開頭我每人都會抱下佢, 以為被我抱得多佢會慣, 但而家佢好似好驚我咁, 我係唔係應該於棄呢?
jackal_1102 2010-4-1 06:45:37 PM
我果隻都好驚我~  但係我唔會放棄:051:
我覺得應該要比D野獎佢~^^
connie0909 2010-4-1 06:54:35 PM
下..如果細細個開始抱應該好好嫁..我小白都係咁..好細個成日抱佢..到宜家3歲...好鐘意人地抱佢
joycecmc 2010-4-1 06:55:15 PM
多數兔兔唔鍾意俾人抱, 而且兔兔佢地好小器, 我試過有一次抱佢既時候係咁反抗, 唔俾我抱. 我最後都冇抱到, 之後佢落地後, 回望我一眼,就唔睬我一日啦, e+我都唔敢再抱佢, 我怕整親佢.....
kwankiuleung 2010-4-1 07:06:04 PM
我果隻發緊情- -抱多2抱咬人= =
FATO_W 2010-4-1 07:44:43 PM
如果兔兔唔鐘意人抱
就唔好勉強佢
你可以試多幾下 但如果佢好唔鐘意就由佢...
因為兔兔同狗唔同
唔會太痴人..當然隻隻唔同
總之兔兔開心就好啦
kittyz 2010-4-1 08:01:41 PM
蘿蔔都吾中意俾人抱,會咬我架:022:
Vinkivan 2010-4-1 08:12:54 PM
你係咪一買返嚟就開始抱佢呢??? 定係每次抱嘅時間都太耐??
兔兔由細開始習慣抱係會好啲嘅, 因為細個未咁識反抗, 等佢習慣咗呢個動作, 就算大個咗都唔會點反抗, 不過, 習慣還習慣, 如果你係一買返嚟就開始抱, 咁可能佢都未適應你就做呢個動作, 咁就真係會令佢驚咗你~!! 另外, 如無特別事, 初期抱都唔應該抱得太耐, 因為兔兔唔太鍾意人抱, 如果一抱就抱得太耐, 只會令佢怕咗你做呢個動作~!!

我家兩隻兔兔都係俾我瞓練到抱係冇問題, 反抱都OK, 每開初每次抱都係1至2分鐘就會放佢走, 仲每次都會獎佢食零食(草花花), 慢慢加時間... 我家COOKIE歲幾喇~ 依家可以抱好耐都得, 我會邊抱邊摸頭仔同埋同佢傾計, 佢會好ENJOY咖~!!! 你可以試試用獎勵嘅方法, 等兔兔知道抱完有得食~^^ 真係幾WORK咖~!!
TINA 2010-4-1 09:05:27 PM
佢唔想你抱,,,,,你可以摸摸佢呀,,,
佢地會好舒服的,,,,
不好免強呀,,,,否則連摸都唔比呀,,,,
燒雞。﹏。)) 2010-4-1 09:45:48 PM
Totwo都唔比人抱架.連betty都話佢脾氣臭
e+佢發情想un我個陣,我就會抱佢:031:
icelun 2010-4-1 11:14:49 PM
我個隻死肥高初頭都係唔俾我抱
但我之後日日慢慢咁試 俾D奬勵佢
而家佢已經習慣左俾我抱了
仲試過有一次 我抱住佢睇電視
之後我發現佢訓著左 哈哈
hamster1013 2010-4-2 12:03:49 AM
如果兔兔真係唔鍾意俾人抱,
咁都無辦法,
因為有啲兔兔真係唔鍾意俾人抱架!
不論用咩方法, 方式都係唔鍾意,
我家布甸就係咁嘞!
vianna 2010-4-2 12:13:34 AM
我隻檬豬又係唔鍾意我抱
次次梳毛都要同老公攪一大輪先攪得掂佢#^68^#
firen_freeze)) 2010-4-2 12:20:33 AM
抱住佢然後俾菜菜佢食,其他時候唔俾。

然後漸漸延長抱抱時間...

惡兔MAX就係咁樣馴服左:057:
bosasa1987 2010-4-2 01:25:47 PM
其實我地兔仔係同事係街執到返黎, 不過佢有養狗, 所以俾我養...唔係佢就唔係流浪過呢, 好似好怕人, 我而家養左3個月左右, 頭2個月我都係摸下佢, 平時放佢出黎都會跟住我周圍走, 但一摸佢就走開...之前我帶佢寵物美容剪指甲, 美容師叫我日日抱下佢, 等佢摜左, 咁下次佢無咁反抗, 同埋可以自己剪...之後都有試抱佢, 1分鐘都無就放走佢, 因為佢好似好驚, 之後我都有俾糧佢, 奬下佢, 不過情況越來越差, 成日用個屎忽對住我(有野食除外), 係唔係有d野勉強無幸福?我諗下次又要搵人剪指甲lu#^5_002^#

快速發帖