多謝EVAN的協助,令我立刻找到夜診,,,THX

事原晚上八點幾,放兔兔出來活動,平日阿雞會一支箭跑出來,,,
但今天就坐在廁所,無理精神,,,
用平日愛吃的東西引他,,,也拎轉面,,,
更有軟便跌出,還要有水的,,,好似肚痾甘
已心知不妙,,
立刻找醫生睇,,,,
去了灣仔的SPCA看急診,,,,
醫生檢查後,說胃有D野,可能是氣OR食物,已腸的聲音有少少微弱,體溫有D低,,,
和他打了一包皮下水,一支幫助腸蠕動的針,一支抗生素,,,
食了5支草粉,,,
只有一支抗生素藥水回家吃,,,,
診金1500

阿雞一直都軟弱無力,訓在我身上,好累好累似的,,,
回到家,我再和他按摩,餵多5支草粉,
一會後,他開始飲水,再慢慢吃草,,,

希望阿雞快快活潑番啦,,,,
baby_fire 2010-3-28 12:37:13 AM
阿雞依家好D未吖?
灣仔既SPCA睇得好嘛?
wesky 2010-3-28 12:37:19 AM
肯食草就好啦,  快d 好返啊~~
光之天使)) 2010-3-28 12:44:58 AM
阿雞要快D好返呀~~
多D食草~
唔好嚇媽咪呀
TINA 2010-3-28 01:01:05 AM
阿雞比我預期中好得快,,,
看了醫生後一個小時多便漸漸食野,,,,

可能打D針有效吧,,,,
原來兔兔生病時真的令人好傍偟,,,

THX各位
wesky 2010-3-28 01:13:45 AM
TINA 你覺得當值既醫生對醫兔熟悉嗎??
TINA 2010-3-28 01:22:15 AM
佢好細心,聽左好耐腸,,,按左肚好耐,,
但醫生唔多講野,,,
個醫生是外國人,,,由個護士翻譯,,,
個護士就好細心,,,教我回家點照顧兔兔,,,

我都去過旺角個間24急診,,,
兩間比較,,,我覺得SPCA好一點,,,
wesky 2010-3-28 01:28:23 AM
多謝你既分享~ ^^
要入定SPCA 個24 HR HOTLINE 落電話先得
TINA 2010-3-28 01:42:45 AM
先要打去BOOK左,,,,講病情,,,
然後會有個護士再CALL BACK你,,,,
為食仔 2010-3-28 02:31:09 AM
阿雞有你呢個主人真係幸福,唔舒服即刻有媽咪帶去睇醫生~~希望阿雞快D好返
hamster1013 2010-3-28 08:17:44 AM
肯食嘢就好喇!
阿雞要乖乖食返多啲嘢,要快啲好返呀!
小米 2010-3-28 11:46:35 AM
阿雞好叻叻...你要快d好返呀!
高妹 2010-3-28 01:42:39 PM
emily_520825 2010-3-30 03:47:35 PM
不過你唔係SPCA 會員會唔俾你睇架?
定係可以立即入會呀?

快速發帖