今日同creami去大圍覆診
懷住一個唔太好既心情去,,見到e生,,同佢講creami目前既情況都尚可
但係當e生檢查緊既時候,發覺原來情況唔係想像中咁樂觀

原來creami既紅腫嚴重左,跟住佢就提議我剃左d毛,check下
然後睇到原來紅腫個個位受左感染,變左個膿倉!
我見到勁心痛,紅腫個個位仲遍佈隻手既3分1
跟住dr peter就吉穿左個膿倉,止埋血
今次就開左2支抗生素俾creami同埋要食消炎止痛藥

但好搞笑地, dr peter幫佢打完針之後,同佢講:i'm sorry,,
因為dr peter好鐘意creami#^49^#
wesky 2010-3-31 04:42:43 PM
噢~~ 有冇話幾耐好幾時覆診啊
ssc314 2010-3-31 05:13:33 PM
冇講幾時好,
但下星期要覆診
佢甩左個沙布,,,係咁lam傷口,點算
小米 2010-3-31 05:26:58 PM
哎呀...creami乖, 唔好lam個傷口啦..
放咗膿之後仲有冇咁腫呀?
aina 2010-3-31 06:19:53 PM
要唔要帶罩呀?
帶左咪lam唔到...
ssc314 2010-3-31 08:30:17 PM
真係消左腫既~但都仲係腫腫地

佢lam個傷口都冇流血個d~我諗佢係lam返乾淨自己d血姐
千千 2010-3-31 08:52:38 PM
creami  要 乖乖 好 返 牙"
唔 好 要 mami 擔心"
Vinkivan 2010-3-31 09:15:14 PM
creami乖女呀~ 'lam'傷口會難好啲咖~ 所以唔好'lam', 好返就唔再痛咖喇~!!
hamster1013 2010-3-31 09:29:26 PM
creami乖乖,
唔好lam個傷口,
乖乖食葯,
咁就會好快好返架啦!
光之天使)) 2010-3-31 11:29:20 PM
或者你試下~真係試下好喇~唔好夾硬~
試下幫佢整返個紗布,
lam傷口怕佢地d口水整到有菌~
再受感染就大件事架喇~~

如果真係唔得..打返去診所問下駛唔駛戴個頭罩~

creami快d好返呀~~
乖乖地唔好lam傷口~乖乖食藥~
ssc314 2010-4-1 12:27:57 AM
e生話,,唔洗包住個傷口架啦
如果有流血都係用綿花印下d血~
但creami佢又冇流血~又冇野.........
所以而家都係食抗生素同止痛藥

係呀><creami你快d好返啦
今日上緊堂個時佢甩左個紗布,,見到裡面有好多血(乾左既血)
加上睇住e生幫佢放膿.........個刻我真係好驚.....個心好痛..勁想喊
好彩後尾冇事
emily_520825 2010-4-1 09:49:10 AM
你同佢一齊上堂架!#^66^#
ssc314 2010-4-1 10:30:37 AM
一齊上堂??#^16^#
TINA 2010-4-1 09:11:32 PM
creami生大瘡瘡嗎,,,,
好似好嚴重甘,,,,
加油呀,,,

快速發帖