我比開MOMI 1ST CUT呀B食,家中的草剛好食哂又趕唔切去訂左草間寵物店拎,卒之琴日去左公司附近的寵物店想買包草(買了apd),就同店員傾開草草,

佢就問我隻兔幾大 (八個月),
然後問呀B食開咩草 (bb食過apd,之後長食MOMI 1ST CUT),
佢話咁2隻草比較邊隻好d (我覺得momi,便便好靚和牙齒都好靚,食apd d便便好細粒)
跟住佢就問我一個問題:
"咁你覺得佢夠唔夠營養丫??? 例如毛順唔順滑"(營養就唔知...咁我又覺得呀B D毛好順!)
佢言下之意就覺得我比apd佢好過momi...

以前只知選草會向磨牙方面考量,其實營養分面有需要/可以有方法補充嗎?#^66^#
小糖^^ 2010-3-26 03:17:23 PM
katy)) 2010-3-26 03:21:17 PM
妳係MOMI混OXBOW咁比佢食,定係交替咁比佢? 是因為平衡營養和磨牙的關係?
豆釘就好啦~~ 呀B不吃果果和菜菜... 呀B每天都係食T草加OXBOW糧(早、晚)...

所以聽完人地咁講,我都有點疑惑…
小糖^^ 2010-3-26 03:45:44 PM
katy)) 2010-3-26 04:02:59 PM
我都抓哂頭...
我比過最受歡迎的香蕉和蘋果,佢聞2聞"另咩面"走左去...(兔:討厭,唔要丫) 再比多次佢聞,呀B都係避左佢...
諗住比菜菜佢食,但BF屋企好少煮飯,就買左薄荷葉比佢,今次好少少,佢唔討厭,仲聞2聞伸個下巴仔出黎擦塊葉,咁我放底比佢睇下一陣會唔會食啦,佢同我推左落底盤 =0=" 現在成盒薄荷都唔知點用好…

我發覺佢係食乾草… 前排佢契媽買左2包蒲公英乾草比佢,佢都肯食,但一定要人手餵… 放食物盆佢會同我反兜 = ="

丫~~~ 仲有佢對綠豆好似好有與趣… 前排我地食杏仁餅(面頭咪有好多綠豆粉ge),佢聞到D味好有反應,兔頭向籠伸出... 以為我地會比佢食Orz (我懷疑果D味似alfalfa...豆科植物的關係?)

小糖^^ 2010-3-26 04:59:06 PM
katy)) 2010-3-26 05:19:55 PM
雖然呀b發出閃令令眼神,但係我都唔會比杏仁餅佢食XDDD!:031:
我印象中豆類係唔比得… 不過都唔比佢亂咁黎

都好wo! 下次買黎試先! 佢唔食我可以煮黎食~:021:
Vinkivan 2010-3-26 08:57:41 PM
羅馬生菜同parsley兔兔都好鍾意食咖~ 尤其係parsley, 兔兔食咗有開胃口大開, 食草都食多啲咖~ 你可以試試買俾佢哋食呀~!!
cordero 2010-3-26 09:43:43 PM
豆類唔好亂俾兔兔食
katy)) 2010-3-27 03:42:08 PM
原帖由 波子 於 2010-3-26 08:57 PM 發表
羅馬生菜同parsley兔兔都好鍾意食咖~ 尤其係parsley, 兔兔食咗有開胃口大開, 食草都食多啲咖~ 你可以試試買俾佢哋食呀~!!

parsley, 都好wo~ 我見樓下有得賣
但我想問皮蛋煲芫茜果隻"芫茜"得唔得? 琴日mama煲芫茜湯,淨左d芫茜(未煮果d)諗住比呀b食...

原帖由 cordero 於 2010-3-26 09:43 PM 發表
豆類唔好亂俾兔兔食

對呀... 豆類會產生gas, 唔好比兔地食... 仲有薯仔(土豆)都唔得, 都係豆類

diobonnie 2010-3-27 07:52:58 PM
你係唔係去kwai fong 買apd 呀..?

我之前聽人講..apd 係比較好d..食左d hair 會smooth d..同有光澤..

佢又講..之前有唔知which brand 既hay..smell sour..姐係壞左..

果d 既 hay rabbit 就唔好食啦...
seefun 2010-3-29 02:53:21 AM
原帖由 katy 於 2010-3-27 03:42 PM 發表

但我想問皮蛋煲芫茜果隻"芫茜"得唔得? 琴日mama煲芫茜湯,淨左d芫茜(未煮果d)諗住比呀b食...

對呀... 豆類會產生gas, 唔好比兔地食... 仲有薯仔(土豆)都唔得, 都係豆類

芫茜可以俾兔兔食架.
Vinkivan 2010-3-29 07:20:29 AM
原帖由 katy 於 2010-3-27 15:42 發表

煲湯果啲就OK咖喇~ 頭一、兩次俾少少兔兔試下先~ 腸胃冇唔妥就可以慢慢加份量, 我最多試過一次俾六條, 一星期俾兩至三次~!!
高妹 2010-3-29 12:46:48 PM

快速發帖