死啦,我見到creami隻手仔屈左入去,好似行唔到咁呀
佢係咪整親呀???
我見到佢訓個時將隻手仔屈左入身到
死啦死啦,,係咪整親隻手呀!!!

睇左e生啦~~~~~~
更新在第3頁

ssc314 2010-3-23 12:18:13 AM
佢而家keep住屈隻手入去
(佢扮緊雞)
我又好驚會痛wor佢....但我驚俾毛巾佢會抓抓
但係手仔腫係唔係一定要照架????
我記得之前我陪朋友去睇大圍,,個時兔兔情況好嚴重架
要留醫,佢都有問我地負唔負擔得起...
我諗佢照呢d野之前都會問下我有冇呢個能力先掛
wesky 2010-3-23 01:20:40 AM
你可以主動問下佢幾錢先
ssc314 2010-3-23 01:22:17 AM
定係等我聽日睇下佢咩事先
可能冇嚴重到要照?
wesky 2010-3-23 01:24:22 AM
睇下醫生點講~
ssc314 2010-3-23 01:29:36 AM
okok~~~
岩岩creami仲要周圍跳跳紮...
嚇死人
花無缺 2010-3-23 05:11:16 AM
一般獸醫都會先幫兔兔簡單檢查情況,
然後告知主人需要怎樣治療
或 需要更詳細檢查(例如: 驗血 / 驗尿 / 驗鼻水 / X 光 /皮下水 / 麻醉....),
得到你同時才會幫兔兔進行(因為其他程序全部要另外收費, 不包括在診金範圍),
你可以詢問預計收費多少,
但這時候通常都會六神無主任人宰割 =.="

如果兔兔腳骨裂 / 斷骨, 通常都會於1~2 星期內自然癒合,
但若斷骨接合不良, 會終生不良於行,
醫生檢查時, 應該會摸兔兔受傷的腳,
若兔兔表現痛苦, 通常需要照x光,
以確診有否斷骨 /骨裂 / 骨裂程度, 以配合適當治理
MOURINHO 2010-3-23 11:48:16 AM
點都好啦...問清楚醫生費用..醫兔兔既方法..選擇一個合適方法...
等你消息中......希望係好消息啦.....
ssc314 2010-3-23 03:35:36 PM

睇左e生啦!!!

各位  我帶左creami睇e生啦
多謝你地既支持,
今日係兔爸陪同下 去左大圍睇e生  at10:00
途中發現creami原來已經大隻左啦~~~之前佢都去過大圍body check
10:00到達,登記完之後見到兩隻大狗,即刻叫兔爸拉返拉連
冇幾耐,就到我地睇啦,今次我地係見Dr. Peter

首先,兔爸好心急地想拉拉連,但Dr. Peter話唔好拉拉連住,,
俾我同佢傾下計先~~
最初就梗係問我咩事先,除左手仔之外仲有冇其他問題,
咁我就話手仔腫左,之後佢就再問我有冇嚴重到?
我就話:最初係腫既,而家就進化到紅腫

之後Dr. Peter就好細心咁問我日常對creami既照料,佢都有問題點樣整親
到最後就問我creami食咩啦,問完晒啦
Dr. Peter先俾creami出黎,一打開個袋,見到creami楚楚可憐既樣
佢就話佢超級得意,creami真係好驚,,驚到陣晒...
跟住佢就反轉為creami檢查,Dr. Peter同2位護士姐姐都笑佢,話佢勁得意

摸下d手仔,e生就話:應該係右手唔係左手wor,,跟住我就心諗:死!!瘀左
我話:其實我唔識分左右,Dr. Peter好搞笑咁講:其實我都唔識,我對於呢樣野都好差
Dr. Peter之後就話的確係腫左係手掌既第一節個到,就傷左d神經膜<類似,我唔記得d專用名
佢有問過我照唔照x光,但照同唔照呢,所采取既行動,藥物上既都係同唔照既一樣
咁我考慮過之後,就諗下,食下藥,再過一排睇下點先.......
Dr. Peter要我覆診

然後Dr. Peter就放creami落地下,諗住睇下佢行路既情況係點
呢樣係最令我感到開心,,creami佢走返黎搵我#^77^# 佢認得我架
係咁聞聞我隻腳,咁我就細細聲同佢講話:返屋企架啦~~
Dr. Peter話佢將d力用晒係other hand到,
叫我盡量都留佢係籠到,唔好出黎啦
最後,e生俾左d藥我,咁就走得(係止痛消炎藥)
其實我都好想同Dr. Peter傾下計,但兔爸係到,又有2位護士姐姐英文勁人,我怕羞#^72^#
hh0 2010-3-23 03:56:01 PM
Dr. Peter好細心咁wor
希望食藥消腫之後就無事啦
p.s. 張相唔係左手咩?!
ssc314 2010-3-23 03:59:52 PM

回復 39# 的帖子

多謝多謝~~
Dr. Peter真係好細心,,
事後我都有同兔爸講返,,但兔爸都唔信我係左手/.\
MOURINHO 2010-3-23 04:01:22 PM
creami 咁怕醜呀...咁現在小心睇住creami 啦....
醫生有冇講好返要幾耐時間到...?
不過當然最好照X-RAY 好D啦....:062:
希望creami快D好返.....:051:
地下用D軟既野比佢個寵到先啦....:055:
光之天使)) 2010-3-23 05:57:36 PM
情況同我第一次睇DR.YAN差唔多~
都係首先傾下,問下平日點樣照顧等等~~(感覺好專業:012: )
creami快d好返呀~~
(照x-ray係咪即時有得拎架?)...
依家開左藥~希望creami消左腫手仔就唔痛好返la~

兔兔其實平日都認得人架~只係佢地無野食唔so我地架咋~
出到街佢地怕~一定會認你~

呢幾日creami乖乖定d留係籠喇~
仲要乖乖地食藥呀~~
(盡量係籠門口陪下佢....同埋唔好比choco騷擾佢喇)
珊迪小姐 2010-3-23 06:17:57 PM
haha 大圍的醫生的確幾OK~
我Charcoal都係睇大圍既
係小事都好...甘creami要快d好番喇~~~
amen0616 2010-3-23 09:13:35 PM
應該無事架啦....要困住佢係籠到唔好俾佢郁咁多
其實....食驚應該唔係好大問題...由其是止痛...我果隻好鐘意食唔知點解....
唔駛照x光無事ga應該...
我果隻之前就...即刻話要照x光:050:
ssc314 2010-3-23 10:03:11 PM
re  MOURINHO
e生冇講呀,,而家淨係俾d止痛既藥佢食lor~
而家係觀察情況先,,
我係e生到買左d vetbad俾creami

re 光之天使
多謝total媽,佢仲跳跳紮咁~~成日都要搵choco
係呀,好開心佢會應得我,始終同佢相處既時間得1個月到
我知道架啦,,我會盡量俾多d時間陪下佢
而家choco一行埋去我都叫停佢先,,
我唔知x光係唔係即時拎呀,因為我冇照到

re 珊迪小姐
係呀,,我覺得佢地好專業
多謝你,,我會盡力照顧佢架啦

re  amen0616
其實e生開個隻止痛既每次食都唔係好多
之前都有喂過creami食草粉
佢唔係太鐘意~會周圍郁
不過我搞得掂佢!!
e生話情況都唔算太差....所以我覺得都唔洗照住,同埋照完同照都冇咩分別
咁就唔照住lor~~
你兔兔咩事呀??有咁嚴重呀?

快速發帖