大家好,我宜家養左一隻兔仔(賓尼兔,男,2個半月大),我另外想養多隻兔仔陪佢啊,其實兔仔係唔係一定要男同女先可以住埋一齊嫁?男同男得唔得嫁?
仲有,我想2隻兔仔一齊住,大家建議用邊隻籠好啊?
另外,有咩書係介紹養兔仔既知識嫁?係邊度可以買到啊?

kwankiuleung 2010-3-26 04:16:47 AM
未絕育會有bb架,,!!!

起碼都絕育先啦~

一係你要多隻女lo:053:
湯丸 2010-3-26 04:58:20 AM
your bunnies need to desex before they can live together.

Vinkivan 2010-3-26 05:01:50 AM
你嘅兔兔依家兩個半月大, 咁你即係養兔新手???

如果係新手嘅話, 我會建議你先養好依家呢隻兔兔先諗養多隻, 因為養多隻無論時間, 金錢, 心機.. 等等都要起碼付出多一倍, 同埋, 新手未有好多嘅養兔經驗, 所以都唔太建議養多隻住。

不過, 如果你之前已經養過兔兔有晒經驗又或者你堅持想養多一隻, 咁你就要考慮到你屋企有冇多一倍嘅地方, 因為, 兔兔未絕育係唔可以住喺同一個籠, 因為, 男同男或女同女一到咗發情期就會打架, 而男同女嘅唔駛講都知會有BB啦~ 所以, 喺兩隻兔兔未絕育之前你係要安排佢哋分籠養, 分開時間放出嚟玩。直到佢哋各至做咗絕育手術, 咁就可以開進行BONDING, 但唔係百分百會成功, 有啲兔兔一拍即合, 亦會有啲兔兔一世都夾唔倒, 所以, 你要有心理準備如果BONDING失敗, 咁你就要永遠分開佢哋嚟養。

好多人都會喺養咗一隻之後就想養多一隻陪伴, 呢個想法唔係有錯, 但一定要有晒心理準備先好去做, 唔好開開心心諗住兩隻兔兔一定可以共存, 世事唔係所有嘢都咁完美咖~!!

同埋, 當其中一隻兔兔患上巨有傳染性嘅病, 就算小如呼吸道感染, 都要帶晒兩隻去睇醫生, 以防萬一, 咁喺用錢方面就自然會大增, 呢啲都係要考慮自己有冇咁嘅能力。

其實呢個Forum基本上都有齊晒養兔兔嘅知識, 你可以先睇兔兔寶典, 入面有好多養兔知識可以學, 如果有任何疑問, 亦歡迎喺有關嘅專區開post發問。
wm20472 2010-3-26 09:38:08 AM
養2隻兔, 有好有唔好

好處係, 佢會有個伴, 就算BONDING唔到大家住隔離, 感覺上無一隻咁悶, 而且各有性格, 都幾有趣
唔好係, 兔兔唔係易BONDING, 你要有心理準備BONDING唔到2隻都要繼續養

一定要等絕育後先可以BONDING, 唔係好易大打出手, 咁以係就唔駁旨意再BONDING
籠的大小, 主要看你點養; 不過我會建議買2個籠, 因為2隻兔各有自己飲食習慣
另外佢生病時一定要分籠養, 否則互相傳染, 咁醫生費就好貴 (x2)

這是我自己養2隻兔的經驗

小糖^^ 2010-3-26 10:33:30 AM
肥波 2010-3-26 12:19:26 PM
我都係養2隻兔兔..
BONDING問題要花好多心機先搞掂左
有時候2個不和打交 都要好有技巧 唔比佢地覺得有唔同待遇
要照顧佢地2個真係要花唔小心機時間愛心.
有次一隻去左兔仔活動之後有左皮膚病
之後要分開放,.又怕會傳染另外一隻
比養一隻,唔只花多一倍心機 係多2.3倍
而金錢分面 自然食多左.而清潔又多左.冇得懶
而如果你既兔兔仲未識去次所就取好等佢識左先
同埋隻隻兔仔都有唔同性格 新既未必同本來同依家個隻一樣
要教好佢要好多愛心 仲要有多好時間陪佢地.
而兔兔小時候比較難分別男女,如果唔同性別絕育問題要趕怏
如果只係以上唔肯定做到真係要認真考慮
芝士媽 2010-3-26 01:35:02 PM
原帖由 波子 於 2010-3-26 05:01 發表
你嘅兔兔依家兩個半月大, 咁你即係養兔新手???

如果係新手嘅話, 我會建議你先養好依家呢隻兔兔先諗養多隻, 因為養多隻無論時間, 金錢, 心機.. 等等都要起碼付出多一倍, 同埋, 新手未有好多嘅養 ...

agree!

我養2隻囝, 初時諗住等佢地有個伴, 點知半歲大左右(好靜既)芝士追打(好動既)芝麻#^21^# , 由果時開始就要分籠住喇. doctor話有時唔會知佢地爭d乜或者幾時唔啱key, 分開住安全d. 佢兩個性格又極端d ge~
不過都有唔少bonding成功既例子. 要考慮清楚至決定啊~
ssc314 2010-3-26 02:35:47 PM
我都係2隻兔兔
我養兔經驗都唔係話係老手,但又唔可以話係新手
因為我養左一年都冇
你諗清楚d先啦~同埋你兔兔仲細,要俾多d心機照顧佢架~因為細個好易有病or其他事
同埋錢都洗多左架~有陣時細既有新野,大既冇理由冇架麻#^5_002^#
如果病左~個隻傳染左俾另一隻就有排搞/.\
bonding問題都好難搞,,如果唔係就好似我咁,,發生流血事件架啦#^56^#
瞳;))) 2010-3-26 04:26:07 PM
2隻真係麻煩好多 仲有可以你食加果隻唔係咁中意你新果隻 咁你就煩啦
我都俾我果2隻搞到...:056:
warren8246)) 2010-3-26 10:27:51 PM
唔該晒各位既意見^^我會唸清楚嫁啦^^

ssc314 2010-3-26 10:33:19 PM
原帖由 瞳;) 於 2010-3-26 04:26 PM 發表
2隻真係麻煩好多 仲有可以你食加果隻唔係咁中意你新果隻 咁你就煩啦
我都俾我果2隻搞到...:056:

haha~~我朋友仲問我要唔要養鼠鼠
我話::我搞佢地2隻野都(反白眼)
高妹 2010-3-29 01:21:09 PM
adamlam 2010-4-9 02:14:46 PM
我二月十八日開始養賓尼兔,覺得好好玩。成日心思思想買多隻。
有一日行過一間相熟店鋪,見到隻好得意
Maggie)) 2010-4-9 02:20:25 PM

回復 14# 的帖子

最好就唔好多養一隻吧!因為正如樓上既人所講,都會光好多精神力量的........

所以,你諗清楚先好 ^^

快速發帖