我記得前幾日隻手唔小心給牠抓一抓...就(種)左... 我怕佢的抓會唔會有事!? 我好怕佢d抓會有事啊!:050:

hh0 2010-4-11 11:08:39 PM
0甘腫既? 抓痕唔係一條條既咩?
定係你有皮膚敏感
koomg 2010-4-11 11:16:15 PM

回復 2# 的帖子

我無皮膚敏感= =" 我一向無皮膚敏感~:050:  好怕佢d抓會有事=) 好腫啊
koomg 2010-4-11 11:17:23 PM

回復 3# 的帖子

加一句: 上面有d粒粒
hh0 2010-4-11 11:33:00 PM
你指你隻手腫個位有粒粒?
係既話就係你皮膚敏感多D

就算兔兔隻抓有事都唔會抓個圓形出來
但如有疥癬虫就會透過皮膚捐入你皮底
不如影埋兔兔隻手指

Maggie)) 2010-4-12 12:05:32 AM
原帖由 koomg 於 2010-4-11 11:02 PM 發表
我記得前幾日隻手唔小心給牠抓一抓...就(種)左... 我怕佢的抓會唔會有事!? 我好怕佢d抓會有事啊!:050:

嘩,腫到咁既.......如果你好CONFIRM自己無皮膚敏感,好可能係兔既抓有事,因為比佢地抓都只會係一條條既血痕,應該唔會腫到咁既,你比佢抓完後,用左咩去洗傷口?

我建議你去睇醫生,你話比你醫生(人睇果D)知,你有養兔兔,比兔兔抓完後就係咁腫左.......因為人類感染到兔兔傳播既病毒係可大可小的...起碼就算唔係因兔兔而感染到腫到咁,可能你有D食物或者係其他東西令你有敏感呢...

正如樓上所講,你POST返你兔兔手仔既相,可能會係佢地D抓有「病毒」:050:
Jessie)) 2010-4-12 12:44:54 AM
E, 我俾兔兔咬過抓過, 係會有少少種1-2日既, 不過唔會好似你咁誇張wor@@
不如你自己去睇左醫生先?會唔會係你兔兔已經有皮膚病so傳左去你傷口?
光之天使)) 2010-4-12 01:00:48 AM
真係腫得好勁wor~
我覺得你要睇睇醫生wor
因為比多抓一定唔會腫到咁架~可能真係你有敏感 or 有d菌入左去
除非你話係比兔咬都仲有可能~

你快d check一check自己同兔兔呀~~
Futagoza_Kaniza 2010-4-12 02:21:17 AM
你去睇下醫生好wor.
我上次比兔兔咬左手指關節位一啖.
腫左成個月我先去睇醫生, 有菌入左去傷口.
katy)) 2010-4-12 01:40:53 PM
#^76^#
平時比兔抓到係一條條痕, 而比兔咬會瘀. 但係你隻手果2點又唔似牙印.
好似樓上兔友所講, 同佢檢查下手指腳指. 及早看醫生, 因為癣會傳染人ga...
vickymcchong425 2010-4-12 03:10:03 PM
我本身皮膚敏感的,之前比什果啫喱抓到同咬到都冇咁腫喎....睇下醫生好d,同埋檢查下兔兔d指甲有冇腫起,如果係疥癬蟲既話隻指甲d肉會腫起同有d皮屑架...如果你養緊兩隻兔兔就最好隔開,會傳染的~~同埋最好屋企買定d生理鹽水係度,仲有酒精....家居必備的~~
elvisli 2010-4-12 03:32:43 PM
可能兔兔隻手有尿,整到你之後敏感
crystalchan827 2010-4-12 07:11:25 PM
好腫喎!
你快d去睇睇醫生LA!
祝你快d好番la#^9_003^#
lingyan 2010-4-12 08:28:58 PM
快d睇醫生,
我都試過俾兔兔抓到腫左,
但係腫都係係抓痕旁邊,你呢個係腫似乎唔係咁簡單wor。
koomg 2010-4-30 05:24:37 PM
SORRY啊=]無回到你地...我去左睇醫生..食左d藥..好左小小啦=v= thx大家啊=)

快速發帖