大家好呀,好耐無上黎問問題啦,唔知大家記唔記得我同KOBI呢???:048:

KOBI而家8個月絕肯個時磅過有1KG,唔知正唔正常呢???因為之前聽兔友講過要戒糧,我已經開始慢慢同佢戒,而家只係有時喂糧俾佢,想佢食多D草草,因為尋日見佢D牙仔好似長好小小,驚佢會過長,但係又驚佢過輕呀,不如大家俾D意見佢,睇下可以點做先好呀............:036:

其實係因為我見大家既兔兔都好似肥肥白白咁,而KOBI雖然唔算廋,佢而家應該算係窈窕既,不過我都好想知佢有無過廋或者唔合標準:016:

KOBI係獅子兔黎架:020:
smallsuishan 2010-4-28 11:56:48 PM
其實兔兔過重過輕應該係由VET去判斷
因為有時我地覺得佢太肥 可能係岩岩好!!

如果你有咁多concern 一係帶兔兔去body check 買個安心
kikocheese 2010-4-29 12:00:56 AM
原帖由 smallsuishan 於 2010-4-28 11:56 PM 發表
其實兔兔過重過輕應該係由VET去判斷
因為有時我地覺得佢太肥 可能係岩岩好!!

如果你有咁多concern 一係帶兔兔去body check 買個安心

其實12號同佢去做絕育個時,醫生同佢磅過,個時都話佢健康架,不過我記得KOBI12月做BODY CHECK個時磅過係893G,所以我先想問下佢咁樣係咪真係健康,定係可以再俾佢食多小小野............
wesky 2010-4-29 12:04:01 AM
我波波都算係獅子兔,  一歲幾絕育都有~1.6 kg
戒糧後要每日俾蔬菜, 補充返營養, eg 維他命, 蛋白質
kikocheese 2010-4-29 12:06:49 AM
原帖由 wesky 於 2010-4-29 12:04 AM 發表
我波波都算係獅子兔,  一歲幾絕育都有~1.6 kg
戒糧後要每日俾蔬菜, 補充返營養, eg 維他命

我都有俾過菜菜KOBI食架,不過佢唔肯食呀,所以我間唔中會俾A草佢食,都係小小咁俾佢食咋,我都驚佢唔夠營養,咁做得唔得呢???因為我都仲有A草同糧,如果可以,應該點俾為之最好呢???
wesky 2010-4-29 12:25:01 AM
如果無菜食, 俾返正常一至兩匙糧
成兔就唔好餵 A 草啦~

菜每日俾三款, 2+1
kikocheese 2010-4-29 12:32:42 AM
原帖由 wesky 於 2010-4-29 12:25 AM 發表
如果無菜食, 俾返正常一至兩匙糧
成兔就唔好餵 A 草啦~

菜每日俾三款, 2+1

我之前都係早晚一匙糧佢食,但係就發覺佢唔係點食草,所以先無點俾佢食,就算係都俾小左糧佢,菜個度我會再試下俾佢食,但係我想問俾A草佢食會有咩問題???我知A草有好多營養,俾兔兔食會過多營養,但係小小都唔可以食???

WESKY,唔該哂你呀,多謝你個個圖,好有幫助呀:023:
仲有就係HILL媽,唔該你俾左D意見我:020:

smallsuishan 2010-4-29 12:42:53 AM
傻啦 大家分享下意見
你有冇試下其他菜丫
因為有時佢地唔吃一種菜 但係第2種佢地又吃
菜心 同埋 油墨比較大路 你試下俾兔兔吃
為食仔 2010-4-29 12:43:42 AM
我覺得1kg真係有d瘦...我唔清楚幾多先正常,but1kg真係~~其實我矇仔之前都戒過糧,係間唔中當零食咁比幾粒佢。不過前排上兔協剪毛,矇仔有d瘦,佢叫我唔好戒糧,因為其實如果正正常常既唔洗戒,每日早晚一次比返佢食會營養好d!所以我比返佢食,真係肥返d同,同埋仲跳返舞,之前戒糧跳一跳都無,可能佢唔開心.....
kikocheese 2010-4-29 12:50:14 AM
原帖由 smallsuishan 於 2010-4-29 12:42 AM 發表
傻啦 大家分享下意見
你有冇試下其他菜丫
因為有時佢地唔吃一種菜 但係第2種佢地又吃
菜心 同埋 油墨比較大路 你試下俾兔兔吃

