HI EVERYBODY,,
我係新手養兔仔,,接左波波3日
波波大約,,三個半月
其實我個FD已經養左佢2WEEK
因為佢屋企原因唔比養,,
我就接左隻小朋友番黎比佢一個溫暖嘅家
好過佢比左個唔識GE陌生人 =]

我想知兔兔飲水一日飲幾多先係唔正常呢??
我又唔可以問番之前養佢果個人,,
因為佢唔係比水樽佢飲,,而係2個鐘比杯水佢自己飲
飲完飲唔哂就倒,,佢都唔知波波一日飲幾多水...

總之我接左佢番黎之後,,
第一日飲左100ML
第二日飲左大約180ML

但今日換左水,,6-7個鐘左右,,
個水樽就冇左成差唔多350ML,,=0=
我有D擔心...
見到兔瘟其中一個特徵係飲水量多,,

其實又唔肯定係咪真係佢飲哂咁多水
因為有時見個水樽都有輕微漏水
但係就算係咁,,
都冇可能兩三日差咁遠??

咁...究竟一日飲多過幾多水先係唔正常,,叫做多呢??
定係因為頭兩日佢唔適應呢??

唔該各位分享下你地隻兔仔飲幾多水,,
我真係好擔心.....

仲有呢,,,
其實大概幾多度佢會凍,,要比條毛巾佢??

佢好似都幾成日打哈次,,但個鼻仔又冇濕 冇鼻水,,
食野嘅情況方面,,又好似冇乜分別
同埋佢D屎屎究竟算係大粒定唔正常呢???
大概8mm-9mm到啦,,好偶然有粒5-6mm
係硬ge,我好用力捏就會少少變形 keep住黎左3日到而家都仲係咁

佢冇1cm果d咁大粒wo,,
係唔健康,,定係佢仲細???

haha,,我好多問題問,,希望唔好煩到大家 =]
小糖^^ 2010-3-25 09:55:36 AM
wesky 2010-3-25 10:25:12 AM
唔好估估下啦, 如果未body check 過就 check 下先~
珊迪小姐 2010-3-25 10:33:19 AM
飲水多少真係因兔而異wo...有d兔仔係真係飲好多ga
我個仔一日飲吾哂一個水樽囉...
飲得多水方面反而無甘驚 最驚係你話佢成日"打哈次"
一係就係d草太碎 或者你係咪用木康呀
又有可能係感冒 或者呼吸道有毛病
其實你同你朋友買左佢番來甘耐有無帶過佢做body check ar?
好可能係買果時就有病ga la~

甘波波食草方面如何呀
e....波波食咩糧嫁?如果係日本糧(無益嫁!!) 可能太多添加野
所以波波先會想飲多d水wo....
屎屎....或者你影張屎屎相來比兔友們分析下啦

好欣賞你肯收養波波呀
如果吾係佢就要成為棄兔了 #^37^#
natalie1202 2010-3-25 11:19:52 AM

回復 2# 的帖子

@@,,但佢都唔係唔食野 WO,,

佢平均一日食2個波形草架咁大到GE草(當然唔係壓實啦!!)
我就咁放入籠比佢自己食,,
咁,,算係食得多定少???
同埋會有一個壓實左GE草波係籠入面,,
不過佢唔係好食到,,
一日餵2次糧(20粒到)同2次A草(一小揖)
糧係KAYTEE   草係OXBOW
餵果D都好活躍 好想食咁

佢冇鼻水WO,,都會有可能係感冒??

BODY CHECK唔係問題,,
只係佢冇乜明顯有病病徵
VET 仲CHECK唔CHECK到佢有病GA??
好似鼻敏感同支氣管敏感咁,,
VET會點CHECK到出黎??

打哈次,,點算係草太碎??
最碎咪A草入面唔係莖果D LO
但次次拎出黎,,都係D葉多過莖WO
咁係咪唔可以比佢食果D碎碎地GE葉???

我用紙碎比佢GA,,仲有佢有用廁所
咁,,仲有D咩可能令佢敏感???
katy)) 2010-3-25 11:50:28 AM
紙碎係指邊隻?
PET SHOP賣的木糠(倉鼠用果隻) 還是 碎紙機碎出黎, 又或者係 報紙撕成的碎呢?

(以上全部都不需要, d木糠飛下飛下會令兔地鼻敏感)

如果波波識去廁所,只需要係廁所入面舖適量ge 木屑砂 / 紙粒.
如果波波唔識去廁所,考慮用珠仔板 / 尿片墊一墊. 到佢學識用廁所就可以唔用.

補充~
你可以留意下波波打乞嗤果陣係做緊咩... 如果真係食緊a草打,咁下次食ge時候就篩走d草碎先^^~
有可能係環境因素: 例如上面講ge 木糠/ 草碎 / 空氣/ 上呼吸道感染/ 鼻敏感... (先排除環境問題)

為食仔 2010-3-25 01:53:57 PM
佢仲係好細個咋bo,比多d A草佢食
natalie1202 2010-3-25 02:34:41 PM
,,唔係紙碎,,,SOR  我打錯

係紙粒`  灰色果D,,

至於打哈次嘅時候,,好多GA WO
食A草,,飲水同佢自己lam毛嘅時候多,,

但平時佢係籠入面同出黎玩玩下都會有打下哈次
katy)) 2010-3-25 03:35:05 PM
知唔知佢黎之前有冇咁?

會不會是吸到自己的毛(或換毛)或者是環境中太多灰塵?
如果環境方面清潔好,波波情況冇改善就帶佢看醫生吧…
lingyan 2010-3-25 04:41:08 PM
我覺得佢三日相差咁遠係因為佢慢慢適應緊,
或者你問返佢前主人,大約會飲幾多。
另外,仲有既問題係 .... 會唔會你前幾日俾佢既水水放耐左有怪味而唔多肯飲,
到換新水就肯飲呢 ??

兔兔無話飲幾多水既,好似係 1kg 就要飲至少 100ml。

我兩隻兔兔,一隻就350ml可以分成2日飲,
另一隻就要1日飲700ml。

打乞痴方面會唔會係草碎、塵埃等影響 ?!
先清潔好環境同入草個陣dun一dun d草碎,
睇下有無改善。

如果無改善,都係帶佢睇醫生,
順便問下醫生佢d便便有無問題。
(我覺得3個半月大,差唔多1cm係可以接受lor~)
Jessie)) 2010-3-25 06:19:04 PM
我兔兔1日飲400ML倒, 可能頭1,2日去到你家驚驚, 飲少左都唔奇
而你兔兔咁細個, 8mm-9mm都好正常丫, 你可以注意下屎屎有冇軟有冇jelly屎咁..
如果到你財政ok~我都建議你帶兔兔body check, 記住帶埋屎屎去, 等醫生睇下佢有冇病丫嘛~
醫生一日見咁多兔, 有冇病徵一眼就睇得出^^ 我地手新可能有都會分辨唔到嫁~
打哈次會唔會係吃草時才會出現???可能係吸到草粉入鼻鼻, 你幫手數下一日會打幾多個???

快速發帖