今朝同creami覆診.........

未起身個時我媽已經鬧我,,
同兔仔睇e生睇成千蚊...痴線架
佢地叫你照x光你唔好照呀.
都唔知係唔係呃人架<<咁鬧我

個刻好想打+殺佢
都唔明點解可以咁唔負責任!!!叫我去綠十字到睇...話平d
已經好炆...唔想理佢,,+上又擔心creami
拿拿聲攞埋d玩具去睇e生

跟住,入去見e生,,dr peter次次見親面都用好開心既語氣同我講
但我次次都好shy#^77^# ,,因為我未訓醒#^75^#
講左一輪,我話creami既cc細粒左...佢就問我有冇好到..有冇胃口食野?
我話:: ok la....(麻麻地)
dr peter檢查過,仲有少少膿,,又幫佢吱
但今次creami係咁反抗...可能見左幾次..熟左..又可能,,唔想再俾人咁吱
不過呢排creami反抗期....
吱完膿之後,,dr peter同我講,,佢有少少失望...因為情況冇差到,但係都冇好過..令人有d擔心
可能要照一照x光,,睇下有冇傷及骨同關節,,情況差既可能要切除一隻手指,
但佢都唔想,,,想盡量用藥物控制
所以,今次食既藥增多左.........同埋要食草粉啦///
我真係希望creami既情況有好轉.......god bless

我想問,到底我而家要注意d咩??
例如生活習慣上,有冇咩要注意返??洗唔洗更加保持籠既清潔??
同埋一樣野...我問過..照x光要成千蚊...
但我既經濟能力真係負擔唔起..我唔想成日靠我媽,點算好?我仲讀緊書架..
搵part time基本上淨係返到星期6,日......#^37^# 點算....
如果唔照的話,係唔係唔建議?
YHY 2010-4-7 02:47:08 PM
我之前幫花仔照係dr.eric度$480 (唔計診金) 照左會安心d.................
希望creami既情況快d好轉啦...........
wesky 2010-4-7 02:50:04 PM
保持地方清潔, 籠鋪Vetbed, 保持良好的健康狀況
有能力儘量照一照 X ray, 睇下係咩原因導致
最好搵定part time
lingyan 2010-4-7 03:01:03 PM
D阿媽就係咁ga la,十個有8個都係咁話,
所以好多時佢地問睇下幾多錢,都會話佢地知原價5折 =3=|||
講個實際價錢俾佢實哦到7彩。
始終你係學生,生活上都要依賴父母,呢個問題不得不接受,
唯有盡量忍下,星期六/日同紅假就去做part-time,
零用錢就慳d駛,積少成多。

如果你真係唔夠$$照x光,有無同dr peter講??
Jessie)) 2010-4-7 03:06:26 PM
唉, 唔好咁蚊~~個個"老人家"都係咁嫁啦, 佢地冇意識話動物病左要去睇E生,
你阿媽唔塞粒保濟丸俾CREAM食已經係文明左嫁喇:053:
光之天使)) 2010-4-7 04:13:22 PM
好多人阿媽都係咁諗架~
唔係話咁易接受到兔兔既醫藥費~
講真,你依家搵part time都未必夠時間搵錢醫兔兔~
當然,你想靠自己既能力去搵錢係值得一讚~

我又認為...或者你可以同你媽洽商一下~
同佢借~再每個月分開攤還比佢~(我依家都係咁架咋~)
起碼咁都算係你自己錢醫兔兔~

creami既情況令人擔心,
其實有無問過dr.peter係咩原因令佢情況無好轉?
會唔會係因為creami繼續多走動所以手仔無好?還是個籠既setting有問題?

其實如果情況再係咁壞落去,
真係照一照x-ray好d~始終依家憑感覺去醫,未睇到係咩問題~
照左對症下藥~應該會有大d機會痊癒
不過視乎返你自己既能力,如果勉強既,同dr.傾傾有無d平d既方法~

creami要乖呀~~食多d草~好好休息~
唔好再令手仔含膿喇~
kenixester 2010-4-7 04:14:47 PM
哈哈,講樣搞笑野俾大家笑下,放鬆下心情喇
話說我有個朋友仔,佢養左隻狗,
最近應該係斷左腳仔,掂一掂就縮,
而朋友仔個老豆幫佢用跌打酒"卒",真係聽到都心痛,
但我最近又問返個朋友仔,佢竟然話隻狗仔冇咩事,
都唔知係真冇事定係已經冇哂反應喇~~~:056:
katy)) 2010-4-7 04:39:44 PM
原帖由 kenixester 於 2010-4-7 04:14 PM 發表
但我最近又問返個朋友仔,佢竟然話隻狗仔冇咩 ...

