我隻兔叫薯仔~
佢得2-3個月大, 剛剛帶回家半個月~
我見過其他兔仔反轉裝死, 但當我想反轉佢訓係度時,
佢就好驚, 自己反轉起身~唔知其他兔仔係唔係咁呢?
仲有, 我剛剛買左小食俾佢, 佢都唔肯食, 淨係愛食草 :013:
呀, 仲有呀, 仲有呀, 夜晚就成晚係個籠度跑圏,
唔知仲咩, 糧草又俾左佢, 又出過籠走過~
平時就係訓係籠度, 一到夜晚就發狂, 狂跑跳, 佢到地咩事?

2010-4-5(3) Correction.JPG (160.43 KB, 下載次數: 132)

2010-4-5(3) Correction.JPG

kiki_kiki 2010-4-17 12:09:41 AM
其實大部分兔兔都唔中意比人反~
就算我自己隻兔兔都係~一反轉就想逃走~

其實小食冇益,,唔食仲好~
你平時比草同糧佢已經好足夠~等佢6個月大後就可以比D菜佢食~
響PET SHOP買既零食~對兔兔冇益KA~

兔兔係夜晚出黎活動~日頭休息~
所以如果佢夜晚中意跑黎跑去都唔出奇,,,
有時可能佢精力過多同埋開心~所以先響籠入面跑黎跑去~
我家既兔兔就係半夜就會響籠入面開始佢破壞行動~咬買嘈到你冇交好訓~
所以你唔使擔心~
kiki_kiki 2010-4-17 12:13:56 AM
提多你一提,,,,新買番黎既兔兔~
可能會因為環境轉變令佢好易緊張,,,
如果冇乜必要~而你隻兔又好怕比你反~
咁你都係唔好反佢住~費事嚇親佢LA~
要慢慢同佢培養下感情~^^
anthony 2010-4-17 12:20:28 AM
你隻兔兔好得意=]請問你係唔係第一次上黎 帶返屋企前有冇上過我地網睇過=]?
我見過其他兔仔反轉裝死, 但當我想反轉佢訓係度時,
佢就好驚, 自己反轉起身~唔知其他兔仔係唔係咁呢?
↑你岩岩學養兔 你手勢唔岩 整唔到佢地好舒服 佢一定反 我養左差唔多9個月都仲未可以令到佢反轉訓教教=]
仲有, 我剛剛買左小食俾佢, 佢都唔肯食, 淨係愛食草  
↑好乖丫佢,因為兔仔係唔食小食架嘛=]係草同糧就夠(我以前都係咁,你e點似我 但係我戒左了)
呀, 仲有呀, 仲有呀, 夜晚就成晚係個籠度跑圏,
咁晚間悶佢都想玩下架嘛 你夜晚悶都想出街打下機 行下街啦 係咪
anthony 2010-4-17 12:21:23 AM
原帖由 kiki_kiki 於 2010-4-17 12:13 AM 發表
提多你一提,,,,新買番黎既兔兔~
可能會因為環境轉變令佢好易緊張,,,
如果冇乜必要~而你隻兔又好怕比你反~
咁你都係唔好反佢住~費事嚇親佢LA~
要慢慢同佢培養下感情~^^

嘩 kiki好耐冇見啦啵=]
FATO_W 2010-4-17 12:25:19 AM
薯仔你好可愛
兔兔岩岩返黎可以同佢喜養下感情先返佢
佢要有安全感先會比你抱抱
反係更進一步既動作
不妨遲小小先試反
小食可以唔比 因為好多味精對兔兔身體都唔好
食糧+草已經好夠
m1k1 2010-4-17 12:35:08 AM
半個月甘細你就開始養薯仔喇?
Y_S_ 2010-4-17 01:20:25 AM
我帶我砵砵豬睇醫生時 ,
佢提醒我話最好唔好將兔兔反轉/好似抱bb咁抱 ,
因為佢會以為自己死左 , 可能會休克

你薯仔同我砵砵豬個樣都好似丫 , 佢都係3個月到咋

之前唔知都有反轉同佢玩 , 嘻嘻!!

之前唔知都有反轉同佢玩 , 嘻嘻!!

燒雞。﹏。)) 2010-4-17 01:30:09 AM
原帖由 Y_S_ 於 2010-4-17 01:20 AM 發表

真係未聽過呢個講法...又學多一樣野了
Futagoza_Kaniza 2010-4-17 02:08:06 AM
6-7個月以下唔好比零食佢wor, 腸胃未發育完成. 同埋冇必要.
6-7個月後可以比少量菜. 好過比零食.
兔仔係夜行動物, 夜晚活動好正常, 中午係訓覺既時間.
兔仔本來就唔鍾意比人抱. 要慢慢比時間佢習慣.
mandycpi 2010-4-17 07:09:15 PM
原帖由 Y_S_ 於 2010-4-17 01:20 AM 發表

我都聽醫生講過.. 話"假死"好易變"真死"..千其唔好反轉兔兔...
makoi 2010-4-18 06:02:53 AM
原帖由 mandycpi 於 2010-4-17 07:09 PM 發表

我都聽醫生講過.. 話"假死"好易變"真死"..千其唔好反轉兔兔...

咁如果要整理佢低部d毛咁點算 :011:
長毛既兔兔低d毛好易打晒結
慧威喂 2010-4-18 10:46:21 AM

回復 4# 的帖子

我帶返屋企前無上過宜個網睇過, 不過慢慢上網揾下養兔仔d資料就揾到宜度~
慧威喂 2010-4-18 10:56:39 AM

回復 8# 的帖子

砵砵豬都係3個月, 但係佢都俾你反轉~
琴日薯仔周圍走, 成身都係塵, 揾毛巾幫佢抺,
提起佢黎抺下身, 佢都驚到震, 仲掙扎要走,
咁點同佢清潔呢?:024:
kolgnat 2010-4-18 01:09:30 PM

回復 14# 的帖子

如果你屋企多塵就預左真係要清潔好先比佢周圍走..
否則我就建議你用d野圍住多塵既地方..免得兔兔誤吞塵埃..
而且地方清潔d都可以減少患病機會
我隻兔兔比我反轉/bb抱既時候係會好舒服..以前甚至會唔捨得走
不過最好都係同兔兔熟落左先咁做, 咁佢會冇咁反抗同埋有d安全感囉~

快速發帖