大家有冇試過向兔兔既身上抆出來既毛係痴住d皮屑,類似人既頭皮咁上下大,請問大家會唔會知道係邊一種既皮膚病呢??thsnks!
connie0909 2010-5-1 08:20:31 PM
我試過...係咪痴埋咁個尾??
死毛黎既個D係!!
joycecmc 2010-5-1 08:40:34 PM
但係2隻耳仔頂(bunny rabbit)冇左d毛,應該係有病,因為 我另一隻都試過冇毛, 是野到d真菌,不過一d皮屑都冇, 所以我想知有皮屑又脫毛, 會係邊一種皮膚病............
connie0909 2010-5-1 10:39:33 PM
會唔會係疥癬....你分開佢2個BO!!
Y_S_ 2010-5-2 01:39:35 AM
我有試過 , 又係頭頂兩隻耳仔中間 , e生話係疥癬 ,
但我唔唔敢sure你baby係咪 , 因為先果兩日又真係幾乾燥 ,
但我阿仔而家好返 , 果個位都係冇咩毛毛 , :077:
珊迪小姐 2010-5-2 01:03:52 PM
耳仔位 可能係疥癬
你睇埋手指腳指位有無甘既情況丫
疥癬係會傳染既 所以先將兔兔分隔開
再帶兔兔睇醫生啦
tiny_rabbit 2010-5-2 07:52:06 PM
我家豆豆都係咁,不過係 nose 傳去手,傳去腳仔再去耳仔
我家豆豆就係疥癬虫呀

雖然你兔兔未必係,但睇下醫生會好O的呀
萬一真係疥癬虫就好快傅開
我定豆豆已經打左一個月針啦:056:
joycecmc 2010-5-4 09:48:45 AM
昨日同bb,阿標去睇完dr betty, 發現阿標佢有蚤同埋有真菌,好彩唔係疥癬虫, 但係bb就冇事,正常健康, 因為阿標係領養既, dr話可能之前佢生活環境dirty, 去到我家之後比較乾淨, 令到阿標身上既菌漸漸咁顯現出來, 不過bb都要同阿標一样要茶虊,以免佢感染到, 希望阿標快d好返及感謝各位兔友!!
elvisli 2010-5-4 10:28:54 AM
bb要加油~
珊迪小姐 2010-5-4 11:06:45 AM
哦~~甘阿標同bb都要乖乖地快d好番呀:048:
係兔兔康復期間都要注重環境清潔啊~

快速發帖