有朋友送左d木瓜丸同草磚比QQ食:p
不過我想問有冇分幾多個月先食得架..
因為...QQ冇食個d咁ge野:067:
兔仔怡v3v 2010-4-26 08:28:17 PM

回復 1# 的帖子

木瓜丸我就冇俾兔兔食既... 如果係都只係當零食俾佢食OR獎勵佢先俾佢食..

草磚我都間唔時會俾兔兔食呀.. 我唔知你草磚有幾大舊.. 但我通常都係隔4-5日左右先俾一舊佢發牙痕時咬下:065:
wesky 2010-4-26 08:29:18 PM
零食唔食都無所謂~
千秋王子 2010-4-26 08:40:07 PM
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
tracybb 2010-4-27 12:13:04 AM
謝謝你們的意見..
咁我想問下呢d係咪都要等到6個月先食得?
因為始終是零食ma..
千秋王子 2010-4-27 12:15:50 AM
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
choi_ching 2010-4-27 02:13:51 AM
其實都可以食既(最好6個月後)
但木瓜丸始終太甜啦~容易腸停.少食為妙
草磚營養唔高都係食草好d#^60^#
Vinkivan 2010-4-27 03:56:27 AM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-26 20:40 發表
最好唔比咁多一星期2-3粒...因為好甜的!!
:051: 我隻衰仔都唔比佢食因為太窮啦我a_a

新手兔友, 唔識請勿亂答, 以兔誤導他人~~~~~~~~!!

木瓜丸所謂有助排毛, 其實唔係必需嘅, 兔兔只要食多啲草, 已經足夠有助排毛, 所以, 木瓜丸係可以唔需要俾, 因為木瓜丸當中含有糖份, 會有機會令兔兔腸停, 實係對兔兔無益~!! 但如果你堅持唔想浪費, 真係好想俾兔兔食, 一個月半粒當梳毛或剪甲嘅獎勵零食已經好夠。(但個人仍建議唔俾好過俾。)

至於草磚方面, 其實, 食草枝都有助磨牙, 不過, 若想俾草磚, 最多兩個星期至一個月一舊或更耐, 唔需要俾得太密, 以免兔兔食得多草磚而減少食草嘅份量。

Vinkivan 2010-4-27 04:00:29 AM
原帖由 tracybb 於 2010-4-27 00:13 發表
謝謝你們的意見..
咁我想問下呢d係咪都要等到6個月先食得?
因為始終是零食ma..

六個月以上嘅兔兔腸胃會較為穩定, 咁就可以嘗試餵菜。零食方面, 幾大嘅兔兔其實都係唔需要嘅~!!

快速發帖