岩岩行近個籠望下pota諗住睇佢做緊咩
點知望倒有隻丁咁dai粒既蚊滋仔係廁所裏面(即隔網下面)飛飛下
我即時係籠外周邊d位噴家武士, 同埋拎個廁所出黎係個底度噴..

家武士係殺菌劑..瓶面寫住對人畜安全..
wesky 2010-3-20 04:14:48 PM
你清左佢就無蚊滋架啦~
kolgnat 2010-3-20 04:17:54 PM

回復 2# 的帖子

但我每日都有清洗廁所同籠..
有蚊滋係咪必然之事?
bonedog 2010-3-20 07:55:39 PM
試下定期1~2星期搵醋浸一浸個廁所同埋網格再過水..
kolgnat 2010-3-20 08:29:49 PM

回復 4# 的帖子

我平時都隔兩三日就用漂白水浸廁所再過水~
咁樣夠唔夠?
kwankiuleung 2010-3-20 09:04:48 PM
漂白水都得既咩??會唔會有害架??
firen_freeze)) 2010-3-20 09:45:43 PM
漂白水不利清除尿漬....(個人經驗)

不過我都會用黎消毒,浸一陣再用清水洗到冇味為止。
wm20472 2010-3-20 10:17:38 PM
用漂白水要過3-4次才穩陣
萬一兔仔食左漂白水就好大件事, 最好用白醋、或檸檬酸消毒, 會安全d
白醋食左都唔會有事, 而且又可消毒和除尿味

aina 2010-3-20 10:23:39 PM
如果用白醋, 係可以清得好好的
kwaikwai 2010-3-20 11:33:59 PM
有時可能佢地飲多左水去左多比較濕就會有~
換左就無嫁啦~~#^60^#
我個人覺得如果用紙砂會少D呢D情況出現~
baby_fire 2010-3-20 11:34:24 PM
如果噴ALCHOL呢?
kiki_kiki 2010-3-20 11:52:50 PM
我會用火酒抺黎消毒~
我都怕唔好~不過我諗火酒一陣就揮發哂應該冇事既~~
光之天使)) 2010-3-20 11:55:16 PM
我諗你可能要勤少少換廁所~
可能一日兩次~~

或者係你屋企環境容易d惹到蚊滋~
唯有勤力少少
Vinkivan 2010-3-21 12:20:38 AM
原帖由 baby_fire 於 2010-3-20 23:34 發表
如果噴ALCHOL呢?

你係講ALCOHOL???
ALCOHOL係有酒精成份, 人類聞倒都唔係咁好, 我相信對兔兔都會唔好, 用返白醋係最好嘅, 因為唔傷及兔兔, 又可以清除尿味。
近日香港天氣都比較濕, 加埋廁所有陣味, 野來蚊滋一啲都唔奇! 所以, 大家如果發現有蚊蟲, 應比平日清理廁所嘅次數頻密,  同埋加強大洗廁所嘅次數, 以減低蚊蟲滋生而影響兔兔, 千其唔好為方便而用市面嘅消毒、除箘或除蟲濟, 即使已註明人畜無害, 亦未必適合兔兔, 因為好多時此用品均以貓狗嘅抵禦為主。

快速發帖