琴晚放佢出黎玩時,見到佢玩開果條毛巾上面有佢既指甲,CHECK過之下,應該係前腳既最易唔記得剪果隻指甲......

睇返佢甩果隻甲﹐都好長,都有我尾指的指甲咁長.......但佢又無留血WOW.....又唔見佢有傷口,唔知有無事呢…好唔好睇醫生呢﹖(我問過養開兔兔十幾年既朋友,佢地都無有兔兔試過甩甲,佢地個意見係﹕無傷口、無發炎、唔會無胃口食野,就唔好睇LA)

佢地唔知岩唔岩呢﹖

katy)) 2010-4-16 12:35:02 PM
諗起:有陣時自己D指甲太長都會崩,崩崩下就斷左…
佢而家係斷成點? 成塊手指甲冇左定仲有半邊指甲?
Maggie)) 2010-4-16 12:39:31 PM
原帖由 katy 於 2010-4-16 12:35 PM 發表
諗起:有陣時自己D指甲太長都會崩,崩崩下就斷左…
佢而家係斷成點? 成塊手指甲冇左定仲有半邊指甲?

應該係半邊,因為佢D腳毛毛太長睇唔到﹐但我摸到佢仲有D指甲向手指果個位果度,我摸佢,佢又唔覺得痛(無「叔」開、無逃走)
bonedog 2010-4-16 12:51:14 PM
你check下 無腫無膿, 如已經止血, 行路飲食正常就應該無問題

我記得有兔友都因為咁去睇過醫生, 醫生都講過如果無問題的話唔洗去睇, 同埋唔洗太驚同緊張, 其實好小事, 唔洗太擔心, 始於睇兔醫生小, 成日都好full 如果呢d無咩事唔洗去睇的話 無謂浪費左一個位, 留俾有需要既人仲好, 同埋兔出街 出去睇醫生又驚驚

但如果見到仲有傷口, 想穩陣d可以自己用生理鹽水同佢洗一洗個傷口..
Maggie)) 2010-4-16 12:57:13 PM
原帖由 bonedog 於 2010-4-16 12:51 PM 發表
你check下 無腫無膿, 如已經止血, 行路飲食正常就應該無問題

我記得有兔友都因為咁去睇過醫生, 醫生都講過如果無問題的話唔洗去睇, 同埋唔洗太驚同緊張, 其實好小事, 唔洗太擔心, 始於睇兔醫生小, 成日都好full 如 ...

我就係CHECK過無事,無血流、無腫無紅、又無膿,我都覺得好似佢行得走得就算LA……我都怕個醫生個心向度話我﹕「咁少事,唔好煩我LA﹗」 ^^咁就唔好LA﹗
Maggie)) 2010-4-16 10:58:25 PM
其實係唔係真係唔駛睇醫生﹖
mandycpi 2010-4-16 11:20:16 PM
如果唔放心, 最心睇醫生喇.. 求個安心嘛
wesky 2010-4-16 11:22:43 PM
無流血, 無紅腫, 又無膿, 無影響活動能力, 個人認為可以唔駛睇~
vickymcchong425 2010-4-17 02:18:22 PM
之前我隻啫喱都試過斷甲呀~~佢係手仔既中指指甲斷咗,不過我發現既時候已經冇流血仲有d結咗'蕉'咁,但我都有用生理鹽水去洗下傷口...我見啫喱又冇反抗,又食得訓得痾得,所以我冇帶佢去睇醫生啦~~不過我就日日都會檢查下,因為驚佢突然發炎...不過都好快好返啦~~所以你都唔使太擔心啦^^而且無流血, 無紅腫, 又無膿, 無影響活動能力,我覺得都唔使睇~~

快速發帖