尋日係旺角買左隻侏儒兔...
個店員叫我千萬唔好餵菜或者蘿蔔俾佢:015: ..
佢話" 兔仔食蔬果就好似小朋友鍾意食糖咁 "
咁我應唔應該餵呢:017:
小米 2010-3-22 06:43:23 PM
a草 係 alfalfa草..含有 fung 富營養, 啱bb兔食
另外要留意品牌既質素...
兔兔可以餵菜或蘿蔔, 但要留要份量, 因你的兔仍是bb階段, 腸胃未成熟, 暫時不宜餵菜或蘿蔔
你買咗邊隻糧比兔b?
旺角多數會要你買日本糧, 但普遍日本糧味精較高而且千維亦較美國既低..不宜長期食用
vet 方面, 或者你應該慎重選擇吧! 不竟兔不同馬...以後兔兔要做絕育手術, 你亦不可能帶去馬房吧?!
McLKT 2010-3-22 07:53:47 PM
小糖...你認為我唔重視兔兔?!
定係你對獸醫有誤解?!
我覺得你用 "差不多先生" 黎形容我...簡直就係離哂譜!
我明白你都係緊張兔兔先會咁講...不過小心言辭吧...

我無意引起罵戰....別誤會...
McLKT 2010-3-22 07:55:26 PM
當兔兔需要做絕育手術...我會帶佢去診所的^^
Vinkivan 2010-3-22 09:37:54 PM
獸醫都會有分唔同嘅獸醫, 而你講馬房入面嘅獸醫都以前都係讀醫貓狗, 那我不跟你講馬, 就講貓狗, 一般市面嘅貓狗獸醫都係唔懂醫/睇兔, 因為醫兔兔係要另外讀嘅, 冇讀過醫兔兔嘅獸醫, 有醫德嘅話, 就算帶兔兔俾佢睇, 佢都會同你講佢只係懂醫貓狗, 不懂醫兔兔, (我就曾經因急症去過醫貓狗嘅診所, 個獸醫親口同我講, 佢哋只懂醫貓狗, 並冇讀過醫兔兔, 叫我另搵專醫兔兔嘅獸醫), 所以希望你明白, 你所講馬房嘅獸醫, 未必一定會懂醫/睇兔兔, 除非你肯定馬房嘅獸醫有讀過醫兔兔, 否則, 希望你以愛兔為由, 帶兔兔去專醫兔兔嘅診所BODY CHECK吧~ BODY CHECK一般收費都係$200左右, 我相信你愛兔兔嘅, 係唔會計較那少少嘅金錢, 我知道你都會想兔兔健康, 陪你走下你嘅人生路~ 係咪??

樓上嘅兔友言詞可能過咗火, 但佢畢竟都係為兔兔著想, 希望你明白~!!

兔兔嘅生命絕對會比貓狗脆弱, 尤其佢仲係兔B, 你帶佢去馬房俾獸醫睇, 馬場人多馬多, 兔兔膽小好易會受驚, 而且, 馬房有機會有細菌, 兔兔亦容易受細菌侵襲而生病, 如果兔兔本身身體健康, 就因為帶咗佢返馬房而有事, 咁咪仲唔抵... 此乃我嘅勸籲, 希望你好好想清楚吧~!!
McLKT 2010-3-22 10:47:06 PM
咁我帶佢去診所睇下啦...
wesky 2010-3-22 11:08:15 PM
俾馬房獸醫睇無問題
只係如果你想得到更加準確的診斷, 就建議你搵返睇開兔兔的獸醫, 始終佢地醫兔既經驗比較豐富~

明白大家都係為兔兔好, 但請保持和氣∼
McLKT 2010-3-23 11:52:23 AM
明白明白...

RE:小米
我隻兔食緊果隻糧係美國糧...牌子好似叫KAYTEE
今日佢突然間大食左...一俾糧佢..好快就食左一半:066: ..
firen_freeze)) 2010-3-23 12:02:19 PM
原帖由 McLKT 於 2010-3-23 11:52 AM 發表
明白明白...

RE:小米
我隻兔食緊果隻糧係美國糧...牌子好似叫KAYTEE
今日佢突然間大食左...一俾糧佢..好快就食左一半:066: ..

我諗佢係開始熟你屋企...所以食野多左:002:
佢肯食哂d糧就可以玩追糧遊戲啦!~
小糖^^ 2010-3-23 12:14:34 PM
McLKT 2010-3-23 01:34:14 PM
係呀...佢依家開始係我屋四周走,爬高爬低...
仲大膽到訓係廳中間:033:   不過仲係唔肯俾人摸:063: ..
McLKT 2010-3-23 01:36:01 PM
包糧係個店員介紹我買的...
下次我會留意你講果幾隻牌子:048:
wesky 2010-3-23 02:42:45 PM
糧可以慢僈轉, 不宜太急
McLKT 2010-3-23 03:10:41 PM
嗯...我會將新同舊既糧混埋一齊..
之後先慢慢淨係餵新糧...
小米 2010-3-23 08:16:38 PM
其實大部份店員都未必真係識得養兔 ka..
當初我買豆豆既時候, 店員推介我食kaytee草,
仲叫我比T草bb豆食好了, 千其唔好比A草bb豆食--謬論: 因為A草味道比T草強, 到時兔兔食開A草就唔願食T草
但現實係BB兔需要食冇限量既A草以吸收營養
仲推介左隻可以除尿臭既日本糧比我 (嬲)
後來我上 MINI HOUSE+睇 [[家有寶貝兔]] 先知錯晒... 食方面就買過晒

你的兔兔食邊隻草?
McLKT 2010-3-23 09:27:19 PM
佢依家只係食T草...
需要買d A草俾佢嗎?:020:

快速發帖