我前幾日睇中左隻兔仔... 但要今個星期底先可以拎佢返屋企牙..

因為店員話佢比較細隻所以交俾佢地養多幾日先..
咁對我黎講都唔梗要o既... 我都知道太細隻會危險d...

其實店員話兔仔都有2個月大..不過可以佢係一胎之中...最遲出世果隻..
所以比較細隻d..

好期待兔仔返屋企果日牙^^..

怡家上網做定功課...資料搜集

我幾年前都有養過兔仔..所以基本知識都有..
但我想問大家...我隻bb兔2個月大..應該俾咩牌子o既糧佢食好牙??

我知道有d 糧可以另兔仔d屎冇咁大陣臭味日本牌子..但果d係唔係冇咁好??
另外草又俾咩牌子好牙???
出去寵物店睇..隻隻都差唔多咁...真係唔知簡邊隻好..

我見網上好多主人都買OXBOW  e隻牌子..但佢o岩唔o岩我隻bb兔仔食牙?

另外想問大家..覺得咩兔寵比較好用..
1. 寵底會有網..網下邊有個兜可以拉出..
2. 寵底已經係一個膠兜...

我考慮梗買邊隻兔寵好...我之前用過第1. 果隻..冇買兔廁所..兔仔成日踏住個網..

好似好辛苦咁..

怡家有考慮買第2. 果隻寵加兔廁所... 但怕佢唔用廁所時..會攪到成個寵都好dirty..

thz
m1k1 2010-3-24 12:34:06 AM
你系邊到買架?通常系mk買佢都報大數..d兔兔其實仲好細
日本兔糧吾健康架  好多兔友都買oxbow,oxbow有幼兔糧架
草你就要買a草,但牌子邊隻最好我吾知..但我之前買KAYTEE呢個牌子
籠用網底1定吾得啦!好易生腳倉架
教佢去廁所好易架咋..只要有耐性..吾洗擔心..
詳細資料:
http://mini-house.info/forum-26-1.html

已有 1 人評分P 幣 收起 理由
小糖^^ + 1 我很贊同!希望樓主听得入耳

總評分: P 幣 + 1   查看全部評分

m1k1 2010-3-24 12:35:13 AM
仲有記住帶你既兔兔去body check啊
ssc314 2010-3-24 12:49:46 AM
個店主係自己"凡"殖?
本人個2隻兔兔都係食oxbow,,
草都係oxbow,
但細女既alfafa就食apd~你可以去forum睇下3大牌子既草既分別

兔兔既cc係唔臭架~~~係尿尿會比較臭d
bb2個月大,最好俾佢食返幼兔糧
到左6個月大就可以俾佢慢慢轉成兔糧

唔好俾兔兔接觸太多網底呀~會生腳瘡架
同埋最好買返個廁所俾佢啦^^
wesky 2010-3-24 01:05:48 AM
其實兔兔寶典同置頂文你好多資料你要知, 有時間睇睇~
小米 2010-3-24 01:13:32 AM

回復 4# 的帖子

咪係 lor~ 佢親自幫兔媽接生? 知道兔b最遲出世@@
千其唔好買日本糧呀, 話除尿臭既係呃人ka
keep住兔兔住既地方同個廁所clean就唔會臭..
bb兔, 你要比alfafa草佢食 ka~ 牌子方面你自己真係要留意下啦~
加油
wm20472 2010-3-24 10:13:42 AM
竉物店一大群兔只要其中一隻有病會好易互相傳染, 可以拎的話盡快拎走。
兔細最好食A糧, 有品質和信譽的是oxbow, APD...其他唔好諗。
至於草, A草和T草最好3:7, 等佢日後適應食T草, 轉實惠有MOMI, 其他有品質有名的是Oxbow及APD
至於T草, 最好比1st MOMI, 枝較多幫助磨牙, 又唔會無草, OXBOW亦係一個好常有人用的
APD最靚最有品質, 不過貴囉
日本產品千其唔好信~

兔的臭味其實來自尿味, 若兔仔早d識去厠所, 而厠所又用吸水力強和除臭的墊料, 其實你唔會覺有味的, 我朋友來我屋企, 只會覺得一屋草味 (MOMI), 完全唔覺尿味。

寵物店睇兔, 隻隻唔同, 最緊要看佢健康唔健康, 眼仔精唔精靈, 和你有無交流, 我的2隻兔兔都係寵物店買, 我哋都好細心擇

兔籠大細與否, 主要看你放佢四圍走、圍欄養、或是常常放係籠裡
頭2者個籠用一般Alex TODAY籠 $170就夠, 主要放草、厠所和冬天圍毛巾保暖, 欄可以係q-兔買; 後者則要買一個中型或大型籠。
籠不要有網底, 會令兔仔有腳瘡, 要買兔廁所 (不要連籠買, 因為被尿破壞大約用1年就要換), 要教識佢去厠所, 因為尿尿對物件和兔仔是最傷害, 屎屎反而很衞生和乾淨, 四圍屎都無所謂。

小糖^^ 2010-3-24 12:44:55 PM
珊迪小姐 2010-3-24 02:58:18 PM
你隻兔仔係邊間店買架??最好book定身體檢查啦~!
籠->個人覺得吾好買有得拉底盤果種啦 要洗就麻煩得多
反而用Alex牌果種易打理好多 岩新手用
如果可以的話 盡量買大d 最緊要個底夠闊落

用品->記得吾好聽d奸商吹牛 兔仔係
吾駛買磨牙石,沖涼粉&止痾水既!!!
吾好比人騙財啊~~~
糧就買幼兔糧 草就A草&T草都要買 買哂Oxbox牌就穩陣又易記喇~
你勤力d洗籠 同比d耐性教兔兔去廁所 咪吾臭囉
例如人十日都吾沖廁所 但放香精座係側邊 咪又係會臭呀!?
如果次次都沖廁 空氣又流通 就點都吾會臭喇~ (吾知貼吾貼切呢^^")

尺寸只供參考 我吾肯定啊

尺寸只供參考 我吾肯定啊

小糖^^ 2010-3-24 03:45:46 PM

快速發帖