我的兔兔可能是這個病,請問有沒有人知這個病是否很麻煩?
Maggie)) 2010-4-7 09:40:12 PM
金錢癬可大可小的,睇左醫生未﹖金錢癬會傳染返比人類的,你自己都要注意清潔﹗
wesky 2010-4-7 09:42:41 PM
你可以search 一下舊文睇睇~
http://mini-house.info/search.php?srchfid=40
miffymiffy 2010-4-7 10:27:24 PM
已帶牠看了醫生,要種菌才可確定。就係醫生講到可以好大件事,所以想問下有沒有人有這經驗?我每次接觸過牠後都有洗手,所以不是很怕被傳染。
miffymiffy 2010-4-7 10:35:28 PM
剛剛到一個舊帖子關於這個病,但有沒有知要好是否要很久?
Maggie)) 2010-4-8 04:10:01 PM
原帖由 miffymiffy 於 2010-4-7 10:35 PM 發表
剛剛到一個舊帖子關於這個病,但有沒有知要好是否要很久?

要清尾都好似要清好耐先完全無事的,因為d菌係會stay在兔兔及兔兔用品上好耐的,睇返d舊post,就話要用1比49keep住去清潔,同埋d菌唔留在兔兔身上都可以生存到1年的,所以要萬事小心﹗:054:
kittyz 2010-4-8 04:20:02 PM
金錢癬係咪即係疥癬? .3.
Maggie)) 2010-4-8 04:37:50 PM
原帖由 kittyz 於 2010-4-8 04:20 PM 發表
金錢癬係咪即係疥癬? .3.

本書有講過係有少少分別的,但對我們黎講就係對等的(等於...兔兔病左腰睇醫生)
hh0 2010-4-8 04:37:51 PM
金錢癬同疥癬唔係一樣
Maggie)) 2010-4-8 04:47:03 PM
RE: MIFFY,

你的兔兔有無甩毛,睇醫生既時候,醫生有無turn off the lights ,再用紫外燈照過?

如果用紫外燈照到有金錢癬,果個位會反光的:054:
miffymiffy 2010-4-8 05:15:37 PM

回復 6# 的帖子

我現在用消酒精抹個籠,ok 嗎?
miffymiffy 2010-4-8 05:22:51 PM

回復 10# 的帖子

醫生只是拿了兔兔眼睛患處的細去看顯微鏡,然後告訴我話有很多細菌,有可能是金錢癬,v要種菌才可confirm。
兔兔患處有甩毛。
Maggie)) 2010-4-16 02:44:39 PM
兔兔而家點呀……醫生有無開d咩藥比佢用﹖
miffymiffy 2010-4-16 04:01:06 PM
醫生俾了眼藥水給牠,因牠只有三個月大,醫生唔建議吃藥打針,會傷肝,f/up next month.現在情況穩定,沒有擴散,有甩一些白色皮屑,但之後又生番。其實係唔係咁?
Maggie)) 2010-4-16 04:08:25 PM
原帖由 miffymiffy 於 2010-4-16 04:01 PM 發表
醫生俾了眼藥水給牠,因牠只有三個月大,醫生唔建議吃藥打針,會傷肝,f/up next month.現在情況穩定,沒有擴散,有甩一些白色皮屑,但之後又生番。其實係唔係咁?

甩左d死皮,生返d毛就好返好多gar la﹗你記得要小心呀﹗唔好比兔兔傳染到呀﹗加油﹗

得知道你的兔兔平平安安,我個心都安樂d﹗

快速發帖