如果大家有留意,,,都記得早前阿雞又不吃東西
已去了急診看spca....

昨晚17/4 約8pm多,,,
見他呆板又不出來活動,,,又不吃東西,,,
已每一小時開始和兔爸餵草粉,,,
再立刻叫兔爸去吉之島買菜,,,
keep住餵草粉,,,,至1am多都無咩起色,,,
突然聽到阿雞呼吸好大聲,,,
好似阿伯個d,,,
已立即打去spca睇急診,,,,

去到,,,醫生聽肺,,,說好清,,,可能是鼻涕,,,
再聽佢條腸,,,,說無咩問題,,,
打了皮下水及一d令腸行好d的藥及抗生素,,,
回到家,,,無起色,,,
上次睇完急診回家一陣都好好多,,,
但今次仍然唔食野,,,,無精神,,,
我同兔爸唯有再keep住一小時餵草粉,,至4am,,,
我在廳睡,,,看住阿雞,,,

早上打去dr,betty到,,,幸好12:30有個位,,,
立刻準備去,,,
見到dr.betty,,,
她check完阿雞,,,如下,,,
1.條腸行得好慢,,,半個月停2次是屬於嚴重
2.有輕微肺炎的情況,,,因為聽到肺有雜聲,,,
她再打了皮下水和兩種藥,,,

她的建議如下,,,,
這十天先醫好腸的蠕動,,,,
再醫肺炎,,,,

開左只少6種藥,,,

另外,,,spca的醫生說阿雞的牙不太健康,,,,
但今天dr.betty一睇,,,,
嘩,,,d牙仔好好啊,,,係攞獎d牙齒啊,,,努力keep住呀,,,

總結,,,去spca睇只是吊一吊命,,,
希望可以捱到明天再睇專科,,,

另外,想再次提下大家,,
真係要小心觀察自己兔兔的生活習慣,,,
一有少少唔同,,,可能就是生病的開始...
wesky 2010-4-19 12:18:48 AM
噢, 阿雞你要食多d 草啊, 等條腸郁快d
依家一聽見兔仔唔食野都好緊張  最近好多兔都係咁:043:
smallsuishan 2010-4-19 12:23:54 AM
阿雞 加油呀!!!!
記住食多D野 柯多D大便
光之天使)) 2010-4-19 01:49:18 AM
阿雞你乖呀~~
食多d草~~快d好返舒服d架~
唔好要爸爸媽媽擔心~

加油呀~
為食仔 2010-4-19 02:08:19 AM
希望阿雞快d好返,唔好要媽媽爸爸擔心><
choi_ching 2010-4-19 12:47:30 PM
我星期四都帶左阿逸去SPCA睇急症 佢醫生俾我既感覺好求其 你果日睇左幾多錢丫
TINA 2010-4-20 01:54:52 AM
我在SPCA看了約$800
mandycpi 2010-4-20 10:35:28 AM
好彩你再安排睇多次醫生咋....
阿雞你要快d好返喇!

快速發帖