曾聽過:兔子不吃不喝,可給兔子喝稀釋的蜜糖水…

原來不可以餵蜜糖水,因為蜂蜜本身帶有細菌。
有兔兔不吃不喝好嚴重,結果X光片上有一大片陰影,醫生說那是外來的細菌正在跟牠肚子裡的細菌打架…

有誰聽過??

wesky 2010-4-23 04:43:45 PM
誰說的??
正常無人會餵蜜糖水俾兔仔飲吧.....

兔兔胃酸的pH 值為1-2
細菌未到小腸已被殺

未斷奶的兔胃酸pH值為5-6.5, 細菌可以經過胃, 去到盲腸繁殖
bonedog 2010-4-23 04:54:26 PM
其實蜜糖本身咁甜都唔應該俾兔飲..

wesky 你唔講我都唔知原來 兔胃酸ph值1-2 反而兔未斷奶 ph值5-6.5 咁大差別...
katy)) 2010-4-23 04:56:38 PM
我都係上台灣d論壇見到呢段文字。話飲蜜糖水大概係令不吃不飲的兔仔飲多點水。
係呢,冬天果陣見旺角某兔店比d淡淡的黃色水兔bb飲…唔知係咪就係蜜糖水 =_=""""""

bonedog 2010-4-23 05:01:14 PM
你見到既係佢地鋪頭所講既營養水/止痌水
根本就唔應該比呢d野兔兔飲...

台灣有時養兔既資料都唔係完全正確

不食唔飲其實已經要即刻帶去睇醫生, 夜晚發現而未到早上睇個時由於兔唔可能過8-12hrs唔食野所以應該俾草粉.但要小心份量.唔飲水應該用針筒俾啦..
因為有時未必係腸停, 可能係誤服其他野/腸or胃塞左都唔奇..所以要小心d留意兔既一舉一動 唔好亂比其他野俾已經不吃不喝既兔, 因為如果唔清楚的話可能令病情更嚴重

寶寶龍 2010-4-26 08:52:34 PM
點解唔可以比呢d野兔兔營養水/止痌水飲既...???
我果時買波波返屋企,,個sales都叫我買左以上兩樣野....
smallsuishan 2010-4-26 09:01:57 PM
你都識講係sales..
佢地為左賺錢 所有冇用既野佢都可以sale到有用.....

快速發帖