今天和老婆到Dr Tiger 度見阿兔最後一面, 牠全身無力氣瞓在毛毯上, 個頭側左,眼仔放大, 我就一路摸牠的頭由最初在魚街相識講起:
"你是眾兔中最頑皮,跳來跳去, 帶回家又跑來跑去,最喜歡食日本糧,次次放入鐵罐享享聲就可以從暗地裡引番你出來, 又用糧引你番入籠,然後合上度門.7年來都給我們欺騙到.又成日夜晚上網學點養好你,由什麼都不懂到個個問我點養..我單身時和牠說要找媽媽照顧牠,媽媽來了後對牠很好,又同你玩又剪腳甲又同你洗澡, 後來發覺你老得很快,比我老得快很多,常常只是敞在地上.....我們要返工,只能在白天關你入籠,晚晚趕回家買菜給你...對不起. 之前到祖母那兒只是暫住,阿仔大些再接你回來, 只是...只是沒有說給你聽,爸爸在網上說都給人責罵. 以後在彩虹橋會有很多兔兔陪你, 很多好食的東西, 沒有爸爸媽媽管制, 你要小心些, 可能太開心不記得我們了. 但我會永遠記得你. 還有爸爸送你走,不要嬲爸爸...."
媽媽和他說話就伸手仔出來,媽媽要抱牠,在媽媽懷中接受了注射,安詳地離去.....................

這阿兔玩足球的回憶,我會永遠記得,多謝你陪了我7年
youtube.com/watch?v=8b8gUFP-EBY

陪著你走 - 盧冠廷
愛 誰說永不會長壽
陪著你一生到白頭
都能 把心中星星閃得通透
陪著你走 一生一世也不分
天天編出兩雙足印 過千山過千海
如果 走到這世界邊端
我倆已是無力前行 跟我一起飛去

m1k1 2010-4-20 10:53:21 PM
阿兔好得意啊..識玩波波..
我都睇到眼濕濕..你地要開心啊!因為阿兔都想你地開心!你地開心佢都會開心!
R.I.P.
ymhuig)) 2010-4-20 11:03:51 PM
阿兔爸爸媽媽~ 加油加油:053:
mandycpi 2010-4-20 11:35:21 PM
..... (感動)
別太傷心喇..阿兔到最後一定有感激你地的骰愛護.....
PPerry 2010-4-20 11:51:54 PM
我真係好唔捨得佢走
ping.tat 2010-4-20 11:58:10 PM
本人我都有d嬲你, 但睇到你真係傷心同好後悔,
我都替兔兔覺得呢一生有你呢個兔爸爸媽媽感到安慰,
阿兔係彩虹橋都會生活得好開心

仲有~~~阿兔同我家肥嘟嘟都係長毛賓尼兔, 阿兔玩皮球好得意,
睇下我隻嘟嘟做唔做到先#^27^#
elvisli 2010-4-21 12:04:45 AM
好得意..願兔兔安息
光之天使)) 2010-4-21 02:24:42 AM
阿兔好可愛~
我諗...雖然佢最後既日子去左第二個家,
可能佢會有唔開心....
但係我相信,佢七年黎係同你住既日子,佢係開心既~
我諗阿兔都一定好愛你...
雖然我會怪你送走佢去婆婆度~
但係我諗阿兔依家知你愛佢,會原諒你的~

阿兔有病...咁辛苦...依家去左彩虹橋會舒服好多~
只要你地唔好忘記佢,阿兔就會好開心了~
你一家都要振作~唔好令阿兔唔放心呀~
kiki_kiki 2010-4-21 11:59:17 AM
好可愛,,兔兔R.I.P~

快速發帖