#^15^# 隻狗又肯比佢卒...陰公!
之前呀B個身有蟲蟲,都有人話:咁都要睇醫生?!同佢沖涼洗左D蟲佢啦…
跟住我話:咁我想問生頭蝨洗頭有冇用丫…#^41^#
kittyz 2010-4-7 04:54:30 PM
dr. peter係咪係大圍珍禽異獸及寵物醫院果個?
happygirl2009 2010-4-7 04:54:50 PM
creami佢做咩要睇e生呀???

其實你試下同你媽咪講清楚個情況
即係兔兔點解會咁易病,病左d e藥點解會咁貴等等
比佢了解多d,我諗佢就唔會咁ga la

佢會咁講都係因為唔清楚個情況姐

cheer up!!
Maggie)) 2010-4-7 04:59:53 PM
原帖由 kenixester 於 2010-4-7 04:14 PM 發表
但我最近又問返個朋友仔,佢竟然話隻狗仔冇咩 ...

「o」 左咀﹗:046: 點會得gar﹗
ssc314 2010-4-8 01:18:33 AM
唉....我媽真係好煩!!!
我覺得佢睇得錢好重!!
首先,多謝大家既意見,,我逐一回下大家先

re::
YHY::下,,dr eric係邊到架?

wesky:我而家都有鋪vetbed,,但諗緊加唔加多一塊,因為而家得籠既一半係vetbed

lingyan::因為我讀緊既學校,返學既時間比較唔穩定,
我擔心冇工會淨係肯請星期6,日...雖然part time唔係搵得好多..
但頂住先.....我冇機會同dr peter講.....個時都冇思考咁多野

Jessie::佢唔止哦我呢樣個樣....總之佢就好煩,,買得佢返黎,,就應該照顧佢成世,佢又唔知頭唔知露咁.......又係到計住晒!!!!!

光之天使::其實我都知臨急抱佛腳冇用......當我媽知下次都要去睇個時佢就係到話dr peter拖症...如果佢係拖...一早就叫creami切左隻手指!!!!!同埋大圍已經算係最好..你估好似pet centxxx 個d咁咩...個d平d佢就話冇呃人,,貴既佢就話呃人...都唔知佢咩道理黎!!!
雖然我冇問到,但我各方面都好小心,,因為個時真係空白一片,,同埋dr peter開既抗生素係抗病毒...但咁都冇用既時候係最令人擔心....
佢所擔心既,,係驚d龍入左骨同埋關節,,
其實我諗dr peter已經安排得妥當,,因為之前佢都有叫我照,,但我揀左食左藥先
去避免去照x光既事...但佢而家冇好過既情況下,,先要照
其實對我黎講真係免免強強,,,但係,,我book左時間,,可唔可以改架

kenixester:  下....咁都得?...............呆左

kittyz:係呀,,做咩??

happygirl2009::佢隻手整親,,而家要放膿
同佢講冇用!!!佢都唔肯聽!!!
vickymcchong425 2010-4-9 05:35:36 PM
其實你會唔會諗下去第二度睇呢?去dr.betty度睇下....因為你媽咪又話依間呃人,咁你去第二間睇都係一樣咁既價錢再同佢解釋返...同埋平心靜氣d講....同埋你個籠有冇用緊珠仔板定冇落板呢...之前我隻啫喱試過隻指甲整斷咗有流血,初初我都唔知,有1日我同佢剪指甲時先發現到,但個時已經結'蕉'lu...所以我冇帶佢睇醫生,依家佢好返但係隻指甲就好短,好似唔識長咁...初初我買啫喱返去個時佢已經有隻手冇咗隻手指,依家另一隻手指甲又咁短,所以剪指甲剪少兩隻....
不過都好希望creami快d好返....
bonedog 2010-4-9 06:23:07 PM
其實如果真係要去到話可能要切既地步, 不如試下睇第2間啦
睇多一間聽多個意見都好
coumpnet 2010-4-10 12:43:18 AM

快速發帖