我想問旺角有邊間寵物店ge兔仔比較健康?
邊間寵物店有信譽?
銅鑼灣景隆街總統商場個D點?
你地GE兔兔系邊到買嫁*V*
因為上兔協d兔兔冇個種1見鍾情ge感覺-3-
始終要養好多年,都系自己鍾意ge好

今天到十蚊店見到寵物指甲鉗,,個d好唔好嫁?

:054:

兔霧草;)餅姬 2010-5-3 01:17:29 PM

回復 15# 的帖子

我己決定不會去mk買了-33-
買個陣cheack下佢有冇指甲先xd
同埋睇下佢d牙
我買了以後1定會立即帶她去bc-____-
好可怕,但咁奈先出現問題,,會唔會系你朋友照顧ge問題?
但系隻兔真系好得意~//////~

elvisli 2010-5-3 01:23:26 PM
其實新手不建議即場幫兔兔睇牙...新手應該不太會睇得出有無毛病,始終環境不方便加上兔兔太細易受驚..

所以買回家後最好盡快睇醫生
Maggie)) 2010-5-3 02:06:47 PM
原帖由 兔霧草;)餅姬 於 2010-5-3 01:17 PM 發表
我己決定不會去mk買了-33-
買個陣cheack下佢有冇指甲先xd
同埋睇下佢d牙
我買了以後1定會立即帶她去bc-____-
好可怕,但咁奈先出現問題,,會唔會系你朋友照顧ge問題?
但系隻兔真系好得意~//////~

我朋友已經養過好多年兔,但一d遺傳病,我們一定唔會知道的。........講真,我好唔建議你去買兔.....你睇多幾個文章,你就會明白唔好去鋪頭買兔的道理.......同埋,佢地一定會sell你一d唔等駛既野......:054:
兔霧草;)餅姬 2010-5-3 02:10:34 PM

回復 17# 的帖子

@0@"咁都系唔好睇-v-
兔霧草;)餅姬 2010-5-3 02:13:32 PM

回復 18# 的帖子

我知牙,,咁但系兔協同spca我真系睇唔岩-___-
又冇其他地方可以領養w0-3-
Maggie)) 2010-5-3 02:33:30 PM
原帖由 兔霧草;)餅姬 於 2010-5-3 02:13 PM 發表
我知牙,,咁但系兔協同spca我真系睇唔岩-___-
又冇其他地方可以領養w0-3-

講得衰d......你得多一頭半個月,就開始有返個棄兔潮---因為復活節過了二、三個月後,d兔兔已經不是bb的可愛兔b時,正是棄兔潮..........真係好衰咁講,多多都有得你揀呀.........

在這兩、三個月時間內,多溫習養兔的知識,到時就會輕輕鬆鬆了......(唔會0拿手唔成世):051:
elvisli 2010-5-3 02:37:11 PM
兔協網更新好慢..所以wall in 兔協現場睇可能多d可以揀...

加上我好相信同不同兔兔有不同"緣"

到場感受一下可能會有收穫呢~
taltal_is_smart 2010-5-3 02:57:26 PM
去現場睇駛唔駛打電話預約架?
Maggie)) 2010-5-3 02:59:31 PM
原帖由 elvisli 於 2010-5-3 02:37 PM 發表
兔協網更新好慢..所以wall in 兔協現場睇可能多d可以揀...

加上我好相信同不同兔兔有不同"緣"

到場感受一下可能會有收穫呢~

^^ 我都有到過現場睇過,佢地(兔兔)比我在相中看到的更為可愛、更加乖巧........:057:
兔霧草;)餅姬 2010-5-3 03:03:02 PM

回復 22# 21#的帖子

兔協有空去看看先@@,,
人地話大埔龍猫村,,元郎q pxt同8 號d兔幾健康
系咪真嫁
elvisli 2010-5-3 03:15:54 PM
個人參觀及購買物品不需要booking的..但我覺得有心想上去領養兔兔

禮貌上可以打上去問問方唔方便睇兔兔

個人認為..除左mk賣的兔兔外,其他地方賣的兔兔風險較低

原因不是mk一定賣病兔,而是因為mk每次兔兔"入貨"量十分龐大,而當中有病兔機會較高,而病兔傳播給健康兔的機會就會較高

而其他地方入貨量較少,所以被病兔傳染機會就會較低,所以並不表示mk兔就一定養唔大,其他地方就一定較好

問題在於風險高同少既問題
katy)) 2010-5-3 03:18:33 PM
原帖由 兔霧草;)餅姬 於 2010-5-3 03:03 PM 發表
兔協有空去看看先@@,,
人地話大埔龍猫村,,元郎q pxt同8 號d兔幾健康
系咪真嫁

"8號"我可以答到你~~ 呀b都係去呢間野度買
佢地一箱一兔,感覺較健康,當然要親身觀察啦!
便便大小、活唔活躍(比較難觀察,因為日頭係兔地休息時間,叫佢地放兔仔出黎行下)、鼻有冇污糟、屁股有冇污糟呢、毛一有一舊舊/皮屑、耳朵有冇異樣‥

你不如上去兔協睇下兔兔先,一般都唔洗book。除非暫養中的兔兔,可以打上去問左先。
兔霧草;)餅姬 2010-5-3 03:27:49 PM

回復 26# 27# 的帖子

好驚打電話過去-___-"<(奇怪的人)
下次去旺角去睇睇先a___a
因為8 號同我住個邊都好遠....
咁樣拎過去有冇問題嫁-v-

katy)) 2010-5-3 03:37:44 PM

回復 28# 的帖子

如果妳決定左要某隻兔兔。妳可以先下訂 pxt shop),然後買哂兔兔用品 (籠、草、糧、梳、水樽、廁所、木粒/紙粒、糧兜、涼板、草架和出街袋),set好哂d野再接呀兔返屋企^^

一定要買兔袋!! 同埋車程遠可以放定d草、水比佢食下飲下。
唔係返屋企途中會嚇親兔地和可能唔比搭公共交通工具…
兔霧草;)餅姬 2010-5-3 03:59:01 PM

回復 29# 的帖子

唔該你>_<但系籠,草個d可唔可以同1日買?

快速發帖