我既兔兔(三個月大)右邊嘴角D毛毛由星期一朝早發現有少少甩,
開頭係CHECK佢D牙仔反開先見到(果朝係DR NICOLE覆診, DR NICOLE見到)
DR 話 OK 應該無事,
但係嘴角甩毛既情況今朝又嚴重咗...
宜家兔兔合埋嘴仔都見到,
係咪正常呢?
珊迪小姐 2010-4-28 10:32:14 AM
果日醫生有無話點解會甩呀?
既然嚴重左不如打個電話叫護士幫你問下醫生啦
或者你影張相上來睇下有無兔友知有無問題~
Maggie)) 2010-4-28 10:43:08 AM
其實我覺得甩毛除左佢地係換毛外,我都係覺得有d唔妥.......不過dr說沒事,又.........

不如,再去睇多個醫生求証下先,同埋你試下常用清水抹牠的咀角.........諗諗下,佢會唔會係流口水?

好擔心你兔兔的情況,睇完醫生/問過其他人的意見回覆比大家知道吧......
Optcrazytracy 2010-4-28 11:35:30 AM
我兔兔入院後呢次係第一次覆診,
DR NICOLE話可能係有D食物"痴"住係嘴角,
乾o左被兔兔自己扯走, 無問題既.

但係如果係咁,
應該唔會越甩越多.......
兔兔仲禁細.......
真係好擔心.......

兔兔今個星期日仲會再睇 DR NICOLE,
使唔使同兔兔睇其他醫生呢?

我宜家下打去DR度問下
我今晚返去試下影D相上
Maggie)) 2010-4-28 11:48:53 AM
其實不如....轉多個醫生......應該會好d.....
Futagoza_Kaniza 2010-4-29 11:17:13 AM
兔兔可能有食物殘留係咀角, 但冇抹乾淨, 你見到就要幫佢抹返.
而家咁既情況, 有機會係因為佢抹得唔乾淨, 搞到咀角生癬而甩毛.
katy)) 2010-4-29 12:45:17 PM
會唔會係早排小榛用個盆食草粉食得多﹐所以D食物"掩"到甩毛
Optcrazytracy 2010-4-29 08:40:46 PM
小榛今晚又甩多咗毛,夜D叫兔爸將D相POST上嚟!
佢食嘢, 大小便正常, 都好精神, 大圍果邊叫我照舊星期日先去覆診.
佢宜家仲用緊盆仔食草粉,
我CHECK過佢食完無草草係度,
不過我會幫佢抹嘴仔,
我用棉花濕D飲用水抹, 再用乾毛巾印乾, 正確嗎 ?

Optcrazytracy 2010-4-29 11:37:14 PM
呢張係小榛嘴仔既情況...........

佢既右邊嘴角甩毛,
由第一日(星期一早上)只係少少,要 DR 檢查先見到.
到今日第四日,已經擴展得好大啦!!!
雖然好似有D新毛仔生出嚟, 但係甩毛情況越嚟越嚴重!
各位既兔兔之前有無過類似情況?

兔兔似唔似係皮膚病或真菌之類呢?

tiny_rabbit 2010-4-30 12:21:57 AM
我隻囡囡早排都係咁,被醫生診斷為疥癬虫,皮膚病既一種
你睇下佢手手腳腳有冇類似情況
或者有O的位係好似頭皮,死皮,白色既樣??
建議睇醫生睇下好O的呀
Optcrazytracy 2010-4-30 01:04:36 AM
謝謝!
疥癬虫......

兔兔其他地方無事, 淨係嘴仔甩毛,
但係無紅無腫, 揾唔到白色嘢...

我星期日先同兔兔去覆診, 會唔會太遲,
呢種皮膚病危唔危險, 使唔使早D睇?
Maggie)) 2010-4-30 10:34:03 AM
[quote]原帖由 optcrazytracy 於 2010-4-30 01:04 AM 發表
謝謝!
疥癬虫......

兔兔其他地方無事, 淨係嘴仔甩毛,
但係無紅無腫,
Optcrazytracy 2010-4-30 01:43:26 PM
小榛今日又嚴重左,
但只係甩毛, 無紅無腫, 照食照玩!

請問疥癬虫除左甩毛外, 仲有無其他病徵?
我係網上只搵到貓狗既疥癬虫資料,
請問兔兔疥癬虫係咁類似呢?

各位認為小榛既情況, 除左疥癬虫外仲有無其他可能呢?

kikocheese 2010-4-30 02:28:31 PM
我岩岩上網幫你搵左D資料,唔知岩唔岩你用呢???:020:

不過我對呢種病,其實都唔係好清楚,所以唔知岩唔岩...........:054:

http://tw.group.knowledge.yahoo. ... rticle/view?aid=937

http://www.aptcm.com/APAGRI/16.n ... 16ef9e?OpenDocument

http://qna.vet.com.tw/archiver/?tid-21.html

http://www.bunnyspacesissi.com/viewthread.php?tid=61
Optcrazytracy 2010-4-30 08:59:41 PM
多謝您呀!
我會好用心去睇!!!
謝謝!!

快速發帖