我家有2兔, 一隻MEME (6個月), 一隻魔魔 (5個月), 2隻都係女仔, 未絕育,
已經住埋左3個月, 一直都相安冇事, 冇打過交, 未見有發情的情況,
但琴日朝早餵完早糧後, 一個鐘後冇啦啦打交, MEME咬到魔魔甩左忽毛,
即刻分開佢地同SAY左NO, 困左MEME番入籠, 事後已經帶左魔魔睇醫生, 同分開籠住,
不過我同男友推斷係魔魔撩事先, 因為今日放左佢地出黎見面5分鐘,
一開始MEME嗅魔魔先, 魔魔好似唔中意, 2個兇恨地互望就想黎料
跟住一手就分開左佢地冷靜下先, 魔魔走開左MEME又跟埋去,
不過又唔係衝埋去,慢慢跟住, 但魔魔轉身就想衝埋去撩交打。
到宜家既情況係MEME見到我地餵魔魔食藥 (因怕傷口發炎), 佢自己係個籠到又DUP地,
魔魔係籠見到MEME係出面又DUP地, 好頭痛呀 :050:

我地想問一問各位有冇呢D情況出現過? 兔兔會唔會因為妒忌對方或者是發脾氣 (天氣、霸地盤)所打架?
事關呢排佢地真係臭脾氣左, 我都好頭痛 :056:
chacha 2010-4-7 10:58:15 PM
補充: 佢地冇WU過對方, 而魔魔係出面散步到MEME籠出面時, MEME係籠到奶佢額頭, 奶到魔魔合埋眼, 我都唔明佢地既心理
wesky 2010-4-7 11:01:04 PM
我小丸有時都會追住波波跑~ 有時仲會被佢咬甩少少毛~ 之後波波又lam返小丸~
hh0 2010-4-7 11:03:09 PM
5,6個月大又未絕育, 呢個情況好普遍,
就算之前細個幾相安無事都有機會發生
依家可以做既係分籠
直至絕育後再試bonding
chacha 2010-4-7 11:03:30 PM
魔魔比佢咬甩左成忽呀, 流血呀 :050:
wesky 2010-4-7 11:18:00 PM
未絕育唔好俾佢地見啦~ 兩隻絕晒先至再諗bonding
wm20472 2010-4-8 07:42:49 AM
同我2隻一樣情況, 你現在要同佢哋分籠, 這樣才能保持良好關係, 日後才易BONDING
6個月大, 應該可以絕育, 快d看醫生
TINA 2010-4-8 12:39:04 PM
對呀,,,,DESEX先,,,
否則打得多,,,兔兔會愈唔LIKE對方....
現在忍心少少,,,將來佢地會開心D,,,

快速發帖