尋日係旺角買左隻侏儒兔...
個店員叫我千萬唔好餵菜或者蘿蔔俾佢:015: ..
佢話" 兔仔食蔬果就好似小朋友鍾意食糖咁 "
咁我應唔應該餵呢:017:
花無缺 2010-3-22 12:59:51 PM
假設, 兔兔係2-3 個月大,
暫時只俾Alfalfa & Timothy (24小時供應),
如出現軟便, 可以慢慢減少Alfalfa 份量

菜 / 紅蘿蔔   可以等佢9個月左右, 腸胃成長完成先俾,
日後, 菜可以每日俾小量, 紅蘿蔔就完全唔俾都無問題(糖份高)

同埋每次俾新野兔兔試食時, 一開始只好俾好少好少份量佢,
成長後, 可以只俾無限 Timothy, 其他乜都唔需要常俾
小糖^^ 2010-3-22 01:03:00 PM
McLKT 2010-3-22 01:20:41 PM
我依家24小時俾Timothy佢..
早晚各餵兩湯匙乾糧..不過佢成日都食唔哂..
我打算減少到每餐一湯匙

PS:請問什麼係A草:036:

小糖^^ 2010-3-22 01:21:55 PM
McLKT 2010-3-22 01:24:58 PM
明白了:020:
其實我都有d擔心佢既健康
因為旺角既信譽有限...
但係兔兔重活潑過我...便便又正常
我諗冇事的:039:
otola 2010-3-22 01:36:20 PM
原帖由 McLKT 於 2010-3-22 01:24 PM 發表
明白了:020:
其實我都有d擔心佢既健康
因為旺角既信譽有限...
但係兔兔重活潑過我...便便又正常
我諗冇事的:039:

只有醫生先會識得同兔兔body check, 知佢健吾健康,
睇表面無乜用, 更何況你係新手 ...

McLKT 2010-3-22 01:51:25 PM
咁我搵日帶佢返馬房俾d獸醫檢查下啦...:048:
小糖^^ 2010-3-22 02:31:34 PM
smallsuishan 2010-3-22 02:41:32 PM
如果兔兔係係MK買回來 強烈建議你帶佢去睇VET
表面睇冇事 唔等於入面冇事!!!

如果佢唔係好食糧 你就減糧啦
始於糧係唔健康既食物
佢地吃慣左就好難減

如果你隻兔兔咁細
你應該俾A草同T草佢吃!!
happygirl2009 2010-3-22 03:05:17 PM

回復 8# 的帖子

點解會係去馬房既?:026:
McLKT 2010-3-22 03:28:02 PM
我係馬房做馬伕的^^"
d獸醫基本上係識睇貓狗呢類小動物..
只不過佢地之後再讀馬...
ssc314 2010-3-22 03:38:59 PM
但係貓貓狗狗同兔兔係唔同的
所以你最好都係帶佢看兔兔e生比較好啊~
小糖^^ 2010-3-22 03:39:02 PM
小糖^^ 2010-3-22 03:45:33 PM

快速發帖