因為我從來未養過兔仔,所以想了解清楚先,以免做得唔妥當
我想問下,係咪養2隻兔仔好d?因為驚一隻會無聊

去邊度買兔仔好?同埋係咪要body check?去邊度check?

買籠方面,要幾大到? 我驚空間唔夠

要點拎佢起身'? 聽人講話d兔仔係玻璃肚,唔可以掂肚?

:020: thank  you  very much
FATO_W 2010-4-21 10:00:17 PM
想養兔兔要做好事前準備
對兔兔有一定認識先得
請去forum既兔兔寶典度睇清楚點養
係mk既大型連鎖店買兔 佢地好易互相感染病
買時留意佢地鼻仔有無黃黃同眼仔有無眼c
個d就避免唔好買因為多數病左
買左返黎要帶佢去body check
建議你去九龍動物醫院(dr betty/yan/ma)都好好
大約$250
想要健康既兔兔可以去領養
我地都希望你去領養 因為可以幫到被遺棄既兔兔
而且個度既兔兔都會幫你絕埋育
兔兔唔係玻璃肚 但都要小心唔好比佢係高處跌落黎
你去body check既時候 醫生or護士知你新手都會教下你點抱佢
或者你主動問佢都好樂意答你
最好係左手扥住佢上身 右手抱住patpat 貼近自己個身就ok
籠可以買市面上既jolly/ab籠最common同夠佢住
大小小既可以買alex豪華籠有81cm長
你之前未養過兔 建議你唔好一黎養兩隻
因為要花既時間更多 一男一女會生好多兔b
一定要絕育因為生育對兔女係唔好
兔女容易有cancer所以一定要幫佢絕育減低生cancer危機

ps.養兔兔要好細心 佢病既時候要帶佢去睇醫生
費用可能上千
同要成日陪佢地玩
一定要考慮清楚同做足功課先好養牙

; )
999999999 2010-4-21 11:13:36 PM
收到架拉.唔該晒^^
999999999 2010-4-21 11:17:06 PM
想問多樣,應該去邊度領養?
wesky 2010-4-21 11:21:36 PM
兔協 OR SPCA
firen_freeze)) 2010-4-21 11:21:59 PM
作為一個過來人~

我都係由乜都唔知開始養,

首先梗係介紹你養成兔啦~~ 長大左O既兔兔比較少出現狀況,尤其適合未養過O既人~ MAX都係一歲先俾我拎返屋企~

第二,最好唔好O係竉物店買兔兔,因為佢地為左呃你錢,會叫你買好多垃圾,D錢留返俾兔兔買野食/做醫療基金好過

領養O既地方有好多,MAX就係大學實驗室用完O既實驗兔兔,E 種兔兔保證健康(視乎做過咩實驗而定)~

如果想養其他種類兔兔,可以去兔協,包保健康先會俾你領走~

如果要執意去竉物店倒錢落海,就可以有一隻唔知健唔健康O既兔B,你要有心理準備醫療方面俾多D錢,自己要俾多D心機

+++++++++++++

新手唔建議養兩隻,因為一隻都未必照顧好,兩隻更辛苦

兔兔有主人陪就夠啦~

籠要儘量買大D,因為如果係兔B,會大得好快,唔好貪平買細籠。咁樣會好快要換籠架~ ALEX 兔籠我而家用緊,連MAX咁大隻兔兔都裝得落#^11^#

抱兔兔方法兔協網頁有教,籠物店都會教

玻璃肚係你唔可以大力掂,但係養耐左知道力度我而家都成日幫MAX按摩肚仔~

如果去籠物店買,千祈唔好買佢果D藥水,沖涼粉,零食都唔駛買....(佢地呃錢架)

