我系新手黎-3-系到考慮緊養咩兔好?_?
已經睇左好多關於兔既野!但仲有好多想問-0-

我想養隻比較細既兔品種!
1;養;侏儒兔好定貓貓兔好?!
2;如果養女仔有咩要注意?!甘男仔呢-0-!?!

(男定女好?!)
3;去邊間買兔品質好D?!(大埔廣場戈間龍貓村買既話好吾好?!)
4;如果系大埔間野買系米即時有得拎兔兔!?!(
   因為我見有D人系送隻兔上屋企比你)
5;如果即時有得拎既甘我點帶佢番屋企-0-!?系米要買個兔袋-__-?!
6;買兔戈陣要買埋D乜?!1次過買晒D日用品加埋兔兔大約幾錢?!

(籠;廁所;草架;食物碗;水樽;梳;指甲鉗;糧;草;屋仔!!
           呢D系米應該要買兔戈日1次過買埋?!)
7;廁所墊料應該買邊隻好?!
8;個籠洗吾洗鋪D野比兔兔?!
9;兔兔既用品有D咩可以系10蚊店買到?!戈到戈D好冇嫁?!
10;聽人講兔兔好臭!甘點可以除臭-0-!?!

11;好多人都話買完兔兔之後要帶佢去B C?!系米1定要-0-
    如果去D品質比較好既鋪到買甘系米多數可以吾洗帶兔兔去驗?!

暫時系甘多-0-吾該你地:017:
otistou 2010-3-21 01:07:08 PM
原帖由 系糖;] 於 2010-3-21 01:04 PM 發表
我系新手黎-3-系到考慮緊養咩兔好?_?
已經睇左好多關於兔既野!但仲有好多想問-0-
我想養隻比較細既兔品種!
1;養;侏儒兔好定貓貓兔好?!
2;如果養女仔有咩要注意?!甘男仔呢-0-!?!
   (男定女好?!)
3;去邊間買兔品 ...

不如你去領養啦..又有人可以教埋你
系糖;] 2010-3-21 01:10:12 PM

回復 2# 的帖子

我睇過兔協網D兔兔都好得意(3
但我想自己買隻兔兔番黎由細養到佢大!
syl 2010-3-21 01:16:16 PM
講少少自己意見啦 =] 因為唔熟都唔敢亂答
1. 侏儒兔定貓貓兔.. 都係你鐘意既姐, 貓貓兔會大隻d..反而應該注意長毛or短毛, 長毛兔打理上黎麻煩d
2. 養女仔絕育會貴d (其他方面唔清楚)
3. 旺角大多兔友都去Q兔, 大埔我就唔知啦
5. 我個陣係旺角買佢有個盒比我裝d兔兔同小小草, 但就要即時返屋企, 因為兔兔冇水飲
6. 你講個d都差唔多, 我個陣買曬連兔兔都係千幾蚊 (我記得係千五樓下, 因為唔係我比錢)
7. 我用緊紙粒 .. 好似幾好, 你可以爬下文, 好多兔友有講
8. 多數兔友鋪豬仔板or 木板, 我就鋪尿片 XD
9. 10蚊店我去過都好似冇咩岩
10. 我都想知 >< 我隻兔依家好臭
11. 去啦, 點都好過唔去, 2百幾蚊姐~
baby_fire 2010-3-21 01:18:02 PM
你不如係到扒左文先啦,同埋養細隻品種都好睇你個人喜好...
所以貓貓定侏儒都係要合你心水你先揀到吖.
記住買草既牌子要買D大牌子例如OXBOW,APD,MOMI,JOJO'S,KAYTEE等...
細個既BB要食ALfafa草夾timothy草.
兔兔其實唔臭,你養左佢就會發現佢乾淨過狗狗.
不過你要考慮有無時間同地方比佢走動,兔兔一日要出黎行走4-5個小時架最好*
m1k1 2010-3-21 01:19:22 PM
兔協都有細細個既兔仔~寵物店d兔兔太細同可能有病..所以...領養啦~#^79^#
光之天使)) 2010-3-21 01:22:19 PM
如果你有心養,想養好隻兔~
睇晒呢度d野先~

http://mini-house.info/forum-26-1.html
http://mini-house.info/thread-4807-1-1.html

我覺得養之前...應該要做好準備~準備好自己既知識同屋企

另外,
如果你話想由細養大...其實兔協都有好多細細隻既bb...
我只可以咁講,街買既兔10隻有8隻係有病既~唔理邊間店舖都好~
因為人地係做生意,唔會咁細心去照顧每隻兔~
而兔協有比較正確既養兔知識~
而且包埋desex,又會教你~~
你自己可以諗下~~

點都好~~希望你養之前真係睇多d知識先....
大家都唔想見到不愉快事件

otistou 2010-3-21 01:22:26 PM
原帖由 系糖;] 於 2010-3-21 01:10 PM 發表
我睇過兔協網D兔兔都好得意(3
但我想自己買隻兔兔番黎由細養到佢大!

其實我覺得你依家咩都唔熟..領養係幾好.
最多你遲d 熟手果時先買仲好啦...
同埋出面買果d 有8 成都要去睇e生=0=
太多病兔.
系糖;] 2010-3-21 01:32:50 PM

回復 4# 的帖子

:020: 吾該晒你
系糖;] 2010-3-21 01:35:20 PM
吾該晒你地:020:
otistou 2010-3-21 01:50:05 PM
原帖由 光之天使 於 2010-3-21 01:22 PM 發表
如果你有心養,想養好隻兔~
睇晒呢度d野先~
http://mini-house.info/forum-26-1.html
http://mini-house.info/thread-4807-1-1.html

我覺得養之前...應該要做好準備~準備好自己既知識同屋企

另外,
如果你話 ...

講得岩..
加上我睇你應該唔太大個.
兔兔做手術都唔平ge..領養可以包埋做手術...唔使你用咁多
stupiliu 2010-3-21 04:11:17 PM
我係大埔既寵貓村買既
佢既兔仔都幾好, 冇咩問題
你係咪睇中左黑色果隻侏儒兔呀??
我果隻侏儒兔係同佢一樣樣的, 哈哈
系糖;] 2010-3-21 04:45:21 PM

回復 12# 的帖子

我未去睇過-0-呢排都好少去大埔!
small_tra 2010-3-21 05:02:59 PM
乜兔兔好臭咩~!?我覺得佢好香wor~!

臭係因為佢唔識去厠所~!
系糖;] 2010-3-21 05:12:46 PM

回復 14# 的帖子

我成日聽我d fd講兔仔好臭-____-

快速發帖