1P 幣
我果2隻寶貝仔死唔都唔肯用廁所...
但就好鐘意拉D草落黎當廁所...真係太有性格...:061:
而家佢地手仔腳仔都好污糟,,
我日日捉佢地黎抺都唔係辦法...真係頭都大埋..(仲要好似嬲左我咁囧)

:020: 好想請教咁多位經驗兔媽..有冇試過咁既難題...點解決??
wesky 2010-4-25 12:52:49 AM
可以試下鋪幾塊木板 ~~ 較粗條果款 ~
儘快教識佢去廁所就最好
fishbu 2010-4-25 01:04:26 AM
原帖由 wesky 於 2010-4-25 12:52 AM 發表
可以試下鋪幾塊木板 ~~ 較粗條果款 ~
儘快教識佢去廁所就最好

我軟硬兼施都冇用..2隻都係咁..真係...:036:
如果用木條係咪要每日洗?@@" 因為會吸...
唔該晒~ ^^
wesky 2010-4-25 01:28:35 AM
間中洗下, 晒下太陽 ~
千秋王子 2010-4-25 02:10:07 AM
WOW同我隻死衰仔一樣- -
都係當d草係次所....重要腳仔好污糟不過我幫佢抺腳仔佢會啜我隻手a_a
唔知咩意思??
:031: :031: 我隻兔兔都係好有性格
usagilai 2010-5-1 01:37:00 AM
我果2隻大王都係咁架,攪到成日洗腳都唔得,dirty到死呀~~:050:
jackal_1102 2010-5-1 01:46:13 AM
最好你就清乾淨個籠...冇左佢地陣尿尿味....咁應該容易識去廁所D
fishbu 2010-5-1 01:52:47 AM
我成個籠用醋洗,,淨番個廁所
佢地都係周圍去:043:
千秋王子 2010-5-1 02:29:23 AM
我個衰仔識去次所尿尿但唔識cc
因為我見到佢去左個角到尿尿同第2到尿尿...
之後洗左第2到d尿漬得番個角d尿漬
在將個次所放係果個角到就應該會識去嫁啦~~
不過唔知得唔得...
vickymcchong425 2010-5-1 10:07:02 AM
如果驚腳仔睬到好污糟,你可以試下舖尿片係底先,到教識佢去廁所就可以唔使舖啦~~個時我教什果啫喱去廁所個陣都教咗好耐,要比好多耐性....你試下用紙巾索咗佢地d尿尿放入廁所度,同埋set個草架近廁所多d,通常兔兔都係一路食一路去~試下得唔得....
fishbu 2010-5-5 07:51:33 PM
我果日帶佢地去Body check果陣, 問個Vet點可以教識佢地去廁所,,
個VET話可能佢地唔鐘意個廁所= ="
我諗緊不如轉第2個廁所睇下會唔會好D...
Annie)) 2010-6-2 01:05:49 AM
我個囡囡佢鐘意咗用食物盆做馬桶
總是一屁股坐入個盆裡面尿尿
:046: 攪到D食物一日換幾次都唔掂
個廁所用都唔用下:050:
寶寶龍 2010-6-2 12:00:49 PM
咁你既兔兔會唔會有一個位特別鐘意係果度尿尿?
有就放個左廁所係果個位...
之前波波都係唔肯用廁所,,後來將個廁所放左係佢最愛尿尿既角位先識用
每次佢係唔正確既地方尿,我都會即刻用紙索尿,用白醋抺乾淨,張紙就放返係個廁所度...
咁個廁所就會充滿佢d味...自然就會知道果度係用呢尿尿
之前波波出左籠都會成日係出面尿架...#^40^#
我話左佢幾次又用返上面個方法佢就幾乎無再係出面尿過啦.....
你試下啦~~~#^39^# 睇下work唔work~

至於係食物盆度尿@@...試下換左個食物盆呀~
Annie)) 2010-6-2 01:09:18 PM
我已將個食物盆換位,將廁所換了去原本食物盆個位
但我個囡囡団子佢仍然走去食物盆裡面尿尿
我每次見佢尿錯的地方都會用白醋抹,用紙巾吸走尿尿放入廁所
可佢都只鐘意食物盆:056:
可能佢覺得坐得舒服,啱啱好fit晒佢個小屁股
我唯有多D睇實佢,佢一坐入食物盆就馬上抱佢離開:043:
firen_freeze)) 2010-6-2 01:53:57 PM
原帖由 fishbu 於 2010-5-1 01:52 AM 發表
我成個籠用醋洗,,淨番個廁所
佢地都係周圍去:043:

我隻兔都係咁...
用左醋冇左佢陣味會引到佢四角尿尿....

所以而家都係有尿漬先用醋...

快速發帖