成日聽大家話包毛巾幫兔兔剪指甲
但係其實我都唔係好明點包法
我家TOTO唔畀人抱....又唔畀人捉佢D手仔腳仔
有無得示範下呢?
shito 2010-4-6 07:54:01 PM
我都想知呀!
如果得一個人剪指甲有咩方法呢? "gum"又"gum"佢唔住...
hh0 2010-4-6 10:41:26 PM
好難就0甘寫點剪
我都係自己一個人剪指甲
通常係反轉放大脾, 兔兔手腳向晒天咪逐隻甲剪

第二個方法係好似橫抱BB,
自己手臂夾住兔仔個頭同身就可以剪腳甲, 或者梳腳底毛同pat pat毛

無0甘定既兔就包毛巾啦
係用毛巾將隻兔捲住, 得番個頭申出來
要剪邊隻手或腳就抽果隻出黎剪
這樣可以減低掙扎同起飛腳

如果都係唔明既話, 可以帶出街俾人剪
順便學下人地點剪
或者兔協都有開班教, 可以報名上堂學下
工多藝熟咋

阿蚊 2010-4-6 11:54:12 PM
佢反抗到我毛巾都未包到佢...
手仔都有時可以襯佢食野剪到一兩隻....
腳仔就唔得...
我都係兔協睇過呀, 不過返到屋企就實行唔到...#^62^#
hh0 2010-4-7 12:04:39 AM
0甘你慘啦, 俾隻兔食住你#^15^#
自己唔驚唔謄雞先可以控制到兔兔, 加油ar
阿蚊 2010-4-8 07:58:16 PM
佢不嬲都食住我...
係除左啱啱返屋企...仲係bb個度...頭o個一個禮拜享受過抱下佢既樂趣....
宜家完全係佢先係我老闆...#^19^#
兔婆whitney 2010-4-12 01:12:25 PM
好多人都係兔協見到以為好易....返到屋企又係捉唔掂隻兔.
第一最緊要閂左兔籠門口,小左地方俾佢地走.
再用大毛巾打雙好似雲吞皮四方形, 再由兔背蓋住成隻兔, 再包實d位佢地就已經抓唔到你, 又睇唔到前面走佬咪任你捉~
chocolate301 2010-4-12 01:21:44 PM
我隻拖肥都唔俾抱的~
次次剪指甲都搞到好大陣仗!!
通常都係我媽搵大毛巾包實佢之後抱佢出黎!
但佢一定會不停掙扎~
反轉o左佢按撫完就我細佬一路按摩佢頭仔,我就剪..
剪完就俾菜菜佢食~~

快速發帖