養兔的學問,絕不比養貓狗的少~
然而,坊間的養兔書數目卻寥寥可數,
質素雖然可能係有參差既情況,但睇多左,再搵下資料,
總會對養兔知識有所增值的!!
在此,希望各新手兔友,係考慮養兔之前,
除左會上網問人之外,都可以先去買/借本書來看看一個基本的養兔概念,
有吾明先再問有經驗既兔友,彼此交流就能事半功倍啦~
而養緊兔既兔友都可以增廣養兔知識,要終身學習,溫故知新,
先可以做好兔奴尼份工!!!

以下係一些係坊間既養兔書,有些係公共圖書館可以借到,
大家可以先記低書名,再去圖書館借閱,又或者去書店買~
歡迎各位睇過既兔友,都可以分享下覺得邊本最好,
post下你地有咩書,邊度有得買等等.

rabbit book01.JPG (161.35 KB, 下載次數: 17)

rabbit book01.JPG

rabbit book02.JPG (215.49 KB, 下載次數: 15)

rabbit book02.JPG

rabbit book03.JPG (234.61 KB, 下載次數: 23)

rabbit book03.JPG

rabbit book04.JPG (230.69 KB, 下載次數: 8)

rabbit book04.JPG

rabbit book05.JPG (237.49 KB, 下載次數: 7)

rabbit book05.JPG

rabbit book06a.JPG (229.25 KB, 下載次數: 8)

rabbit book06a.JPG

rabbit book06b.JPG (144.79 KB, 下載次數: 12)

寵物急救小百科入面有講兔

寵物急救小百科入面有講兔

rabbit book07.JPG (340.57 KB, 下載次數: 10)

rabbit book07.JPG

anthony 2010-4-15 11:38:50 PM
我都想買 搵唔到 我見過5兔個本 睇過入邊既內容有好多大概既我都識 所以我冇買
阿蚊 2010-4-15 11:48:38 PM
兔子當家, 兔子飼養法, 家有寶貝兔我都買左....
不過其實內容大至都係咁上下...
係好得意又忍唔住買=.="
kikocheese 2010-4-15 11:52:51 PM
之前試過去書店諗住買,點知唔多,又唔知岩唔岩用<<因為佢有D係包左膠>>,所以無買到
之後我未拎KOBI番黎前幾日去過圖書館借左你上面其中6本,其餘有D我覺得唔夠多資料,多數係圖,所以無借,我借個幾本真係好有用

我借個6本有:和兔子做朋友,寵兔馴養要決,兔子當家,HI RABBIT,兔子阿MEI大事記,兔子的快樂飼養法同埋第7個本,不過我睇完有時會唔係太肯定記得,所以都會上黎問問大家.........

redbean 2010-4-15 11:53:40 PM
我都有兔子當家 & 家有寶貝兔
我覺得 家有寶貝兔 有用d
兩本都係係三聯買架
喵女)) 2010-4-15 11:58:45 PM
E幾本我睇哂啦∼雖然唔係本本一樣.台灣個D仲直頭唔同TIM~~但都參考下都OK的~
個人意見~
amen0616 2010-4-16 12:22:20 AM
呢度最少有兩本我睇過的=]
PhoenixY)) 2010-4-16 09:07:35 AM
朋友送左橘子養兔子比我, 係台灣書. 不過未養兔前已成日上黎Forum+有位朋友係獸醫度攞左一份英文既養兔資料, 書內資料一定不足夠, 相比起本地出的家有寶貝兔係冇咁適合港人同冇咁詳細. 其他書就暫時未睇過.
珊迪小姐 2010-4-16 09:46:10 AM
嗯 原來好多兔友都好勤力
睇左好幾本書囉~ #^39^# 太好了~
katy)) 2010-4-16 11:07:37 AM
我養緊呀b果陣係圖書館借左幾本台灣ge兔仔書(好似係橘子養兔子),有2本d內容係一樣ga… 只係排版唔同 @@" 內容比較簡單,應該係比小朋友睇吧…

我好欣賞"家有寶貝兔"有講個表係講兔仔有咩食得唔食得,好容易睇#^39^#
(成日想去page one搵兔仔書…但係唔就腳#^36^# )
bonedog 2010-4-16 11:07:41 AM
呢到我淨係睇過家有寶貝
其餘2本, 一本係台灣訂既養兔寶典, 另一係日本訂番黎既 我記得呢到有兔友都曾經post過 本書好正, 有埋兔既內構圖(骨架, 神經, 肌肉圖等) 而且有好多好有用既資料

其實見到好幾本台灣兔書, 望過入面救既野都唔太岩 所以無買
Maggie)) 2010-4-16 11:31:49 AM
原帖由 bonedog 於 2010-4-16 11:07 AM 發表
呢到我淨係睇過家有寶貝
其餘2本, 一本係台灣訂既養兔寶典, 另一係日本訂番黎既 我記得呢到有兔友都曾經post過 本書好正, 有埋兔既內構圖(骨架, 神經, 肌肉圖等) 而且有好多好有用既資料

其實見到好幾本台灣兔書 ...

我睇過五、六本,有的已經買了回家,有的只是在書店入看 ^^

有幾本都幾好的,等我影完相post比大家去書店度「打書釘」丫﹗:057:

未命名 - 3.gif (76.04 KB, 下載次數: 10)

未命名 - 3.gif

bonedog 2010-4-16 12:52:40 PM
你成日打書釘應該到有好多兔書講d野都有部份係錯..
所以我見個d就無買.. haha

等我都去睇下呢本先, 岩既都會買番屋企XD
THANKS
lingyan 2010-4-16 09:02:44 PM
我每逢兔兔書都買 ... 唔係因為內容,
而係因為個兔兔樣 ......

屋企有...家有寶貝兔、橘子養兔子、兔子當家、兔子的快樂飼養法、養兔寶典。

不過好多都係台灣出,
台灣同香港都好唔同,所以都只係作參考,
都係得家有寶貝兔適合香港~

快速發帖