嘻嘻,其實我覺得呢度真係好好,個個兔友都係好愛護兔兔既人,唔會好似第二度咁,岩又話唔岩又話,只會講D攻擊人既說話,所以我都愈黎愈鍾意上黎呢度同你地講下兔兔既事........:014:

兩隻我都試過呀,仲試過俾白菜仔既葉,菜心佢就理都唔理,擺到DRY哂都唔食,油墨菜同白菜仔佢一見到就攻擊條菜,所以我都唔知仲可以俾咩菜佢食啦..........:024:
kikocheese 2010-4-29 12:59:10 AM
原帖由 為食仔 於 2010-4-29 12:43 AM 發表
我覺得1kg真係有d瘦...我唔清楚幾多先正常,but1kg真係~~其實我矇仔之前都戒過糧,係間唔中當零食咁比幾粒佢。不過前排上兔協剪毛,矇仔有d瘦,佢叫我唔好戒糧,因為其實如果正正常常既唔洗戒,每日早晚一次比返佢食會營養 ...

佢又唔算太廋既,都有小小肉地架,咁我諗都係俾番糧佢食啦,因為之前聽有兔友講戒左糧會好D,但係其實我都唔清楚有咩好<柱>
天才文仔 2010-4-29 01:05:19 AM
哈哈~~~~
攻擊條菜~~~
笑死我.
:073:
試下比芫茜(parsley),聽聞兔兔好鍾意食同食左會開胃d.
kikocheese 2010-4-29 01:18:12 AM
原帖由 天才文仔 於 2010-4-29 01:05 AM 發表
哈哈~~~~
攻擊條菜~~~
笑死我.
:073:
試下比芫茜(parsley),聽聞兔兔好鍾意食同食左會開胃d.

我初初都唔信,我個時係好似引佢咁俾佢食,點知佢出兔拳:013:

芫茜得嗎???我都怕佢個種味,佢大小姐咁奄尖,會唔會又唔食架???:050:
ymhuig)) 2010-4-29 02:07:32 AM
攻擊條菜:037:  咁得意 我都見過我家爆毛出兔拳:013:  佢想食被厠所壓果條草 結果 兔拳一出 成個厠所移走左:037:   我家爆毛咩都食 超中意食菜菜 我比過菜芯 小唐菜同油墨菜 佢都係搶住食 食完仲係咁lam脷仔 所以其實我分唔到佢中意食邊隻菜多d 不過我琴日買左包果樹草比佢食 呀仔離奇地食少少就行開左 間中先會返去食少少 我都係第一次見佢唔係幾騷d新食物
kikocheese 2010-4-29 03:24:27 AM
原帖由 ymhuig 於 2010-4-29 02:07 AM 發表
攻擊條菜:037:  咁得意 我都見過我家爆毛出兔拳:013:  佢想食被厠所壓果條草 結果 兔拳一出 成個厠所移走左:037:   我家爆毛咩都食 超中意食菜菜 我比過菜芯 小唐菜同油墨菜 佢都係搶住食 食完仲係咁lam ...

小爆毛好乖呀,我比過哂咁多菜,KOBI蘇都唔蘇,就連蒲公英既草都唔食,我一擺落個碗,轉頭就見到係個籠度,我諗係佢咬左出黎,連草磚都係:056:

小爆毛移走左個廁所,咁你不如試下扣實個廁所啦,KOBI個衰女之前好鍾意咬起個廁所或者咬起個廁所網,我扣左之後佢都無再咬呢個方法應該得架.......:057:

快速發帖