買籠、水樽、廁所、廁所墊料、草、糧就得

兔兔夠大就可以喂新鮮蔬果,零食唔駛擔心
999999999 2010-4-21 11:38:59 PM
好拉,等我好好做足準備先:070:
hilahila 2010-4-22 01:32:15 AM
MAX媽,實驗室兔兔在哪裏領養的?覺得他們好可憐,如果有更多人可以領養他們就好了。其實他們的生活是怎樣的?
bonedog 2010-4-22 01:45:24 AM
睇完哂d 野, 去兔協領養 上埋堂可以教埋你養兔知識
otola 2010-4-22 02:19:52 PM
睇得出樓主係有心想養好兔兔,
加油

我 2個仔都係 兔協領養,
我最初都諗住買, 之后發現 mk 兔 好多都有病,
其一吾想助長的賣兔販, 其 2因為吾識養,吾想害死兔 bb
其 3, 兔bb的確 好細隻好得意, 但 12個月后, 佢會都會長大, 又用帶去 desex, 要駛多 千幾 2 千蚊,
所以最后去領養 , 兔協仲會教基本知識 , 而且 , 又幫到被遺棄的兔兔
http://www.hkrabbit.org/
Maggie)) 2010-4-22 02:55:20 PM
原帖由 otola 於 2010-4-22 02:19 PM 發表
睇得出樓主係有心想養好兔兔,
加油

我 2個仔都係 兔協領養,
我最初都諗住買, 之后發現 mk 兔 好多都有病,
其一吾想助長的賣兔販, 其 2因為吾識養,吾想害死兔 bb
其 3, 兔bb的確 好細隻好得意, 但 12個月后, ...

X2 雖然個個都係好鍾意兔bb,可以見住佢由細到佢長大成人咁,好滿足。但係,真係好多病兔,mk就更多……做一做個desex都過千……所以如果去兔協領養,1. 有病唔比人拎返去養;2. 長大後,會無咁多病痛;3. 慳返d做desex既錢去比兔兔做基金會;4. 可以幫到好多人因為貪一時既歡樂而去兔兔既棄兔們(他們不是生病、年老,而係無兔bb以前的可愛而去棄養牠們)5. 兔協職員會教你養兔既基本技巧……希望你好好咁考慮下幫下兔協既兔兔吧﹗:002:
hkrchei2 2010-4-22 03:01:03 PM
除左兔協, SPCA 都有兔兔等緊主人呀~~~ 樓主都可以考慮一下~~
我家花花都係SPCA領養丫~!!!

支持領養丫~!!!

不過SPCA就冇咁多關於兔兔既支援~~
如果想知要養兔兔要準備D咩~
去兔協係一個好好既選擇~
係兔協領養前要做下評估 + 上去幫手清下籠....
而且有義工會同你講晒接兔兔返家前要準備既野~~~
接兔兔當日又會上堂~~~~

樓主, 可以上網睇下丫~~ 再唔係直接上兔協睇, OR 問當值義工~
佢地都好樂意答丫~~~
999999999 2010-4-22 09:32:00 PM
多謝你地既回覆^^
不過我係度諗d兔仔好5好由細養大,
因為我有d驚,姐係怕養成兔.佢己經認得主人,咁好難接受我?
就似d狗仔咁,會5會?
hkrchei2 2010-4-22 09:40:39 PM
原帖由 999999999 於 22/4/2010 21:32 發表
多謝你地既回覆^^
不過我係度諗d兔仔好5好由細養大,
因為我有d驚,姐係怕養成兔.佢己經認得主人,咁好難接受我?
就似d狗仔咁,會5會?

兔協或者SPCA 都有D細個既兔兔呀~~~
你一樣可以考慮下~~~

只要你鍚兔兔, 佢就會認得你,
我而家既兔兔8個月大~~ 只係同佢相處左一個星期...
但佢已經知我係佢主人~~ 一同佢按摩, 就會LUM咁坐定定~~~
hkrchei2 2010-4-22 09:59:33 PM
岩岩上SPCA睇到~~

http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing_detail.asp?number=234828

3 個月大咋~~~ 睇下啦~ #^72^# #^72^#

(眼圈兔兔, 我特別喜歡#^4_002^# #^4_002^# )

快速發帖