白色皮屑

Y_S_ 發表於 2010-04-15 01:27|只看該作者|倒序瀏覽|打印
唔知點解呢幾日見到我砵砵豬耳背同背度有d白色皮屑 , 好似人d頭皮咁 ,
但我梳極都梳唔到出黎 , 但而家d咁ge天氣 , 冇理由乾燥 ,
同好似覺得耳背果個位d毛好似少d , 嗚:050:
所以我想知佢發生咩事 , 同你地有冇呢d經驗丫???
thanks!!!!:054:
connie0909 2010-4-15 01:39:16 AM
如果有白色皮屑同埋小左毛.....好可能係皮膚病..帶兔兔睇E生吧!!
之前我兔兔生疥癬都係係耳仔開始...
Y_S_ 2010-4-15 01:58:01 AM

回復 2# 的帖子

哦 , 好好好 , 咁我聽日即刻帶佢去睇e生先得!!!
但我想知點解無啦啦會生ge , 其實我都日日幫佢梳毛 , 抹手腳 , 同抹個籠 ,
係咪因為d毛長又呢幾日潮濕呢????
唉!!!!!!!!!!!!!!!!因為我係新手 , 好多野可能都處理得唔係太好 , 嗚!!
ymhuig)) 2010-4-16 01:41:56 AM
唔好太擔心 ~ 我家爆毛也有白頭皮屑 不過就冇少左毛~ 今日睇醫生有問一下 醫生話有時兔兔都會咁 有時乾燥 如果你忍受得到 其實可以唔使理~ 不過如果你兔兔有少左毛我就唔肯定係唔係正常啦~
Jessie)) 2010-4-16 02:39:59 AM
我兔兔一到換頭仔毛(佢每次都會換花紋嫁...) 我幫佢梳頭既時候,
除左甩毛毛之外耳背都會有白色皮屑, 每次換毛一梳佢都會有,
所以我就唔覺得佢係皮膚病, 都係普通換毛甩下皮咁,
不過我都唔係好sure你兔兔係唔係換緊毛, 定係真係生病

ps: 我兔兔耳仔d毛, 如果係換毛季節我梳佢, 佢都會甩d, so會少左d
Maggie)) 2010-4-16 12:26:25 PM
原帖由 Y_S_ 於 2010-4-15 01:27 AM 發表
唔知點解呢幾日見到我砵砵豬耳背同背度有d白色皮屑 , 好似人d頭皮咁 ,
但我梳極都梳唔到出黎 , 但而家d咁ge天氣 , 冇理由乾燥 ,
同好似覺得耳背果個位d毛好似少d , 嗚:050:
所以我想知佢發生咩事 , 同你地有冇 ...

佢有無甩毛﹖如果有既好可能係皮膚有病喎﹗睇睇醫生,睇下醫生點講都好丫﹗因為甩毛係皮膚病既病徵之一﹗
Y_S_ 2010-4-21 12:36:55 AM
好多謝大家ge關心丫  , 隔左咁耐而家先chick返個貼 , :054:
上星期我帶左砵砵豬去睇醫生 , 醫生幫佢打左字針 , 真係生疥癬丫 , 都唔係好嚴重 ,
醫生淨係打針冇藥食 , 佢話唔建意咁細個食咁多藥 , 唔希望整壞哂d免疫系統 ,
呢幾日望都冇咩皮屑啦 , 但唔知點解耳仔同背果度真係少左毛囉 , 係有少少禿囉 ,
但全身都開始有新毛仔出緊黎 , 但係果兩度就冇囉??
見佢都有時都慣"OUT"痕 , 但又叫唔住 , 唉!!!而家都唔知係佢"OUT"甩定點 ??但就冇皮屑囉!!

耳背

耳背

背 , 上面禿 , 下面有新毛仔出緊

背 , 上面禿 , 下面有新毛仔出緊

嗚......我咁快就禿頭啦 , 嗚!!!

嗚......我咁快就禿頭啦 , 嗚!!!

connie0909 2010-4-21 01:37:16 AM
如果係頭仔後面既應該唔洗驚..係冇咁多毛!!

快速發帖