今日有朋友話我知 有報導話美國尼緊夏天會有蝗蝸
d蝗蟲會食哂d農作物 問我到時兔兔會吾會無草食
呀...我吾識答
你地有無人知呀? #^60^#

報導轉載內含蝗蟲可怕圖片,慎入)
http://la.worldjournal.com/view/ ... tance=lv_bull_left1
Vinkivan 2010-3-31 12:51:27 PM
嘩~ 原來咁現代化嘅世紀仲有蝗蟲蝗禍出現咖?? 我仲以為係以前啲年代先有嘅TIM~!! 好恐怖... 好驚囉~!!!!
Maggie)) 2010-3-31 01:00:57 PM
蝗蟲蝗禍,佢地係所到之處,半草不生的.好可怕.又好擔心會令兔兔無草食呀:054: 駛唔駛入定貨好呢?:056: 希望唔駛啦!
katy)) 2010-3-31 01:41:49 PM
睇完篇新聞,蝗蟲食A/T草都唔奇,因為連T-SHIRT都食 = ="
存貨點都會有D,但到時D A/T草可能會加價…
希望好以避免啦 ><
光之天使)) 2010-4-2 01:07:39 AM
黎緊夏天....
即係話秋天就會無貨:041:
如果可以...會入定少少
喵女)) 2010-4-3 10:46:13 AM
我驚..入定D~箱草第時會變得唔靚呀..
我諗E+係先進GE時代,,會唔會有方法避免呢?
如果真係發生左,,APD草會又貴又唔靚=[咁就大件事了~
到時唔通買溫室草=[]=?
bonedog 2010-4-10 01:00:05 AM
引述: 懷俄明州新堡(Newcastle)附近一座牧場業主懷特(Tom Wright)說:「蝗蟲專吃綠草;牠們會先吃葉子、留下根,最後連根也不放過。」

佢咁講...專吃綠草 我開頭以為佢地係食穀類植物..

咁睇怕..要入定貨
bonedog 2010-4-10 01:04:03 AM
其實係邊到會睇到 OXBOW APD MOMI 到底種植地方係邊﹖
如果好彩的話可能個頭無事呢
Maggie)) 2010-4-10 09:08:25 PM
原帖由 bonedog 於 2010-4-10 01:04 AM 發表
其實係邊到會睇到 OXBOW APD MOMI 到底種植地方係邊﹖
如果好彩的話可能個頭無事呢

我只知係美國.........

但我媽媽說,蝗蟲會吃吃到可以吃的東西,如果屋企係有木做,佢地都會破壞......如果佢地可以有能力去食到鐵,佢地會連汽車都吃掉的.......加上蝗蟲的繁殖率很高,不消一會兒(一、兩個禮拜),就可以繁殖出新生兒......牠們會不停咁飛,不停咁繁殖,不停咁再搵食、再繁殖........

想起,都覺得好可怕.........但同時我亦都想到,如果人類想消滅牠們,會有強力既殺蟲劑,要是這樣,兔兔就算有草食,都好大機會會吃到有強力殺蟲劑的草草......:056:

想到這裡,我就開始頭痛了﹗:050:

快速發帖