.....但代價未免太沉重...
我唔明你點解要幫佢沖涼, 沖咁耐風筒, 我無法理解
小爾並不過分, 過分的是你..

我地唔係成身濕哂
我地係濕下佢PATPAT位...係好淺既水.
我睇過話小兔兔太污糟可以沖下
之前都試過...小爾仔都唔怕
吹咁耐係因為佢未乾
我知我過份我無話過小爾仔
lingyan 2010-3-18 10:22:26 PM
點解要幫兔兔沖涼 ?
而家天氣仲比冷忽熱,完全唔穩定,點解仲要冒險 ?
養兔兔,點解唔去照顧小爾仔 ?
裝草洗廁所都要媽媽做 ?
點解小爾仔在世時唔珍惜,反而走左先懺悔 ?
而家既懺悔,究竟係因為無左一隻會向你撒嬌既玩具定係真係痛改前非 ?
之前跌過幾次,點解仲唔去做預防 ?
究竟知唔知兔兔骨係好脆弱 ?

我為兔兔感到悲哀,
兔兔係完全信任主人,但主人竟然無視自己既健康同安全,
"兔兔既一世就只有你,你就是牠的所有"。

所有發生既事,係主人既疏忽,亦都係完全缺乏養兔知識,
唔好話資深既知識,就連基本養兔知識都無。
唔好所有野都以自己(人類)角度去諗,
要以兔兔既角度去諗。

希望你真係可以真心悔改,
唔係因為失去左一個玩具而感到唔開心。
小爾仔係走之前都送左一份禮物俾你,
希望你會珍惜小爾仔既禮物。

小爾仔,R.I.P。
hh0 2010-3-18 10:37:09 PM
下次再養的話.........
如果你仍是會躲懶, 又會常想用電腦
換廁所及裝草都仍然要你老媽做
0甘你都係唔好養住啦
nga_yi 2010-3-18 10:38:33 PM
原帖由 lingyan 於 2010-3-18 10:22 PM 發表
點解要幫兔兔沖涼 ?
而家天氣仲比冷忽熱,完全唔穩定,點解仲要冒險 ?
養兔兔,點解唔去照顧小爾仔 ?
裝草洗廁所都要媽媽做 ?
點解小爾仔在世時唔珍惜,反而走左先懺悔 ?
而家既懺悔,究竟係因為無左一隻會向你 ...

我知我現家懺悔係無用...但係我唔係因為無左隻玩具而唔開心...我真係好內疚.
就係因為離開左...先至知道生命有幾寶貴...我明白
個日唔係特別凍...加上真係賴尿賴到PATPAT濕哂
驚D尿"葉"住...傷到佢
我承認我真係太過份.最近真係少左照顧佢...哩樣我都覺得我好過份...
我其實唔係完全無做...佢無水我都卙...加上佢有時係籠賴尿我會幫佢清理...
草個方面其實我都唔知...因為佢成日唔食莖...籠裏面總係有好多莖係度.所以我就少左裝新既俾佢...

但係佢跌親我真係唔知點算
我可以做D咩?佢平時跳上沙發個D都好好地...但唔知點解有時係會失敗...跌返落黎..
我真係唔知點樣...咁應該可以點做?...

同埋佢驚應該係因為抽濕機開左,唔係風筒.我都唔知佢會驚.
我知哩樣都係我既疏忽...
我真係知道錯...我係對唔住小爾仔.
我講出黎係希望俾個警惕自己...提醒自己反省...唔好忘記哩次既事...
nga_yi 2010-3-18 10:40:26 PM
原帖由 hh0 於 2010-3-18 10:37 PM 發表
下次再養的話.........
如果你仍是會躲懶, 又會常想用電腦
換廁所及裝草都仍然要你老媽做
0甘你都係唔好養住啦

我承認係我疏忽
換廁所我最近好厭惡
裝草我平時都有做.
講到尾都係我唔好......我真係...
oscarlik 2010-3-18 10:42:45 PM
其實根本上你地D人都係貪玩
成日硬係要抱出黎玩隻兔仔
成日用自己既想法去搞隻兔仔
走去同佢沖涼..
真係冇辦法理解
唉..
nga_yi 2010-3-18 10:50:26 PM
原帖由 oscarlik 於 2010-3-18 10:42 PM 發表
其實根本上你地D人都係貪玩
成日硬係要抱出黎玩隻兔仔
成日用自己既想法去搞隻兔仔
走去同佢沖涼..
真係冇辦法理解
唉..

唔係唔係!
我唔係貪玩!真係唔係!
我想重申既係...小爾仔真係太污糟...D尿係會"業"住佢...
佢會成日咬D毛毛...咬損哂.真係逼不得意...
加上小爾仔唔係因為沖澡而驚...小爾他係抽濕機而驚...
哩樣係我疏忽...同埋小爾仔之前都試過沖澡幾次...佢都無事.我地即刻吹返乾佢.驚佢涷親!
我無當過小爾仔係玩具...如果係既話.我都唔會咁難過...

今次抱佢出黎唔係玩,係想檢查下佢有無賴尿...
我承認我疏忽...但係我真係無當過佢係玩具
尤尤 2010-3-18 11:10:15 PM
我諗你都知錯架喇~
係下次養兔兔之前就做好哂功課.....
同埋你要知道自己有冇時間&能力...
希望小爾開開心心喇....
希望你明白我地唔係想鬧你...
如果你驚佢d尿業住既話...其實你只要勤d梳毛...
好快d毛就會換走....
同埋佢識去廁所既話....
其實都冇咩問題....
會濕布抹都ok架喇~
nga_yi 2010-3-18 11:16:25 PM
原帖由 尤尤 於 2010-3-18 11:10 PM 發表
我諗你都知錯架喇~
係下次養兔兔之前就做好哂功課.....
同埋你要知道自己有冇時間&能力...
希望小爾開開心心喇....
希望你明白我地唔係想鬧你...
如果你驚佢d尿業住既話...其實你只要勤d梳毛...
好快d毛就會換 ...

我知...不過其實我真係抵罵...我真係比最初懶左.
我有呀...我真係有爬哂文...我知兔兔唔係點沖澡...但係真係太污糟所以就沖...耳仔唔可以掂水
*原來勤D梳毛就OK...哩樣我真係唔知...我又學多左一樣野.

但係跌親可以點避免?我真係唔知...
我知道我其實真係有疏忽...我真係...

快速發帖